Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Naplózás

Badában a konzolra iratást nem a C++ nyelvben megszokott cout paranccsal, hanem három, speciálisan erre a célra létrehozott makróval tehetjük meg. Az AppLog(), AppLogDebug() és AppLogException() függvények az Osp::Base névtér tagjai, a használatuk pedig borzasztóan egyszerű, a bemenő paraméterként kapott szöveget írják ki az outputra.

A három függvény három különböző naplózási szintnek felel meg, akik használtak már valamilyen hasonló keretrendszert (például a javás log4j-t), biztosan ismerős lesz az INFO, DEBUG és EXCEPTION címke; ezek pedig a naplóbejegyzésben is megjelennek.

A bejegyzések öt részből állnak: az időbélyeg (timestamp) a naplózás idejét jelenti, a típus (prefix) a három mód egyikének megfelelő címkét írja ki, ez után következik a névtér, majd a hívás sorának száma, a végén pedig magát az üzenetet láthatjuk. Persze nem csak szövegeket írhatunk ki, hanem a változóink tartalmát is beleszőhetjük a mondanivalónkba. Például az

int szam = 10;
AppLog("ez egy integer, %i", szam);

kódrészlet a szám nevű változó értékét is kiírja a konzolra. A többi típust pedig ehhez hasonlóan használhatjuk, így a double a %d, a float%f stb. A kivétel a String, amelyet a következőképpen varázsolhatunk az outputra:

String szoveg("bada"); 
AppLog("log: %S", szoveg.GetPointer());

Az üzenetek a fejlesztői környezet Output című ablakában jelennek meg, ezt a Window menü Show View menüpontjában rakhatjuk ki a felületre. Az ablakocska jobb felső sarkában hat gombot találunk, amelyekkel többek között elmenthetjük a bejegyzéseket, korábbi naplófájlt tölthetünk be, kereshetünk és szűrhetünk a sorok között.

dr. Kind

Előzmények