Adobe: Teljes Flash támogatás mobilokba

Az internet világában igen népszerű Adobe Flash nem csak reklámok, hanem online videók és játékok elengedhetetlen kelléke is, ám ezen tartalmak lejátszása a mobiltelefonokon elérhető Flash Lite segítségével módosítás nélkül nem lehetséges. Az egyre erősebb mobil processzorok azonban újabb lökést adtak a teljesértékű Flash lejátszók elkészítéséhez, így még idén elérhető lesz Palm webOS, Symbian és Google Android platformokra az első komplett Flash lejátszó. A RIM BlackBerry és Apple iPhone készülékek támogatása csak a gyártókkal történő egyeztetés után lehetséges, így ezekkel fejlesztése egyelőre be sem indult.

Hirdetés

Egyértelműen látható, hogy az Adobe számára egyre fontosabbá válik a mobilpiac, hiszen az idei év első negyedében az értékesített okostelefonok száma 13 százalékkal 36 millióra emelkedett, míg a PC eladások 6,5 százalékkal 67 millióra csökkentek. Emellett a telefonokra elérhető Flash Lite 2008-ban már több mint kétszeres, 118 millió dollárt hozott a konyhára, persze ez az Adobe 3,6 milliárd dolláros bevétele mellett még így is elenyésző, bár egyre nagyobb arányt képvisel.

A cég célja ugyanakkor egyértelmű: olyan Flash variáns megalkotására készül, mely egyszerre használható számítógépeken és okostelefonokon, vagyis a fejlesztők módosítás nélkül lesznek képesek alkalmazásokat fejleszteni számítógépekre és okostelefonokra egyetlen eszközzel. A Flash platform népszerűsítése érdekében az Adobe 2008 májusában létrehozta az Open Screen Project kezdeményezést, mely célja a platform minél több eszközbe történő integrálása, valamint idén februárban az Adobe és a Nokia 10 millió dolláros alapot hozott létre Flash alapú mobil alkalmazások fejlesztésének fellendítésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés