A hajlítható Z Fold 2 rengeteget fejlődött

Iszonyú sokat gondolkodtak a Samsungnál, hogy mit lehet kihozni a hajlítható kijelzőből. És az új Fold minden aspektusában jobbnak tűnik, mint a korábbi modell.

Már augusztus 5-én meglengették az új Foldot a Note20 készülékpáros bemutatóján, de akkor csak néhány információt közöltek, most viszont teljes pompájában megérkezett a Z Fold 2, aminek már ott van a nevében a “Z”, ez pedig a Galaxy eszközök azon családját jelöli mostantól, amelyek hajlítható kijelzővel érkeznek. Láthatóan az első Foldnál még a Samsungnak is új terület volt ez az egész, szóval azóta állati sok kutatást végeztek, hogy megismerjék a Folddal megváltozó felhasználó szokásokat, amelyekből például kiderült, hogy a többablakos működést egy átlagos telefonon csak a júzerek 4%-a használja, a Foldnál ez az arány több mint 30%-os. Erre tehát jobban fókuszáltak. Rájöttek arra is, hogy nagyságrendekkel többen videóznak és játszanak a Foldon, mint más telefonokon, ami leginkább a táblagépes felhasználást idézi. Mindezek mellett pedig meghallgatták a kritikákat is.


[+]

A Z Fold 2 alapvető kialakítása nem változott: egy könyvszerűen kinyíló telefont kapunk, amelynek fedlapján külső kijelző található. Minden más viszont teljesen átalakult. A legfontosabb, hogy a külső kijelző végre nem csak egy vékony, maszatolós ablak, hanem a korábbi 4,6 hüvelykről 6,2 hüvelykre hízott, ez igen komoly változás (63%-kal nagyobb), konkrétan betölti a komplett előlapot, szóval összecsukva, szemből nézve pont olyan, mint egy normális telefon. Mivel a kávák kvázi eltűntek, ezért fent középen egy kameralyukat fogunk találni. Ez a kijelző AMOLED technológiát használ, felbontása 2260 x 816 pixeles, képaránya 25:9 (azért ez igen hosszúkás), ez szerencsére nem csak azt jelenti, hogy hosszában nőtt, hanem a 4,6 cm széles korábbi kijelző (ami szövegbevitelre jobbára alkalmatlan) 5,36 centiméteresre terebélyesedett széltében, ez pedig pont elég lesz mindenre.


[+]

A Z Fold 2 amúgy kicsit kevésbé lett olyan összecsukott állapotában, mint egy hevenyészve összerakott hamburger, a zsanér oldalán 0,3 mm-rel, a másik végén 1,9 mm-rel vaskosabb, ami azt is jelenti, hogy jobban “lejt” a fedlap. A zsanér is teljesen új, belekerült a Z Flipben látott belső seprű, ami a hajtás során kitolja a szennyeződéseket, csak éppen még kisebb lett az egész konstrukció, noha 60 különböző részegységből áll össze, valami 98 különböző tervet készítettek, mire megtalálták a megfelelő megoldást. A Samsung szerint tutira kibír 200 ezer nyitást és csukást (ez szerintük 5 év alatt jöhet össze). Ha már zsanér: aki online rendeli majd a telefont a Samsung oldaláról, az kérhet egyedi színeket a zsanérra, maga a készülék vagy fekete, vagy pedig a most kitalált bronzos árnyalatot kapja, de a zsanér ezektől tök függetlenül kaphat öt másik árnyalatot is. Ez egyelőre nálunk nem lesz elérhető. Az anyaghasználat nagyjából olyan, mint a Note20 Ultra hátlapja, ugyanazt a megoldást használják, hogy szaténfényű, fémes hatású eredményt érjenek el üveg és műanyag keresztezésével.


[+]

Kinyitva jön persze a lényeg, az első Fold legotrombább része, a méretes notch teljesen eltűnt, egy darab kameralyuk ücsörög a kinyitott Z Fold 2 belső kijelzőjének jobb felső részén csupán. Maga a kijelző is teljesen új, 7,3 inchről hízótt 7,6 inchre úgy, hogy a külső méretek nem változtak, a káva 27%-kal keskenyebb lett, a felbontás pedig 2208 x 1768 pixelre nőtt. De nem is ez a lényeg, hanem a technológia, a belső kijelző ugyanis a Dynamic 2X fantázianevű megoldást használja, ami adaptív kijelzőfrissítést kínál 11 és 120 Hz között a felhasználástól függően. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Z Fold 2 esetében a 120 Hz-es ráta nem jár a felbontás csökkentésével. A különböző kiszivárgott videókon továbbra is látszik nyitott állapotban a hajlítás csíkja, de szemből nézve ez már az első Foldnál sem volt zavaró a mindennapok során.


[+]

A nagy újdonság a Flex mód. A kijelzők, a hardver és a design úgy változtak, ahogyan az elvárt volt, a Flex mód viszont egészen új távlatokat nyit meg a használhatóság kapcsán. Ha a Z Fold 2-t kinyitjuk, akkor 75 és 115 fokos nyitási szög között bárhol meg lehet állítani, nem dől el semerre, ez pedig egy csomó új felhasználási módot tesz lehetővé. Az ebben az állapotban levő telefon belső kijelzője ugyanis automatikusan két részre oszlik, nyilván attól függően, hogy milyen alkalmazást használunk. Ha videót nézünk vissza, akkor a vezérlőgombok kerülnek lentre és a kép a felső részen lesz, ha a galériában turkálunk, akkor lapozni, nagyítani lehet a lenti területen, videós hívások esetén szintén a vezérlést kapjuk meg itt, a naptárban pedig felül van a hónap, alul pedig az adott nap eseményei. Ezek csak példák, nyilván szövegbevitelnél a gombsor van a vízszintes részen és a szövegablak felül (mint egy kis notebooknál), a YouTube-on pedig a videó alatti kommentek látszódnak és görgethetők. És persze az egészet meg is lehet fordítani, hogy a külső kijelzőn menjen a tartalom, ilyenkor a Z Fold 2 belső kijelzője inaktívvá válik, de mivel fixen megáll a telefon az asztalon az óhajtott szögben, ezért kvázi olyan, mint egy megtámasztott okostelefon.


[+]

A megnövelt külső kijelző és a Flex mód a fotózás-videózás kapcsán is új lehetőségeket nyújt. Már a Z Flip is tudott így képet csinálni, a félig kinyitott Z Fold 2 is kiválóan alkalmas lesz állvány nélküli hyperlapse felvételekre, vagy éppenséggel önfotózásra. Ráadásul a Samsung is elkezdi a gépi tanulás (so called mesterséges intelligencia) használatát a fotózásban aktívabban, a termék ugyanis fotózás és videózás közben is automatikusan tud látószöget állítani, ha a téma megkívánja, ráadásul mindezt folyamatban levő felvétel közben is. Ha például magunkat videózzuk Flex módban, akkor ha távolabb megyünk, vagy közelebb lépünk a telefonhoz, a kamera automatikusan úgy váltja a látószöget, hogy épp beleférjünk a képbe, még bizonyos oldalirányú mozgásokat is lekövet anélkül, hogy meg kéne mozdítani a terméket. A szelfi is új szintre lép, ugyanis egy ekkora külső kijelző már bőven alkalmas arra, hogy a kihajtott Z Fold 2-t magunk felé fordítva azon lássuk az élőképet és ilyenkor a hátlapi kamerarendszer képességeit tudjuk használni. Ha pedig valaki mást fotózunk, akkor ő is látja, hogy éppen milyen kép készül és tud úgy helyezkedni, hogy az szerinte is jó legyen (helló, AliceWake!), még az exponálás feladatát is kiveheti a készüléket tartó ember hatásköréből azzal, hogy ha felemeli a tenyerét, akkor három másodperc múlva készül is fotó.


[+]

Mindezekhez egy háromlencsés kameraszett jár, mindhárom látószög 12 megapixelen rögzít, F/1,8-as apertertúrával és optikai stabival, a telés lencsénk kétszeres nagyítást produkál F/2,4-es apertúrával és itt is van OIS, az ultraszéles pedig F/2,2-vel dolgozik. Persze a szuperstabi mód megvan, ahogyan a Pro videó is (ez a 2.5-ös One UI hozadéka), lehet külsős mikrofonnal és Bluetooth forrásból is hangot rögzíteni amellett, hogy a telefon mikrofonjai között is válthatunk. A Samsung nagyon hangsúlyozta, hogy rengeteget javítottak az éjszakai felvételek minőségén, ez majd nyilván egy tesztből derül ki.


[+]

A hardver az előző Foldhoz hasonlóan most is a Qualcomm megoldásán alapszik, egy Snapdragon 865+ dolgozik a burkolat alatt, munkáját 12 GB RAM segíti. A belső tárhely nálunk 256 GB méretű lesz, bizonyos ázsiai piacokon ennek a dupláját is kínálja a Samsung. A kapacitás nem bővíthető, a SIM-fiókba egyetlen szolgáltatói lapka tehető, másodlagos előfizetést eSIM formájában lehet igénybe venni, már amennyiben a szolgáltatónk ezt támogatja. Az új Fold már 5G-s, az ujjlenyomat-olvasó ezúttal is a telefon oldalán található, hangszóróból pedig kettő is akad (alul-felül), a gyártó szerint úgy szól kihangosítva a Z Fold 2, ahogyan Galaxy okostelefon még soha. Mármint annyira jól. Az akkumulátor kicsit nőtt, ezúttal 4500 mAh-s, a gyorstöltést 25 wattos megoldással dolgozik, van vezeték nélküli töltés is, a gyári dobozban viszont most nem fogunk Buds headsetet találni, a Note20-ak mellé rakott Type-C-s AKG-t nyújtja a Samsung a vásárlóknak a csomagban. Az új Z Fold 2 szeptember 18-tól már itthon is kapható lesz, továbbra is a legdrágább Samsung okostelefonként kell rá gondolni, mert 749 ezer forinton nyit. Egyelőre ez sem lesz néptelefon, de amíg a hajlítható technológia csak csúcsmodellekben érhető el, addig ez így is marad.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés