Hirdetés

MyKi Watch 4 Lite - hol jártál, kisfiam?

Gyerekeknek szánt órát próbáltunk ki, a MyKi-nak ez már nem az első ilyen terméke, viszont kétségtelenül fejlődött.

Connected gyerek

A gyártó 4-12 kor közötti gyerekek számára ajánlja a doboz szerint a Watch 4 Lite nevű órát, ezzel rögtön belőve, hogy még a mobilkorszak előtti életkorban levő csemeték szüleire támaszkodnának a vásárlók kapcsán. És itt most rögtön elhajolhatna ez az anyag abba az irányba, hogy mikortól legyen a gyereknek saját telefonja (tablete, számítógépe, tévéje, kutyája, edzésprogramja, légpuska-gyűjteménye stb.), de induljunk ki abból, hogy adott a családban a kisiskolás (nagyóvodás) gyermek, plusz az aggódó szülők. És az aggódás csökkentésére a MyKi Watch 4 Lite kiválóan alkalmas.


[+]

Jaj, hát az én időmben, meg a mi korunkban, meg amikor még mi voltunk fiatalok… szóval igen, én is egyedül közlekedtem 7 évesen a Moszkván, meg buszoztam a suliba, de gondolom, hogy az én szüleim is örömmel vették volna, ha mindezen utazásaim alatt ők néha rá tudnak pillantani egy térképre, hogy tényleg a buszon ülök-e, vagy éppen nagy sebességgel távozom Ukrajna irányában egy csomagtartóban (direkt egy durván szélsőséges példát hozva). És persze az sem lett volna baj, ha tudok dobni egy üzenetet (vagy hívást), hogy átmentem a Zsoltékhoz focizni a leckeírás helyett.


[+]

No, hát erre ma már van megoldás, nyilván azt sok szülő elveti, hogy a gyerek egy saját telefonnal mászkáljon (elveszti, ellopják, ráfügg, költséget generál, ilyesmi), de a MyKi órájával ezek az opciók kevésbé vannak jelen, reggel felkerül a csuklóra, elveszni tehát nem fog, ellopni nem annyira érdemes, ráfüggni egyáltalán nem lehet, költséget pedig szintén nem tud generálni, mert kell bele egy SIM, amin van valami minimális net és hívás, azt pedig kordában lehet tartani. Már csak azért is, mert nyilván nem lehet akárkit felhívni róla, meg nem is akkora nagy buli egy kihangosított órán csevegni apuval.


[+]

Viszont van benne GPS, WiFi, GPRS, kamera, plusz az egész vízálló, itthon két színben (kék és rószaszín) létezik a kisfiú-kislány vágyakhoz illeszkedve (ami jól mutatja, hogy amikor tervezők lesznek kisfiúkból és kislányokból, akkor elfelejtik, hogy ők a sárgát, a zöldet is szerették kiskorukban), de amúgy sallangmentes a külső, bár szerintem lehetne vékonyabb, egy apróbb csuklóra téve kissé bumfordi. Talán lesz amúgy fekete árnyalat is, mert a termékoldalon már van fent ilyen is.

Hirdetés

Üzembe helyezés

A MyKi Watch 4 Lite egy apró, négyzetes dobozban jön, oké, benne van az óra, de ha alánézünk, akkor egy csomó egyéb mütyür is ott hentereg. Egyrészt van egy USB-ben végződő töltőkábel, ami nem szabványos, hanem egy négypines, mágnesesen tapadó interfészben végződik, ez ugye a vízállóság miatt alakult így, de mondjuk kellemetlen lesz elveszíteni. Van továbbá egy kis zacskóban négy darab egészen apró csavar — na, ebből csak kettő kell ahhoz, hogy a SIM-et rejtő ajtót fixáljuk, a másik kettő az tartalék. És ezekhez jár egy apró csavarhúzó is, plusz kapunk egy nagyon satnya csipeszt, amivel ki lehet piszkálni a kártyát, meg úgy egyébként le lehet szedni a SIM-fiók ajtaját, szóval lesz a dolognak első kanyarban egy kis DIY-beütése.


[+]

Két fontos dolog van a cucc bekapcsolása előtt: egyrészt microSIM megy bele, ami pont egy óránál meglehetős ostobaság, de hát ilyen slot volt biztos raktáron. Másrészt a SIM-ről még az órába való oktrojálás előtt távolítsuk el a PIN kérését, mert ezzel a saját életünket könnyítjük meg. Ha minden kész, akkor kártya be, csavarok be, aztán lehet tenyerelni az egyetlen gombra jobb oldalon és a termék magához tér, fellép a hálózatra, viszont a működéséhez regisztrálni kell és a szülői telefon(ok)ra letölteni a MyKi Watch alkalmazást.

MyKi Watch 4 Lite és Galaxy Watch3
MyKi Watch 4 Lite és Galaxy Watch3 [+]

Ha ez megvan, akkor nekiállhatunk beállítani az órát az alkalmazás segítségével, ehhez előbb párosítani kell. A dobozon, de az óra menüjében is van QR-kód, ami az azonosítót tartalmazza, majd el kell nevezni a szerkentyűt (hátha több is van belőle a családban), hozzá kell kapcsolni a telefonszámot, majd az órán megjelenik egy ellenőrző kód, amit vissza kell ütni az appba. És onnantól kész, a dolog működik.

Működés

Az órát az oldalsó gombbal lehet életre kelteni, ilyenkor megjelenik egy analóg óra, számok nélkül, ami pont a legkevésbé értelmezhető egy ilyen korú gyereknek. Ha viszont hozzáérünk a kijelzőhöz, akkor már láthatjuk az időt digitálisan is, plusz alatta két ikont (a gyártó szerint ez alapesetben anya és apa), ezekhez érve rögtön indul is a hívás az appon át beállított számokra. Nyilván kihangosítva fogunk tudni csevegni, nem mondom, hogy a világ legjobb hangminőségét kapjuk meg, de rövid társalkodásra alkalmas.


[+]

A menü sem lesz összetett, akármerre is húzzunk az ujjunkat, először a telefonkönyv jön fel, aminek a tételeit szintén az alkalmazáson keresztül tudjuk hozzáadni, ezeket lehet hívni az óráról az anyu+apu kombináción túl. Aztán jön “a” játék, mert a dobozra is rá van írva, hogy “games”, na ehhez képest egy darab, hát… ööö… játék van, ahol az a feladat, hogy egy összeadás, illetve kivonás látszik a kijelzőn és adott időn belül el kell dönteni, hogy helyes-e az eredmény. A három nehézségi fokot babrálva sem jön elő a köbgyök és a logaritmus, hanem csak a rendelkezésre álló idő rövidül. Én nem érzem, hogy akár kölyökként is ez a játék olyan nagy függőséget alakított volna ki bennem, szóval nem kell azon aggódni, hogy a gyerek már megint az órán játszik. Mert nem fog.


[+]

Ezután jutunk az üzenetekbe, a szülői alkalmazásokból lehet küldeni az órára szöveget és hangüzenetet, az óráról viszont szöveg nem, csak hangüzenet mehet vissza. Illetve fotó, mert a következő menüpont a kamera, ami iszonyú primitív és gyenge, az elkészült képeket a galériában lehet megnézni és átküldeni anyuéknak. Kicsit reméltem, hogy inkább videohívás lesz a masinában, ha már tettek egy kamerát a kijelző fölé, ami tippre 160 x 160 pixeles lehet. Az utolsó pont a mozgáskövető, ez pusztán a lépésszámot jelzi ki. Ennyi, nem bonyolult, reszponzív, egyértelmű.


[+]

A Myki Watch alkalmazás is tud magyarul (akárcsak az óra), egy fülekre bontott felületet fogunk kapni, ahol látjuk az óra helyzetét a térképen, rá tudunk csörögni, nézhetünk history-t arról, hogy merre járt az adott napon, van lépésszámláló, ahol az alvás és a játék ideje meghatározható, szerkeszthető anya és apa, valamint a telefonkönyvben levő egyéb kontaktok neve és száma, nyilván van egy felület az üzenetekre, ide érkeznek az esetleges átküldött képek is. Plusz van még vekker, látjuk az óra akkumulátorának töltöttségi szintjét is a térkép mellett (450 mAh-s az akku), szóval a legfontosabb dolgok megvannak.

[+]

Viszont egy külön menüpontban lesznek a beállítások, milyen csatornán és milyen értesítéseket szeretnénk látni (lemerülés, sebességkorlát gyorsan mozgó gyermekek esetére, zónák elhagyása és azokba visszatérés, SOS gomb megnyomása), itt lehet megadni a telefonkönyv bejegyzéseit, valamint egy külön listán azokat a számokat, amelyek egyáltalán hívhatják az órát. Lehet SMS értesítéseket is kérni, email címre is jöhetnek notifikációk, illetve a távolból be tudjuk kapcsolni a “ne zavarjanak” üzemmódot is az órán. A zónákat kijelölhetjük a térképen, de van WiFi-zóna is, ami azt jelenti, hogy akkor is kaphatunk riasztást, ha az óra elhagyja az általunk megadott hálózat hatósugarát. Magán az órán pedig a jobb oldali gombot hosszan megnyomva életbe lép az SOS protokoll, előbb az első, aztán a második névjegyet csörgeti meg, plusz kapunk róla notifikációt (igény szerint SMS-ben és levélben) is.

[+]

Üzemidő kapcsán viszont nincs előrelépés, a 450 mAh-s akkuval továbbra is napi töltésre kell berendezkedni, pláne, ha szülőként sokat frissítjük a térképen a csemete pozícióját és tömjük üzenetekkel. A MyKi Watch 4 Lite novembertől az operátori kínálatba is bekerül, bizonyára lesz mellé olyan tarifacsomag is, ami illeszkedik a termék igényeihez, de meg lehet venni a cuccot csak úgy magában is 40 ezer forint körüli áron, csak akkor nekünk kell gondoskodnunk a SIM-ről. Ezt az árat viszont kissé túlzónak érzem, értem, hogy IP68, meg van benne WiFi, de ennyiért ugye egész normális telefont is lehet venni, ami nyilván nem opció, ha az a cél, hogy pont ne vegyünk a gyereknek telefont, de annyiban mégiscsak támpont, hogy egy ilyen árfekvésű mobil jóval komolyabb hardvert képvisel, itt tehát nem csak magát az eszközt fizetjük meg, hanem a hozzáadott szoftveres megoldást is. Ám a szolgáltatók szoktak örülni ezeknek a cuccoknak, jól be lehet tenni valami családi csomagnak nevezett kombinációba, ha pedig úgy jobban kijön a matek, akkor érdemes rajta elgondolkodni.

Bog

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

  • MyKi Pet - tudja, hol van a kutya

    De nem elásva, hanem pont hogy életben. A kutyás nyomkövető jó esetben ritkán fontos, de akkor viszont nagyon. A tesztkutyának pedig fel sem tűnt a dolog.

  • MyKi Junior 3G - videÓra

    Ha egy gyerekeknek szánt okosórában van SIM és 3G, akkor abból egyenesen következik, hogy videohívásra is alkalmas. Plusz még egy csomó egyéb dologra.

  • MyKi Touch gyerek okosóra teszt

    Nem újkeletű ez a termékkategória, azonban az egyik szolgáltató is belistázta itthon a MyKi eszközét, ami aggódó szülők egyik menstvára lehet.

Hirdetés