Hirdetés

Surfs Up & Shrek The Third

Surfs Up

A Surf’s Up egy igen figyelemreméltó játék lett. Már rögtön elindítás után láthatjuk, hogy sok ember munkája van benne- a kivitelezés a Gameloft feladata volt, de az ötlet, történet a nagy múltú Ubisofthoz és természetesen a Sony Pictures-höz köthető. A Shrekhez hasonlóan ez is egy animációs film adaptációja, a magyar premier augusztus 16-án lesz. A trailerek alapján ez is egy nagy sikerű mesének ígérkezik, kicsit Jégkorszak, de ahogy látom mindenhonnan össze lettek lopkodva az ötletek, karakterek- semmi újra nem kell számítani. Lehet, hogy csak én vagyok néha túl konzervatív, de szívesen megnéznék már egy egész estés igazi rajzfilmet…

Az indítás után minden meglepetés nélkül a fejlesztők logója következik valamint egy lista arról, hogy ez a játék még milyen platformokon érhető el. (a wii-s screenshot-ok egész meggyőzőek) Hangválasztás természetesen itt is van, érdemes elfogadni az ajánlatot, mert ezúttal kellemesen fogunk csalódni! A zenéről és az effektekről kicsit lentebb még lesz szó.

A menü felépítése stílusosan egyszerű, nem fogunk benne elveszni, minden a megszokott helyen található. A designra nem lehet panasz, ugyanaz a kék-sárga színpáros dominál mindenhol, mint azt a filmmel kapcsolatos honlapon, háttereken, posztereken is láthatjuk. A pingvinektől kicsit idegen hawaii mintás viráglenyomat is sok helyen visszaköszön ránk, így a menüpont választó sávjában is. A beállításoknál kapcsolgathatjuk a hangot és a vibrálást valamint választhatunk a felkínált 7 nyelv közül (angol, francia, német, spanyol, olasz, portugál, brazil portugál), innen látszik, hogy elég komolyan kidolgoztak mindent. A Gameloft minden játékában, így itt is szerepel a menüben a Get more games, ahol a csapat további alkotásaira hívják fel a figyelmünket.

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/surf/1.gif" border="1" align="center">

A játék a stílusát tekintve mászkálós-gyüjtögetős, a Shrekhez hasonlóan a jó öreg Super Mario tekinthető a dédapukának. A történet során 11 pályán kell végigverekednünk magunkat Cody-val, ezek mellett van még 8 bónusz map is, amiket a SURF szó betűinek összegyűjtésével lehet aktiválni a Mini-Games menüpont alatt. A storyline elvileg megegyezik a film cselekményvonalával, de ezt ugye még nem tudom alátámasztani. Az irányítás teljesen kézenfekvő, de azért az első pályákon mindent szépen el is magyaráznak nekünk. A képernyő 90%-át a játéktér tölti ki, a felső sávban láthatjuk az életeink számát; mennyi sérülést szenvedhetünk el (3 szív, ha elfogy, meghalunk);mennyi big Z kagylót szedtünk, továbbá a már említett SURF szó, aminél ha betűt találunk sárgára izzik az adott karakter. Ellenfelek vannak, de elhanyagolható számban, a víz felett egy hirtelen előkapott pálmalevéllel tudjuk őket lecsapkodni, a tengerben gyorsan leütjük őket. Alattuk egyébként fókákat, rákokat, halakat és egyéb vízparti élőlényeket kell érteni. Főszörny nincs, ha csak nem vesszük annak a játék felén és végén legyőzendő 1-1 unszimpatikusnak mondott szörföspingvint.

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/surf/3.gif" border="1" align="center">

Ez eddig ugye nem tűnik különlegesnek- pedig kategóriájának egyik legjobbja a Surfs Up! (a másikról pedig a következő oldalon számolunk be). Csodálatosan szépen rajzolt hátterek előtt rohangálunk a jó megérdemelt kagylóinkért; minden csillog-villog, jól esik a szemnek nézni ezt a grafikát. Egy jó game-nél fontos még a kinézet mellett a pályák kialakítása is. Nos, itt a leveldesignerek sziporkáztak, nincs két egymáshoz hasonlító szint és mind fantáziadús. A hangok nem rosszak, végre hallhatunk effekteket is ha ugrunk, ütünk vagy történik valami.

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/surf/5.gif" border="1" align="center">

A hivatalos oldalon a teszt írásakor 57 user véleményezte a játékot, szavazataik alapján 10-ből 7,9-es pontátlag született, ez szerintem abszolút fedi a valóságot.

Hirdetés

Shrek The Third

A Shrek The Third személyében szintén egy Gameloft produkcióhoz van szerencsénk. Ha arra kérne valaki, hogy mutassam meg, hogyan kell kinéznie egy mobiljátéknak 2007-ben, akkor biztosan ezt ajánlanám neki minden válasz nélkül. Tökéletes nincs, de a fogalomhoz ez áll talán a legközelebb…

Már a menü kialakítása és annak zenéje is sugallja, hogy nem csak egy egyszerű, a film miatt összedobott fejlesztésről van szó: minden porcikájában látszik a játékon, hogy ő a legjobb, legszebb, legaranyosabb, legátgondoltabb, ami eddig született. Itt is ki lehet választani, hogy melyik pályán akarunk rohangálni (ennek alap dolognak kéne lennie, mégis sok játékból kihagyják a lehetőségét). Ugyanúgy itt van a Get more games is, a Help pedig teljesen korrekten mindent elmagyaráz az irányítástól kezdve a különböző tárgyak szerepéig.

A történet természetesen a filmet veszi alapul, rögtön az első pálya előtt kapunk egy kis áttekintést arról, hogy miről is van szó. Utána azt hittem, hogy valami intro következik, és leesett az állam amikor kiderült, hogy ez már maga a játék… csak a kamera egy egyedi állásból „kereste meg” hősünket. Előző tesztalanyunkhoz hasonlóan itt is a screen felső sávjában található meg minden lényeges információ. Baloldalt egy Shrek fej csücsül, ez nekem most be van szorozva 24x-el ami egyrészt azt jelzi, hogy ennyiszer hallhatok még meg, másrészt mutatja, hogy Easy fokozaton egyszerűen nincs kihívás a játékban. (Hardcore playerek megnyugtatása végett azért megjegyzem, hogy lehet még ezenkívül két nehézségi szint közül választani. Nekem elég véges a türelmem, ezért szoktam a könnyű, illetve közepes fokozaton tesztelni.) A zöld fej mellett sorakoznak továbbá a szívecskék is, amelyekből sérülés során tudunk veszíteni; ha megtaláljuk a piskótafigura mindhárom részletét, akkor ezentúl egyel több szívünk lesz. Kezdésnél - ha jól emlékszem - 3-4 állt a rendelkezésünkre, nekem most 7 darab piros jelem van. A jobb felső sarokban egy tündérkés szorzó található, ha megvan a 100, akkor újabb extra life-al gyarapodunk.

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/shr/1.gif" border="1" align="center">

A Gameloft pályatervezőit már dicsértem az előző teszt kapcsán, de ha lehetne, itt még egy sor sört is megszavaznék nekik. Egyrészt találkozunk a mászkálós játékok tradicionális elemeivel (üsd szét a kockákat a fejed felett; rohanj neki és törd át a falat; ugorj rá az utána leszakadó erkélyekre vagy vízszintesen/függőlegesen/körben mozgó platformokra és egyebek), másrészt egyedi megoldásokkal is éltek. Ilyenre példa, amikor neki kell rohanni a falnak, ami berezeg, leesik a tetejéről a golyó, amit felvéve nekigurítunk egy fáklyának ami ezután rápottyan egy sor ládára ami gyorsan leég és szabaddá válik az utunk. Ennyire összetett (de egyébként könnyen kitalálható) rejtvényeket általában sajnos nem szoktak beépíteni a javás gyűjtögetős játékokba.

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/shr/3.gif" border="1" align="center">

Pályákból több típus van, az egyikben Shrekkel kell végignyomulni földközelben, a másiknál egy sárkánnyal kell a boszorkányokat lelődözni a levegőben, míg a főellenséges map-eken ogrénknak cselhez kell folyamodnia a győzelemért. Ilyenkor nem az erő vagy a gyorsaság számít hanem egy kicsit el kell gondolkozni, hogy mi lehet a megoldás. Nekem talán pont emiatt nem sikerült még az utolsó, tizenegyedik pályát megcsinálnom. (Legalább bevallja... - Bog)

<<img src="html/telefon/jatek/shr-surf/shr/5.gif" border="1" align="center">

Az elején nagyon reménykedtem, hogy a szimpatikus, kedves menüzenéhez hasonlóan fogunk találkozni egyéb hanghatásokkal is, ezen a ponton azonban csalódnom kellett, mert síri csönd borul minden küldetésünkre. Legalább egy pitty vagy egy putty hanghatást kaphattunk volna, amikor mondjuk ugrunk vagy jól odacsapunk valakinek. Hiányuk sokat levon a produktum összértékéből, a játékélmény azonban annyira fantasztikus, hogy a Shrek The Third beszerzését államilag írnám elő mindenkinek.

Adatlapok

Surfs Up
Fejlesztő Gameloft
Fejlesztő honlapja http://www.gameloft.com
Játék honlapja Klikk!
Megjelenés éve 2007
Tesztelt verziószám v.1.2.1
Alkalmazott tesztkészülék Sony Ericsson W850i
Hasonló játékok Shrek The Third;Funky Monkey;Super Mario Planet
Játék stílusa mászkálós-gyűjtögetős
Hang van
Multiplayer nincs
Értékelés
Játszhatóság 10/10
Szavatosság 9/10
Látvány/grafika 10/10
Hanghatások 8/10
Tetszett Gyönyörű grafika,ötletes pályák,hangulat
Nem tetszett -
Shrek The Third
Fejlesztő Gameloft
Fejlesztő honlapja http://www.gameloft.com
Játék honlapja Klikk!
Megjelenés éve 2007
Tesztelt verziószám v.1.0.0
Alkalmazott tesztkészülék Sony Ericsson W850i
Hasonló játékok Surfs Up;Funky Monkey;Super Mario Planet
Játék stílusa mászkálós-gyűjtögetős
Hang van
Multiplayer nincs
Értékelés
Játszhatóság 10/10
Szavatosság 7/10
Látvány/grafika 10/10
Hanghatások 6/10
Tetszett Gyönyörű grafika;egy kicsit elgondolkoztató feladatok,akadályok;sárkányos pályák
Nem tetszett A menü zenéjén kívül nincs más hang...

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Hirdetés