2018. december 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tartozékok rovat

Sony XB41 Extra Bass teszt

Nyáron beindulnak a kertipartik és házibulik, de vajon már elég egy másfél literes palack helyét elfoglaló kis Bluetooth-hangszóró a megfelelő hangulathoz?

Hangzás, szoftver, összegzés

Két darab, 58 milliméteres átmérőjű, fehér fénnyel megvilágított hangsugárzó végzi a munka oroszlánrészét, de a kettő között egy passzív mélysugárzó is helyet kapott, hangzásvilágát tekintve tehát pontosan olyan, mint ahogy azt elképzeljük egy potens partihangszórótól: telefonbeszélgetést folytatni vagy bármilyen beszélgetős műsort hallgatni nem túl jó vele, mert minden résztvevő dörmögni fog, komolyzenét sem érdemes vele próbálgatni, viszont a mostanság pörgő slágerekkel valósággal megelevenedik: lelkesen kitörnek és valódinak érződnek a mélyei, csilingelnek a magasak, közelinek tűnik az énekhang, ezt a zenei élményt nyilván nem elemezni kell, hanem tombolni rá, és erre tökéletesen alkalmas az XB41. Ehhez pedig tökéletesen passzol az akár stroboszkóp-szerűen villogtatható ledtömeg.


[+]

Nem fed le hatalmas teret, ahhoz továbbra is kicsi, főleg kültérben, ráadásul a maximális hangerő közelében hallhatóan torzít, ez viszont a kategória egyik velejárója, akármennyire is élénk ez a kütyü, ne felejtsük el, hogy az 58 milliméteres meghajtók nem kategóriákkal nagyobbak, mint amit egy nagyobb fejhallgatóban megszokottnak tekintünk. Erre a problémára tökéletes megoldás a multi-audio, két-három ilyen, vagy hasonló Sony hangszórót összekapcsolva egyértelműen kiválthatunk egy méretesebb audiokörnyezetet is.


[+]

Ha kikapcsoljuk a hangulatfényeket, és nyugalomban elkezdünk valamelyest elemezhetőbb zenéket hallgatni, akkor fog feltűnni, hogy bár a mélyek valóban dögösek, a mélyközepek prezentálása mennyiségben és minőségben is karcsú. Oldschool rockot hallgatni például kimondottan vérszegény volt vele, viszont az extrémebb metálzenék kimondottan jól állnak neki, és a mindezek után megnyugvást hozó kubai zenék is megdöbbentően kevés hiányérzetet hagytak maguk után. Azokat a zenéket nem igazán jó vele hallgatni, amiket jellemzően az énekhangért szeretünk, például a London Grammar vagy a Szabó Balázs Bandája, ilyesmikre egyértelműen mást kell választani, ezeken kívül azonban maradéktalanul alkalmas egy otthoni hangszórónak is, nem csak partibombaként értelmezhető.


[+]

Normál Bluetooth-csatlakoztatással bármikor működésre bírhatjuk az eszközt, de érdemes lehet letölteni az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Sony Music Center alkalmazást, illetve a hozzá tartozó Fiestable beépülőt. Ezekkel egyszerűbbé válik a több hangkeltő egyidejű csatlakoztatása (ahol egyébként kiválaszthatjuk, hogy a csatornákat szétválasztva csinálunk valósabb sztereót, vagy ugyanaz a lokális sztereó menjen mindegyik eszközön), továbbá állíthatunk a világításon RGB-skálán belőhető színekkel, variálható pulzálással és ütemmel. Ez utóbbinál sajnos nincs a zenével összhangban lévő beállítás, pedig nagyon kézenfekvő lenne, a random stroboszkóp áll legközelebb a partihangulathoz.


[+]

Vannak különféle DJ meg közönség-effektek, amik egy bizonyos minden mindegy, illetve engedj oda, én jövök szint után még viccesen is hangzanak, de sajnos a valós használati értékük nem sok, egyszerűen rosszul keveri a zenék alá az effekteket, és ha egy-egy másodpercnél tovább hagyjuk benn, a zene szinte hallhatatlanul a háttérbe szorul, ezzel teljesen letörve az élményt. Nem érdemes erőltetni. Ugyanez elmondható a Live Soundra, ami külön gombbal is aktiválható, és állítólag igazi élő zene, illetve fesztiválhangulatot csinál, és ami azt illeti, illik módjával kezelni, mert nem ettől fog Sziget Fesztivállá változni a hátsó kert.

Az üzemidő kimondottan jó, a 24 órás ígéret persze kikapcsolt fényekkel, alacsony hangerőn és AUX-kábellel értelmezendő, viszont a valóságban reális használat mellett is 10-12 órát eldöcög, és mivel ez így is több, mint amennyire egyhuzamban jellemzően szükség van, így a hátulján lévő USB-csatlakozót akár telefontöltésre is használhatjuk, a kimeneti 1 amper nyilván nem versenyzik a Quick Charge-os adapterekkel, de végszükség esetén biztosan örülni fogunk neki.


[+]

Az XB41 nyitóára teljesen korrektnek mondható, akár 60 000 forint alatti áron beszerezhető itthon, ezért az összegért pedig gond nélkül hozza a kategóriatársai által felállított minőségi szintet, komoly konkurenciája egyedül a saját, kifutó elődje lehet még néhány hétig, hiszen 45 000 forint körülire csökkent árán nem nyújt lényegesen kevesebbet, hangzását illetően simán hozza a friss modell szintjét. Az újdonság kapcsán az extra funkciók tárháza jelentősen kibővült, és bár az ötletek tényleg potensek a hangulatfényekkel, az élő hangulattal meg a hangeffektekkel, a gyakorlati megvalósítás nem sikerült tökéletesen. Mindezektől függetlenül a felhasználási területet reálisan felmérve ez egy kimondottan jó termék, amit bátran meg lehet venni.

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Előzmények

  • Sony Xperia XA2 és XA2 Ultra duplateszt

    Szinte mindenben fejlődött az XA széria új generációja, de főleg az üzemidő és az ujjlenyomat-olvasó jelentős a friss hardveren és néhány, egyébként pozitív apróságon kívül.

  • Sony Xperia XZ Premium - tükör által homályosan

    Úgy csillog a káva a Sony 4K kijelzője körül, mintha kifutóra tervezték volna. Kipróbáltuk a szuperlassítást és elvesztünk a nyolcmillió képernyőpixelben.

  • Sony Xperia XA1 Ultra - felskálázva

    A Sony XA1 phablet változata majdnem pont ugyanazt tudja, eggyel több RAM-mal, és lényegesen nagyobb kijelzővel. Minden más megegyezik vektorosan 6 hüvelykre húzva.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.