Alkalmazásbemutató: Air Playit

Ma nem egy egyszerű alkalmazást mutatunk be, az Air Playit egy kicsit összetettebb annál. Igazából egy kisebbfajta rendszerről van szó, mely a szerver-kliens architektúrára épül, ám jelen esetben mindkettőről a felhasználónak kell gondoskodnia. A szolgáltatás segítségével az otthoni számítógépünket egy távolról is elérhető tárhellyé varázsolhatjuk, videókat és zenéket streamelve a készülékeinkre. Az asztali és a mobil alkalmazás is ingyenes, a szerver oldali rész Windows és OS X alá érhető el, a kliens pedig iOS és Android rendszerű készülékekre telepíthető. Igaz, utóbbi egyelőre még masszívan fejlesztés alatt áll, így egyelőre nincs fent a Play Store-ban, ám a béta verziót bármikor leránthatjuk a fejlesztők oldaláról.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A rendszer összelövése pofonegyszerű. Az asztali verzió telepítése után nincs szükség konfigurációra, kapásból fel is lőhetjük a szervert. Persze azért beállítási lehetőségeket is kapunk: jogosultságokat szabhatunk meg, átkonvertálhatjuk a fájlokat, valamint természetesen a megosztott mappákat is itt választhatjuk ki. A telefonos kliens konfigurálása sem bonyolult, ha egy WiFi-hálózaton vagyunk a szerverrel, automatikusan fel is ajánlja a csatlakozást. A szolgáltatás persze nem csak WiFi-n keresztül használható, ám mobilhálózaton lógva érdemes odafigyelni, hiszen pár órányi filmezés könnyen lenullázhatja a havi keretet. A médiatartalmak streamelése mellett le is menthetjük azokat a készülékünkre, a letöltést megállítás után onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk, valamint a szerver távoli kikapcsolására is van lehetőség. A program egyébként a hivatalos adatok szerint több, mint 320 formátumot ismer, így valószínűleg nem lesz probléma a tartalmak inkompatibilitásával; nekünk az 1080p felbontású FullHD videók (mkv konténerben) esetében is folyamatos volt a lejátszás. A szolgáltatást emellett nem csak mobilkliensen keresztül vehetjük igénybe, lehetőség van a webböngészőn keresztüli hozzáférésre is; ezt a megfelelő menüpontban szabhatjuk testre.

Érdekes próbálkozás tehát az Air Playit, ám a létjogosultságával kapcsolatban nem vagyunk teljesen meggyőzve. Egyrészt a felhő alapú tárhelyszolgáltatások piaca napról napra bővül, a nagy cégek mellett a kicsik is feljövőben vannak. A legtöbbjük pedig nincs lekorlátozva a médiatartalmakra (igaz, általában a streamelt lejátszást sem támogatják), a zenék és videók mellett szinte akármilyen dokumentumot megoszthatunk. Ám a csavar az egészben, hogy legtöbbjük esetében egy külső szerverről van szó, ahova a felhasználó feltöltheti az adatait, azaz nem szükséges saját számítógépet üzemeltetni erre a célra. Ez egy kétélű fegyver: egyrészt a sávszélességről és a karbantartásról nem nekünk kell gondoskodni, viszont sokan nem szeretik külső szolgáltatóra bízni a kényes adatokat.

Mindenesetre az Air Playit teszi a dolgát, a megvalósítás szintén ötös, az egyszerű kezelés mellett letisztult és egyedi felületekkel operál a szoftver. Ezek mellett több platformon is elérhető, a szerver Windows és OS X környezetben használható, kliens oldalon pedig az iOS és Android rendszerek mellett böngészőből is használhatjuk a szolgáltatást. Ráadásul fizetnünk sem kell érte, a használat ugyanis minden platformon teljes mértékben ingyenes. A szerver oldali komponenst ezen a hivatkozáson keresztül lehet letölteni, az iOS alapú telefonos kliens itt, táblagépes pedig itt található; utóbbi kettőt természetesen az App Store-on keresztül is le tudjuk rántani. Az androidos verzió egyelőre még nem száz százalékos, így a Play Store kínálatába sem töltötték fel; a bétás verziót ezen a linken keresztül lehet beszerezni. További információért a hivatalos weboldalt ajánljuk.

Értékelés: Air Playit (iOS 3.2.1+ és Android)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés