A betüremkedéstől is megszabadulna a Samsung kávamentes szabadalma

Szinte, majdnem és közel előtagokkal illetjük a 2017-ben népszerűvé vált, idézőjelbe téve kávamentes kijelzőket, mert például a Xiaomi Mi Mix 2 hagy alul egy vastagabb sávot, az iPhone X-nek felül vág ki a képernyőjéből a TrueDepth kamerarendszer, a Galaxy S8 pedig alul-felül rendelkezik egy-egy fekete csíkkal. A közös a fenti, kávamentesítő koncepciókban az, hogy bár igyekeztek, nem sikerült megszabadulni a fénymérő, a közelségérzékelő, a kamera és a hangszóró helyétől, és bár a Vivo már készül képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasós mobiljával, teljes dominanciát annak a megjelenítője sem fog az előlapon nyújtani.

Teljes képernyős megjelenítés a Samsung formatervezési mintáján
Teljes képernyős megjelenítés a Samsung formatervezési mintáján (forrás: WIPO)

Erre próbál megoldást találni a WIPO-hoz (World Intellectual Property Organization) Samsung formatervezési minta, ami ugyan nem oldja meg az említett előlapi kellékek eltüntetését, előirányozza viszont azt, hogy csak annyi helyet foglaljanak, amennyi a működésükhöz feltétlenül szükséges. Egy széles sáv helyett ezek ugyanis egy-egy apró képernyőkivágás formájában kerülnének a panelre, és bár teljes képernyős, világos tartalom esetében nyilván furcsa lehet, hogy egy apró csík itt, néhány pötty ott „kimarad”, sokkal közelebb állhat az előlapi képernyőarány a 100%-hoz.

Tartalomtól függhet a megjelenített képarány
Tartalomtól függhet a megjelenített képarány (forrás: WIPO)

Bár a Samsung által benyújtott mintákon az ujjlenyomat-olvasó is kivágást kapott, már elérhető a kijelző mögé épített biometrikus azonosító technológia, szóval, ha a gyártó meg tudja oldani a felső elemek kivágását anélkül, hogy az OLED panel minősége csorbuljon, akkor igazán közel kerülhetünk ahhoz, hogy elhagyjuk a szinte, a majdnem és a közel kávamentes jelzőket. Mint mindig, a formatervezési minták és szabadalmak benyújtása, elfogadása illetve publikálása nem jelenti azt, hogy a benne szereplő technológiák és megoldások napvilágot látnak, ám csak nem véletlenül csatolt a Samsung több tucat oldalnyi dokumentációt a fenti megoldás hardveres és szoftveres kivitelezéséről. Gyanítom, sokan választanák ezt a fajta kávamentesítést a betüremkedés helyett. Persze olyanok is vannak, akiket nem fogott meg a képernyő dominancia aktuális őrülete.

Előzmények

Hirdetés