Tiltaná az Apple az eltűntként megjelölt iPhone-ok szerelését

Ha szervizbe kerül egy iPhone, melyet eltűntként jelöltek meg, a szervizes erről értesítést kapna és az Apple új irányelvei szerint nem szerelhetné a telefont.

Az Apple Store-ok és az Apple hivatalos szervizpartnerei (Apple Authorized Service Providers) ezentúl nem javíthatják azokat a készülékeket sem, melyeket a GSMA eszközregisztrációján keresztül eltűntként jelöltek meg, írja a MacRumos egy megszerzett belsős Apple dokumentumra hivatkozva. A GSMA Device Registry egy globális adatbázis, melyet arra terveztek, hogy az ellopott vagy elhagyott okostelefonokat azok egyedi azonosítója (sorozatszáma) segítségével ezen keresztül regisztrálhassák. Például ha feljelentés történik egy ellopott mobil esetén, a rendőrség - vagy akár az eredeti tulaj is - regisztrálhatja a GSMA adatbázisában az eltulajdonított telefont, így a szervizesek láthatják, ha esetleg hozzájuk kerülne az, s értesíthetik a hivatalos szerveket róla.

 

Az Apple új szabálya értelmében a cég saját technikusai és a szerződött szervizpartnerek kötelesek megtagadni az iPhone javítását abban az esetben, ha a belső MobileGenius vagy a GSX rendszerük azt jelzi, a GSMA DR-ben eltűntként van megjelölve a készülék. Az Apple szervizelési szabályzata eddig is tiltotta azoknak az iPhone-oknak a javítását, melyek az iCloud Lokátorában (Find My) elveszettként voltak megjelölve, vagy melyeken aktiválási zár és bekapcsolt iPhone keresése funkció volt.

Másik készülékről, vagy az iCloud webes kezelőjéből elveszett módba kapcsolható az elhagyott vagy ellopott készülék.
Másik készülékről, vagy az iCloud webes kezelőjéből elveszett módba kapcsolható az elhagyott vagy ellopott készülék. (forrás: Apple)

Új szabályával az Apple szeretné elérni, hogy a tolvajok olyan iPhone-okat se tudjanak szervizbe leadni és javítást vagy szétszerelést követően hasznot húzni a telefonból, melyeken a beépített védelmi funkciókat nem használta a készülék jogos tulajdonosa. A cég egyelőre nem kommentálta a MacRumors értesüléseit, ahogy arról sincs információ, hogy a hatóságokkal vagy a telefon jogos tulajdonosával kapcsolatba lép-e a szerviz, amennyiben eltűnt / ellopott készülék kerül hozzájuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés