CES 2018: Tényleg működik a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

A Synaptics megcsinálta, a CES-en ki is tudtuk próbálni. Hamarosan egy csomó telefonban felbukkanhat a megoldás.

Hirdetés

A Samsung Note 8 és az Apple iPhone X kapcsán is voltak olyan pletykák, hogy valamelyikben már lesz kijelző alá rakott ujjlenyomat olvasó. De nem így alakult, valószínűleg a technológia még nem volt készen, noha az üzleti titok, hogy a Synaptics melyikükkel áll kapcsolatban. Mindenesetre a CES-en egy Vivo okostelefonnal demonstrálták, hogy a kijelzőben integrált szenzor készen van, működik és már gyártják is.

A ClearID-nek nevezett szenzort a Vivo esetében egy OLED kijelzőbe rakták bele, a gyártó egyébként teljesen szabadon variálhatja, hogy a hová helyezi az alkatrészt, noha vélhetően mindenki a megszokott helyre rakja majd. Az érzékenységre nem lehet panasz, kicsit erősebben kell odaraknunk az ujjunkat a megfelelő pontra, mint mondjuk egy gombba, vagy a hátlapra tett szenzor esetén, de könnyű megszokni. A technológia arra is képes, hogy a felhasználó szokásait megismerve javítsa az azonosítási hatékonyságot; ha valaki általában ferdén rakja rá az ujját a szenzorra, akkor egy idő után már ettől a tárolt ujjlenyomat mintától már ezt is fogja elvárni a rendszer.


[+]

A ClearID-t már gyártják, nem csak kiállítási példányok léteznek belőle, ami azt jelenti, hogy a Synaptics partnerei örülhetnek, mert már tervezhetik úgy következő, teljes előlapot betöltő kijelzővel rendelkező okostelefonjaikat, hogy az ujjlenyomat-olvasót nem kell a hátlapra száműzni helyhiány miatt.

Utazásunkat az Eustock.eu támogatta. Köszönjük!

Azóta történt

Hirdetés