Hirdetés

Sony XB41 Extra Bass teszt

Nyáron beindulnak a kertipartik és házibulik, de vajon már elég egy másfél literes palack helyét elfoglaló kis Bluetooth-hangszóró a megfelelő hangulathoz?

Hirdetés

Bevezető, tartozékok, külső

Rohamosan közelítünk a nyár vége felé, de néhány hétig még biztosan remek idő lesz egy-egy kerti sütögetéshez, kisebb partikhoz, házibulikhoz. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekről pedig nem maradhat el a hangulatot megadó háttérzene, így pont jókor érkezett hozzánk tesztelésre az Extra Bass-széria legkomolyabb tagja, az XB41. A bemutató egyébként az idei CES-en történt meg, ahol a kisebb XB31 és XB21 modellekkel karöltve láthattuk őket, a csúcsmodell szövetes, de strapabíró burkolattal, méretes megjelenésével és menő partifényeivel hívja fel magára a figyelmet.


[+]

Bluetooth-hangszórók kapcsán a hazai helyzet jobbára változatlan: rengeteg JBL van forgalomban, ezekkel lehet találkozni kiállított darabként a nagyobb forgalmazók és szolgáltatók polcain, sokszor egy-egy komolyabb telefonhoz ajándékba is járnak hasonló termékek, így a legegyszerűbb, ha ebből a márkából indulunk ki, ennek megfelelően pedig a JBL Extreme idei változatához kell hasonlítanunk, amivel árban és méretben is szinte egész pontosan megegyezik a japán konkurens.


[+]

A méretes doboz egy 291 x 104 x 105 milliméteres, tehát igen méretes eszközt rejt, mindehhez pedig 1,5 kg-s tömeg tartozik, tehát nem lövünk nagyon mellé, ha úgy képzeljük el, hogy minden dimenziójában egy nagyobb ásványvizes palacknyit fog elfoglalni a táskánkban, hiszen tokot vagy hordtáskát nem adnak hozzá. Ugyanígy lemaradt a tartozékok többsége egyedül egy körcsatlakozós adaptert csomagoltak mellé, ami akár aggodalomra is adhat okot a tölthetőséggel kapcsolatban, de ezen a ponton megnyugtathatok mindenkit, microUSB-vel is lehet tölteni.


[+]

Magától értetődő módon, a hangszóró tetején helyezték el a leggyakrabban használt gombokat: erre a felületre került a lejátszás/szünet gomb, ami egyben a hívásfogadó is, valamint a két hangerőszabályzó, a Bluetooth-keresést lehetővé tevő, a bekapcsoló, illetve a Live Sound billentyű, ez utóbbiról külön, a következő oldalon fogunk értekezni. Nem maradt el az NFC-s csatlakozási opció, ezt is innen tudjuk megoldani. Hátul egy vízhatlan fedél rejti a töltőcsatlakozókat, a 3,5 milliméteres audiobemenetet, a normál USB-csatlakozót, ha valamelyik forrást tölteni kéne, illetve további három gombot: a bal oldalival a világítást kapcsolhatjuk le, a mellette lévőkkel pedig a hangszórókat tudjuk összepárosítani egy valódi sztereó élményhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Előzmények

 • Sony Xperia XA2 és XA2 Ultra duplateszt

  Szinte mindenben fejlődött az XA széria új generációja, de főleg az üzemidő és az ujjlenyomat-olvasó jelentős a friss hardveren és néhány, egyébként pozitív apróságon kívül.

 • Sony Xperia XZ Premium - tükör által homályosan

  Úgy csillog a káva a Sony 4K kijelzője körül, mintha kifutóra tervezték volna. Kipróbáltuk a szuperlassítást és elvesztünk a nyolcmillió képernyőpixelben.

 • Sony Xperia XA1 Ultra - felskálázva

  A Sony XA1 phablet változata majdnem pont ugyanazt tudja, eggyel több RAM-mal, és lényegesen nagyobb kijelzővel. Minden más megegyezik vektorosan 6 hüvelykre húzva.

Hirdetés