2018. január 21., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Mobiltelefon rovat

Nokia Asha 300 - Piroska és a plasztik Barkas

Csak nevében új a Nokia Asha sorozata, a 300-as nem más, mint egy C3-01 kissé módosított változata. Hozzánk pirosban érkezett.

Bevezető

Minimum fél órát szentelt a 2011-es Nokia World nevű londoni rendezvényen a gyártó arra, hogy bemutassa és fényezze a név alapján teljesen újnak tűnő Asha sorozatot, tehát vélhetően elég fontos nekik ez a szegmens. Stephen Elop, a cég feje hosszú, kamuszagú mesét adott elő arról, hogy különböző emberekkel itt-ott találkozva rájött arra, miszerint internetre mindenkinek baromi nagy szüksége van, s hogy a jó árú mobiltelefonok jelenthetik a fejlődő világ lakóinak egyik kapcsolatát a világhálóhoz. Aztán előhúztak a kalapból egy négy tagból álló szériát, mindegyiknek Asha volt a neve, s mindegyiket láttuk már – kicsit másképp.

Nokia Asha 300
[+]

Az Asha 300 – amit az XXL GSM küldött hozzánk – például már ránézésre is kiköpött C3-01. Ez egyébként talán pont nem tragikus döntés, hiszen az említett modell volt a Nokia egyik első Touch & Type – azaz érintős és billentyűzetes készüléke a nem okostelefonos vonalon, s igen jól összerakták, Bocha kartárs lelkendezett róla öt oldalon keresztül úgy, hogy nem sokkal korábban jómagam is ódákat zengtem az X3-02-re keresztelt, hasonló kialakítású készülékről. Ennek viszont már több mint egy éve, hahó. Erre most itt ez az Asha (ráadásul pirosban, kösz Peti), ami majdnem ugyanazt tudja. Van ennek értelme?

Nokia Asha 300
[+]

Nos, bár a Nokia mostanság sokszor kerül pellengérre nem csak nálunk, mégis úgy fest, hogy eléggé átgondolták ezt a dolgot. Joggal kérdezheti az olvasó, hogy mi a bánatot kell átgondolni azon, hogy átnevezünk egy telefont, kicsit vacakolunk pár funkcióval és kiadjuk egy évvel később is nagy csinnadrattával. A válasz pedig az ár. Az Asha 300 ugyanis most, megjelenésekor – kapaszkodjunk meg – 30%-kal olcsóbb, mint az egy éve piacon levő C3-01. Azért ez igen ritka a mobilpiacon, drasztikusan hozzányúltak a finnek az árazáshoz, persze ennek néhány extra ugyan látta kárát, de alapvetően ugyanabban a ligában focizik az Asha 300, mint a kiköpött ugyanígy kinéző, de már első születésnapját jócskán megünneplő testvére. Ha pedig ehhez hozzácsapjuk, hogy a Telenornál feltöltőkártyával bezuhant 30 ezer forint alá az ára, akkor elmondhatjuk, hogy igazi sikersztorinak nézünk elébe, ennyi pénzért ugyanis az Asha 300 kifejezetten jó vétel. Hirtelen baromi versenyképes motyót tett le a Nokia az asztalra, s ez szinte kizárólag a nagyon agresszív árazásnak köszönhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rd​e​tés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.