Hirdetés

Tényleg direkt megnehezíti az Apple az iPhone-ok javítását?

Kódolva vannak bizonyos alkatrészek, ha ezekhez hozzápiszkál valaki, akkor a telefon nem, vagy nem teljes funkcionalitással fog működni.

Hirdetés

Mit tapasztal a fogyasztó?

Mindettől függetlenül egy csomó egyéb komponens továbbra is javítható és cserélhető nem gyári alkatrészek felhasználásával is, az alaplapi kódolás nem terjed ki a telefon összes részegységére. Egyelőre a kijelző és az akkumulátor cseréjét követően kap figyelmeztető üzenetet a felhasználó arról, hogy nem gyári alkatrész került beépítésre, ez négy napon át látszik a zárolt képernyőn, majd további két hétig a beállítások menüjében, de amúgy a telefon rendeltetésszerűen működik.


(forrás: iFixit) [+]

Nem működik viszont a Touch ID, ha a Home gombot kell a régebbi modellekben (és az SE 2020-ban) cserélni, de ez eddig is így volt, nem működik a Face ID, ha a felső szenzorsziget elemeihez piszkálnak hozzá, a friss iPhone-ok esetén pedig egyáltalán nem működik a kamera, ha ezt a modult cserélik utángyártott alkatrészre. A többi alkatrész cseréje (csatlakozók, gombok) korlátozások nélkül megoldható, ha a beépített részegység minősége megfelelő, akkor nem lesz velük semmi gond. Pista Szerelő Bt. azért még mindig meg fog tudni csinálni apróbb javításokat.


(forrás: iFixit) [+]

A Smart Clinic úgy látja, hogy ez alapvetően a fogyasztókat védi, ugyanakkor szűkülni fog azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek iPhone-ok javítását vállalják, az IPR programban részt vevő szervizek viszont általában drágábban dolgoznak, pláne akkor, ha kizárólag gyári alkatrészek használatával orvosolják a hibákat, emiatt a szervizelés általános árszintje is emelkedhet, ugyanakkor a piac tisztul. Mivel a kijelző az egyik érintett alkatrész (bár nem gyári alkatrésszel is működhet tovább a telefon, ha a figyelmeztetésektől eltekintünk), ezért talán még hangsúlyosabb, hogy igyekezzünk védeni a készüléket, mert ez az egyik legdrágább komponens is, csak a csere árából lehetne venni egy másik telefont, ha nem is Apple-t.


(forrás: Smart Clinic)

Egyelőre a többi készülékgyártónál nincs annak nyoma, hogy hasonló korlátozásokat alkalmaznának, ugyanakkor nem lenne meglepő, ha előbb vagy utóbb ebben (is) követnék az Apple ügymenetét. Pláne így tesznek majd, ha az Apple intézkedéseinek mérhetően az lesz a hatása, hogy a cég ügyfelei elégedettebbek lesznek a javított telefonok minőségével és nem a gyártót fogják azért hibáztatni, mert valahol, valaki egy gyenge minőségű, utángyártott alkatrészt épített be a javítás során a készülékükbe.

Bog

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés