Táblagépekre is megérkezett az Ubuntu

Táblagépekre is megérkezhet az Ubuntu

Január elején hivatalosan is bemutatkozott az Ubuntu mobil operációs rendszer. A Canonical által fejlesztett OS az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció mobilverzióját takarja, értelemszerűen egy Linux alapú rendszerről van szó. Az újszerű felhasználói felülettel és teljesen érintésalapú vezérléssel operáló platform a jelenlegi állás szerint egyelőre csak mobilra készül el, ám ez a mai bejelentéssel megváltozhat. A hivatalos weboldalon nemrég megjelent egy visszaszámláló, mely szerint ma délután öt órakor egy táblagépes bemutatóra számíthatunk.

Az első készülékek október környékén érkeznek majd, de addig sem maradunk Ubuntu nélkül. A fejlesztőcsapat ugyanis a napokban adja ki az első ROM-ot, mely Galaxy Nexus és Nexus 4 készülékekre telepíthető, így bárki kipróbálhatja a Canonical újdonságát, ha rendelkezik az említett telefonok egyikével. Remélhetőleg hamarosan a Nexus táblagépek tulajdonosai is hasonló hírnek örülhetnek, mi élőben követjük majd a bejelentést. Stay tuned!

17:04 Véget ért a visszaszámolás, kíváncsian várunk, mi fog most történni; úgy tűnik, egyelőre tetszhalott az Ubuntu weboldal, csak félig tölt be, még mindig látszanak a számok. Update: működik az oldal! A devices menüpontot kiválasztva immár a táblagépes opció is van, videót is kapunk, alább látható.

A táblagépes felhasználói felület a kijelző méretétől és felbontásától függetlenül tökéletesen jelenik meg. Bekapcsoláskor egy bejelentkező képernyő fogadja a felhasználót, egyszerre több fiókunk is lehet, melyekhez jelszó is rendelhető. Elérhető a vendég mód is, mely jelszó nélküli. Belépés után a telefonos interfészhez hasonló felület fogadja a nézelődőket. A legnagyobb részt az értesítési panel foglalja el, az gyakran használt programok listája a bal oldalon található. Egy, a bal oldalról a megjelenítő közepe felé irányuló ujjmozdulattal átválthatunk az alkalmazáslistára, mint azt a mobilos megoldásban is tapasztalhatjuk. Ez a felület az aktuálisan futó programokat is listázza, de új szoftver elindítására is itt van lehetőség.

Megjelent az úgynevezett SideStage funkció, mellyel telefonos alkalmazásokat futtathatunk a nekik megfelelő méretben a képernyő jobb oldalán, miközben a képernyő nagy részét másra használjuk. Az ehhez tartozó felületet egy jobbról induló ujjmozdulattal varázsolhatjuk elő. Ide egyébként olyan alkalmazásokat is rakhatunk, melyek tabletre optimalizált verzióval is rendelkeznek, ekkor a UI-t automatikusan átméretezi a rendszer. A futó appok között egy három ujjat igénylő mozdulattal válthatunk.

A hivatalos anyag szerint az egyes alkalmazások könnyen optimalizálhatók táblagépre is, a fejlesztői oldalon immár a tabletes erőforrások is elérhetők.

Az értesítési felület a jobb felső sarokból húzható elő, függetlenül attól, hogy éppen milyen alkalmazást használunk. Az egyes bejegyzéseket egy jobbra irányuló húzással dobálhatjuk ki a listában, mint azt Androidon is megszokhattuk. Bizonyos funkciókat hangutasításokkal is elérhetünk, az ehhez kapcsolódó vezérlőt az aktuális programhoz tartozó felületen keresztül indíthatjuk el, melyet a kijelző aljáról kaphatjuk elő. Itt található a beépített megosztószolgáltatás is, mely a Facebook és Twitter mellett számos közösségi és felhő alapú szolgáltatást támogat.

A telefonos megoldáshoz hasonlóan hamarosan érkezik egy ROM, ami telepíthető Nexus 7 és 10 készülékekre, viszont a hardveres követelményeket megosztotta a Canonical. Két kategóriát határoztak meg, a belépő szintű és a felső kategóriás tabletek közötti különbség az asztali verzió futtatásának lehetőségében rejlik. A belépő szinthez kétmagos Cortex-A15 processzor, 2 GB RAM és 7-10 hüvelykes képátlójú kijelző szükséges, utóbbi esetén követelmény a legalább négy pontos multitouch. A felső kategóriához egy négymagos Cortex-A15 vagy x86 processzor, 4 GB RAM és 10-12 hüvelykes képátlójú megjelenítő az alap, a kijelzőnek 4-10 ponton kell tudnia érzékelni az érintéseket. Mindkét verzióhoz legalább 8 GB kapacitású háttértárral kell, hogy rendelkezzen az eszköz.

Ezt nyújtja tehát az Ubuntu tablet verziója, a Canonical ismét egy remek megoldásokkal telepakolt felhasználói felületet tett le az asztalra. Sajnos eszközökről nem esett szó, a hardveres követelményeket elnézve úgy véljük, hogy a belépő szintű készülékek is igen magas áron kezdenek majd. Mi mindenesetre szurkolunk az Ubuntunak, a Mobile World Congress során remélhetőleg hosszabban is el tudunk majd beszélgetni a fejlesztőgárdával.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés