Androidos táblagéppel robbant a Nokia

Hirdetés

Akármilyen szerződés áll fent a Nokia és annak mobilos részlegét bekebelező Microsoft között, a finnek ma teljesen váratlanul bejelentettek egy androidos táblagépet, igencsak meglepve a szakmát. A Nokia N1 sokak álmát válthatja valóra, csak éppen zöld robotos mobil helyett androidos táblagép formájában (itt jöhet be a képbe a Microsoft névhasználati jogra vonatkozó opciója, amely tiltja Nokia márkájú okostelefonok piacra dobását a jövő év végéig).

A Nokia N1 androidos táblagép bejelentése meglepte a szakmát

Az N1 7,9 hüvelykes, 1536 x 2048 pixeles IPS kijelzőt kapott, amely 16 millió szín megjelenítésére képes, és 324 ppi-s képpontsűrűségével remek élességet ígér. Az alumínium burkolatba öltöztetett készülék 138,6 x 200,7 x 6,9 milliméteres házával és 318 grammos tömegével egész kompaktnak mondható, a kávák sem vészesek, a készülék aljára pedig még egy sztereó multimédiás hangszórópár is elfért, bár ideálisabb lett volna, ha azokat az N1 hosszanti oldalára helyezik el nyilvánvaló okokból.

A rendszer lelke a 22 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 64 bites Intel Atom Z3580, amelynek négy magja egyenként legfeljebb 2,33 gigahertzen képes működni. A grafikus feladatokat az elég erősnek mondható PowerVR G6430 végzi majd. Rendszermemóriából 2 gigabájt jár, a belső tároló pedig 32 gigabájtos lesz, bővítési lehetőség nélkül. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár MiMo támogatással, Bluetoothból pedig 4.0 a szabvány. A Nokia N1 fontos újdonsága, hogy a mellékelt USB port immáron reverzibilis, Type-C szabványú.

Alumínium borítással és sztereó hangszóróval érkezik a Nokia N1

A gyártó a jelenlétét a saját logóján felül a Nokia Z Launcher biztosítja, aminek érdekessége a kezdőképernyőn működő gyorskeresési funkció: elég csak egy betűt a megjelenítőre rajzolni, és megjelennek az ahhoz kapcsolódó tartalmak, applikációk és névjegyek. Emellett tanul szokásainkból is, és mindig a legrelevánsabb appokat és névjegyeket helyezi el a kezdőképernyőn. A launcher nem exkluzív tartalom: bárki most azonnal letöltheti a béta változatot a Play Áruházból, amennyiben készüléke kompatibilis a szoftverrel. A rendkívül ígéretes táblagép első körben Kínában jelenik majd meg, nem korábban, mint 2015 elején, méghozzá nettó 250 dollár körüli áron, a többi piac csak később teheti rá a kezét a reményteli masinára, ami talán csak az első egy sor új Nokia termék közül. A készülék a Foxconn gyártósorairól gördül majd le a Nokiával kötött friss megállapodás értelmében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • A Shield Tablet is megkapta a nyalókát

    Az ígért keddi időpont előtt egy nappal, már hétfőn megkezdte az NVIDIA az Android 5.0 Lollipop frissítés megosztását a Shield Tabletre.

  • Már készülőben van az Android 5.1

    Az első, 5.0-s Lollipop rendszerfrissítés még csak mostanában érkezik néhány Nexus, Motorola és LG készülékre, azonban már gőzerővel dolgoznak a Lollipop első komolyabb ráncfelvarrásán.

  • Nokia Lumia 930 - ablak, fém tokozásban

    Hardveresen a csúcsot hozza, szoftveresen a 8.1-es WP előnyeit nyújtja, a kamera elsőrangú, frankó az összeszerelés, az ilyen masinák méltók a Nokia névhez. Amíg még van Nokia név.

  • Nokia X Dual SIM - bétateszt következik

    Érdekes gondolat olyan androidos okostelefont csinálni, ami feature phone-nak akarja mutatni magát. A finnek újdonsága ennek ellenére piacra került.

Hirdetés