Alkalmazásrovat: Nagy frissítésbe kezdett a Google

Hirdetés

A múlt hónap során a Google hivatalosan is megerősítette az új Android verzió érkezését. A legújabb zöld robot 4.4-re emeli a verziószámót, a várakozásokkal (a pletykák a Key Lime Pie sütit emlegették) szemben a KitKat névre hallgat majd, ráadásul ha minden igaz, már e hónap során megérkezik majd. A Google természetesen az új variáns kiadása előtt sem pihen, szeptember utolsó napjaiban négy alap androidos alkalmazáshoz is kiadtak egy-egy frissítést, ebből három egészen nagy horderejűre sikeredett.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Google a júniusi Google I/O fejlesztői konferencián rántotta le a leplet a Hangouts névre hallgató szolgáltatásról, mely a Talk névre hallgató megoldást váltotta le. Egy iOS és Android platformon és weben egyaránt elérhető csevegőalkalmazásról van szó, melynek használatához egy Google Plus fiók szükséges. A jelenleg 1.2-es verziószámmal rendelkező androidos klienshez szeptember 30-án érkezett meg a frissítés, mely több újdonságot is tartalmazott. A legfontosabb talán az állapotjelzések megjelenése, új beszélgetés kezdeményezésekor immár látható az adott az ismerős elérhetőségi állapota, melyet egy zöld vagy szürke kör jelez. Emellett a kontaktok csoportosítását is átvariálták, a küldött és fogadott képek multitouch zoommal nagyíthatók, a meghívók jobban szem előtt vannak, az ismerősök képére kattintva pedig elrejthetjük őket a listáról.

A Gmail klienshez a múlt hónap 27. napján indult útjára az update csomag, melynek érdekessége, hogy csak a legalább Android 4.0-t futtató eszközökön érezteti hatását. A legfőbb újdonság a felhasználói felületet érinti, a frissítés után 4.6-ra ugró verziószámú alkalmazás ugyanis immár a Google Now kártyás felületével operál, a leveleinket egy, az előzőnél jóval átláthatóbb felületen olvashatjuk. Ezek mellett további újdonságként a szinkronizálási szolgáltatás is átesett egy ráncfelvarráson, az egyes levelezéseket pedig a profilképre kattintva jelölhetjük ki. Mindez szép és jó, ám az már kevésbé pozitív, hogy bizonyos források szerint hamarosan hirdetéseket is láthatunk majd a mobil alkalmazásban. Szerencsére utóbbi még csak pletykaként van jelen, remélhetőleg ez így is marad.

A négyesfogat közül a Search névre hallgató keresőszoftver részesült legelőször frissítésben, az update szeptember 25-én látta meg a napvilágot. Az alkalmazás számos új kártyával bővült, melyek kihasználásához legalább Android 4.1-et kell futtatnunk. A kínálatban több, az aktuális pozícióra építő kártya jelent meg, fejlődtek a sporttal kapcsolatos tartalmak (a meccsek eredményei immár késleltetés nélkül, valós időben jelennek meg), bizonyos országokban könnyebbé vált a jegyvásárlás és az autókölcsönzés is. Az alkalmazás ezek mellett az aktuális adással kapcsolatos tartalmakat is megjeleníti, amennyiben Smart TV-t használ az ember, fejlődtek a tömegközlekedéssel kapcsolatos kártyák, valamint Google-keresések mellé is rendelhetünk riasztást.

Végül, de nem utolsósorban a YouTube app is átesett egy frissítésen, mely leginkább hibajavításokat tartalmazott. Fontos kihangsúlyozni, hogy a frissítéseket fokozatosan tolja ki a Google, így nem szabad megijedni, ha egy-egy update még nem érkezett meg, jelen sorok írója például a Gmail update-re vár.

Előzmények

  • Google Nexus 7 (2013) - ránc: felvarrva

    Nehéz belekötni az új Nexus táblagépbe: a hét hüvelykes tablet Full HD felbontást, vezeték nélküli töltést, remek adatkommunikációs képességeket és korrekt hardvert kínál kedvező ár mellett.

  • Élő közvetítés a Google sajtótájékoztatójáról

    A Google sajtótájékoztatója magyarországi idő szerint délután hat órakor kezdődik, a pletykák szerint új Androidot és Nexus készüléket is bemutatnak majd.

  • Google Nexus 4 - a zselés álmok netovábbja

    A negyedik generációs Nexus telefon már az LG-től érkezik, méghozzá gyönyörű külsővel és a jelenleg kapható legerősebb hardverrel.

Hirdetés