A PureView optika titkai

A Mobile World Congress során leleplezett PureView technológia legnagyobb dobása, hogy 5 megapixeles felbontás esetén közel háromszoros veszteségmentes nagyítást tesz lehetővé, melyre korábban csak nagy és bonyolult lencserendszerek segítségével volt lehetőség. A 41 megapixeles szenzor és a másodpercenként egymilliárd képpont feldolgozására is alkalmas médiaprocesszor azonban jóval kevesebb tagból álló optika segítségével is lehetővé teszi a képrészletek elmosódás nélküli nagyítását, miközben 26 illetve 28 milliméteres nagylátószög esetén a Bayer-szűrő nélküli Foveon érzékelők optikai felbontásával azonos képminőséget produkál.

A technológia működéséhez ugyanakkor rendkívül precíz optika is szükséges, mely ezúttal is a prémium minőségű megoldásairól ismert Carl-Zeiss műhelyéből származik. Dr. Hubert Nasse, a ZEISS rangidős szakértője szerint a PureView 808-ban használt lencse felülete a tükörreflexes lencséknél tízszer precízebb technológiával készül, melyre a kis gyújtótávolság és a hatalmas felbontású képérzékelő miatt van szükség. Az újragondolt, lépésenként ellenőrzött összeszerelési folyamat minden egyes kameramodul esetén garantálja a lehető legkisebb optikai hibát, ám a tükörreflexes gépekhez hasonló képminőség elérése ennek ellenére sem lehetséges. Az f2 fényerejű, 50 milliméteres gyújtótávolságú lencsék és a 36x24 milliméteres képérzékelők teljesítménye mindenképp túlmutat a kisebb, f/2,4 fényerejű, 8 milliméteres gyújtótávolságú és 1/1,2 hüvelykes szenzor lehetőségein.

Christian Bannert a Carl-Zeiss lencsefejlesztési részlegének vezetője szerint a telefonokban használt, préseléses formázási technológiával készített műanyag lencsék minősége egyáltalán nem rosszabb a számítógéppel vezérelt polírozógéppel készített üveglencséknél, ugyanakkor nagyobb méretben a rosszabb hőtágulásai paraméterei miatt nem lehet gyártani őket. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kompakt méretben a nagylátószögű üveglencsék sem teljesítenek jól a rossz fénytörési tulajdonságuk miatt, melyet csak az aszferikus lencsék gödrösnek tűnő felületével lehet kompenzálni.

Előzmények

Hirdetés