A Lenovo bemutatta az első Project Tango eszközt

A Lenovo TechWorld során - ahogyan az várható volt - bemutatkozott a Phab2 pro nevű okostelefon. Ez az első olyan készülék, ami a Google AR elképzeléseit integrálja.

Hirdetés

A Project Tango a Google víziója a kiterjesztett valóság elterjesztéséhez. A Lenovo már a CES-en jelezte, hogy együttműködik a keresőóriással ebben a projektben, így nem volt meglepő, hogy a San Franciscóban tartott mai rendezvényükön be is mutatták az első ilyen készüléket, amely a Phab 2 Pro nevet kapta. Egy jókora okostelefonról van szó (nevéből is adódóan inkább phablet), hardveres specifikációja alapján a felső kategóriát nyaldossa, Snapdragon 652-es chipsettel, 4 GB RAM-mal, 4050 mAh-s akkumulátorral és 6,4 inches, QHD felbontású, IPS kijelzővel érkezik.

Két színben jön a Phab 2 Pro
Két színben jön a Phab 2 Pro

A fémből készült, unibody készülékház hátulja az igazán érdekes, ahol a szokásos 16 megapixeles főkamera és az egyre elterjedtebb ujjlenyomat-olvasón túl akad még egy mélységet érzékelő és egy mozgást követő kamera is. Az előlapra pedig tettek egy 8 megapixeles selfie-modult.

A hátsó kamerákkal mozgást és mélységet is érzékel
A hátsó kamerákkal mozgást és mélységet is érzékel [+]

Ez a kamerarendszer teremti meg az alapját annak, hogy működjön a kiterjesztett valóság. Ezt röviden AR-nek (Augmented Realty) hívjuk, a lényeg, hogy a kamera élőképén a valós környezetet és tárgyakat felmérve és felismerve olyan extra dolgokat látunk, amelyek alkalmasak plusz információk megjelenítésére éppúgy, mint különböző játékokkal való szórakozásra. De a sok kamera miatt képes arra is a telefon, hogy megmérjük tárgyak méretét és távolságát is akár.

A Lenovo elnöke mutatja be az új eszközt
A Lenovo elnöke mutatja be az új eszközt [+]

Az eddigi AR megoldások általában megmaradtak a jópofa és szórakoztató ötletek szintjén - legalábbis akkor, ha az okostelefonos felhasználást nézzük. A Lenovo és a Google közös megoldása azonban sokkal precízebben méri fel a környezetünket és jobban alkalmazkodnak ehhez a kijelzőn megjelenített további tartalmak. Nyilván a projekt sikeréhez az is kell, hogy olyan alkalmazáskínálat és funkcionalitás legyen elérhető a szeptemberben, 499 dolláros áron megjelenő telefonhoz, ami miatt nem csak azok a vásárlók fizetik ki a készülék árát, akik nyitottak a technológiai újdonságokra, hanem sikerül egy olyan környezetet és szolgáltatáskínálatot nyújtani, ami tényleg hozzáadott értéket képviselhet.

Egy belsőépítészeti demo
Egy belsőépítészeti demo [+]

Természetesen a Lenovo igyekezett már most is olyan alkalmazásokat mutatni, amelyek az oktatás területén (múzeumlátogatás során plusz információk a képekről, történelmi helyszínek megtekintése, kihalt állatok bemutatása stb.), a játékoknál és a mérnöki munkánál is jól jöhetnek. Ennél azonban több kell, de a Google támogatása és az alkalmazásfejlesztők motiválása segíthet ebben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés