A Nokia a legfrissebb

Szoftveresen legalábbis biztosan. A HMD alsóbb kategóriás készülékeinek 96% is az aktuálisan legfrissebb Android verzióval fut.

Hirdetés

Szoftver- és biztonsági frissítések - Az okostelefonok hiányzó láncszeme című kutatás a tíz legnagyobb mobilgyártó frissítési szokásait vizsgálta. Peter Richardson, a Counterpoint kutatási igazgatója kiemelte, az operációs rendszerekkel és a biztonsággal összefüggő frissítések relatív kis figyelmet kapnak az androidos okostelefonok esetében. Az iparági felmérésünk során azt tapasztaltuk, hogy csak néhány gyártó számára fontos ez a terület. Például a Nokiának, akik konkrétan világelsők a szoftveres frissítések terén.

Ezzel együtt jár az is, hogy mivel a gyártók nem foglalkoznak túl sokat a témával, a fogyasztók érdeklődése is alacsony marad. Olyannyira, hogy a kutatásunk rámutatott arra is, [a terméktámogatás és frissítés] nem volt benne a top 10 elvárásban, amelyek a legfontosabbnak számítanak a fogyasztók körében. - Mondta Richardson. A vizsgálat árkategória szerint is rangsorolt. Jellemzően az alacsonyabb árfekvésű modellek maradnak le, 60 ezer forint alatt csak a Nokia, a Samsung és a Huawei töri magát igazán.

Már a Nokia 3 is három hónapja futatt Android 9-et.
Már a Nokia 3 is három hónapja futatt Android 9-et. [+]

A 2018 harmadik negyedévétől kezdődően kiadott okostelefonok piacát vizsgálva a top 10 gyártó közül a 60 ezer forint alatti árkategóriában a Nokia vezet 96%-kal, azaz a készülékeik ekkora hányadán fut a (majdnem) legfrissebb Android Pie – vagy legalábbis a gyártó kiadta a frissítést –, őket szorosan követi a Samsung 89%, a harmadik helyen pedig a Xiaomi áll 84%. A Xiaomi elég jól áll egyébként a középkategóriás telefonok piacán, a készülékek jelentős része a legfrissebb Androiddal érkezett.

A Nokia jelenleg elérhető teljes portfóliójának 94%-as rendelkezik Android 9-es főverzióval, szintén az ex finn gyártónak sikerült mindezt a legrövidebb idő alatt megvalósítani. A legnagyobb arányban és egyben a második leggyorsabb tempóban viszont a Xiaomi frissítette a termékeit, akiket a Samsung és negyedikként a Huawei követ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés