A 4G-től is eltilthatják a Huawei-t

A Biden-kormány új szankciói korábbi hálózati technológiák elérést is ellehetetleníthetik.

A mobilpiaci elsőségre pályázott, ám pár év alatt a top 5-ből is kiesett a Huawei okostelefonos eladásokban, de hálózati üzletágába is beletenyerelt az előző amerikai adminisztráció szigorú szankciós döntéssorozata, amely Joe Biden elnöksége alatt tovább szigorodik. Mivel rengeteg technológia, szabadalom és megoldás használ amerikai technológiát, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva sikeresen eltiltotta a kínai vállalatot 5G-s (és egyéb, saját tervezésű, amerikai technológiával gyártott) chipek használatától, de például a Google Play-szolgáltatásokhoz sem férhet hozzá a világcég.


(forrás: Reuters) [+]

Ez egyértelműen a Kínai-Amerikai gazdasági versengés legszigorúbb döntése volt Donald Trump elnöksége alatt, melynek a célja, hogy a Népköztársaság ne tudja saját tech szektorát (és nemzetbiztonsági hardverparkját) olyan hardverek használatával felfejleszteni, amelyek nyugati típusú gyártástechnológiákból és megoldásokból profitálnak. Az Egyesült Államok többek között hazai és nyugati érdekszférába tartozó cégeknek a Huawei irányába kiadott kereskedelmi licencek visszavonásával akadályozta meg ezen technológiák továbbítását, bár a Huawei laptopok egyelőre használhatnak Windows operációs rendszert és Intel / AMD processzort, míg a Qualcomm eddig szállíthatott 4G-s chipet, vagy 5G-s hardvert, épp csak 5G modem nélkül.


A Mate 50 Pro 5G modemet nem kapott, 4G-t és WiFi 6E-t viszont igen [+]

Most azonban még szigorúbb döntések következhetnek: a Reuters információi szerint további kereskedelmi licencek kiadását tiltotta meg a Biden adminisztráció a Huawei irányába, és ez már a 4G és WiFi 6/7 modemeket is érinti, továbbá a mesterséges intelligenciával, a felhőszolgáltatásokkal és a nagy teljesítményű adatfeldolgozással kapcsolatos hardvereket. Ezektől elesve a kínai gyártó meglévő terméksorozatai is nagy gondba kerülhetnek, ugyanakkor a már raktárkészleten és még úton lévő chipeket és modemeket egy ideig várhatóan használhatják. Eközben egyre több kínai szereplő fejleszt hardverfronton, és nyilván az a Népköztársaság végcélja, hogy saját kútfőből vegyék fel a technológiai versenyben a kesztyűt, habár gyártási oldalról komoly hátrányban vannak, főleg alacsonyabb csíkszélességeken. Mindeközben nőnek a feszültségek Tajvan (másik nevén: a Kínai Köztársaság) körül, amely egymaga felel a (nyugati érdekszférába tartozó) fejlett chipgyártás jelentős részéért, és lehet, hogy ezzel párhuzamosan más kontinentális kínai márkák is szankció alá kerülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés