Alkalmazásrovat: Új mozdulatsorokat tud a Chrome

Az asztali platformra készült Chrome böngésző népszerűsége évek óta töretlen, jelenleg a legtöbben a Google szoftverével szörfölnek a világhálón, a részesedés bizonyos felmérések szerint az 50 százalékot is túllépi. Az androidos verzió több, mint két éve, az Ice Cream Sandwich megjelenése után nem sokkal látta meg a napvilágot (innen indult a dolog, ez a cikk a legelső verziót mutatja be), a Jelly Bean rendszerverzió debütálása óta pedig alapértelmezett böngészőként funkcionál a platformon.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Google a napokban egy nagy frissítési hullámot indított be az androidos alkalmazások terén. Első körben a Gmail, Hangouts, Search és YouTube alkotta négyesfogat tagjaiból érkezett új verzió (mindeközben Magyarországon is elérhetővé vált a keresőóriás online zeneszolgáltatása, a Play Zene), most pedig a Chrome androidos verziójához érkezett egy komolyabb update, melyről a szolgáltatáshoz kapcsolódó hivatalos blog is említést tett, így úgy éreztük, hogy érdemes beszámolnunk róla.

A változások listája a szokásos hibajavítások és optimalizálások szavakkal kezdődik, ám a legújabb verzióban három fontos újdonság is debütál, melyek a vezérlést teszik kényelmesebbé. Egy, a kijelző tetején látható vezérlősávból indított, a készülék alsó fertálya felé irányított mozdulattal az aktuálisan nyitva lévő lapokat varázsolhatjk elő (azaz ugyanazt csinálja, mint a vezérlősáv jobbról a második ikonja). Ez a gesztus egyébként nem túl szerencsés, az ember ujja könnyen beleakad az állapotsávba, nem a kívánt hatást elérve ezzel. A második mozdulat is a tabok közötti navigációt segíti, ujjunkat a vezérlősávon oldalirányban végighúzva váltogathatunk a nyitott oldalak között. Ez egyébként nem újdonság, egy hasonló mozdulattal már eddig is működött a dolog, ám fontos különbség, hogy az előző verziókban mindezt magán a weboldalon kellett megtenni, ami gyakran inkább magának az oldalnak a lapozásához vezetett. Végül, de nem utolsósorban a beállítások menüt is el lehet érni egy mozdulattal, melyet a jobb felső sarokból, lefelé irányba kell indítani.

A többi Google-alkalmazáshoz hasonlóan a Chrome-ra is igaz, hogy a frissítéseket fokozatosan tolja ki a Google, így nem szabad megijedni, ha az update még nem érkezett meg. Az alkalmazásból egyébként egy béta verzió is elérhető a Play Áruházon keresztül, a legújabb funkciókat legelőször itt lehet kipróbálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés