Homtom HT20Pro - ne bánj vele kesztyűs kézzel

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2017-06-08 09:40

Ütésálló telefon meglepően varacskos külsővel, papíron számos extrával, de nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Kompromisszumokkal teletűzdelt ajánlat.

Bevezető

A strapabíró telefonok kategóriája elég régóta létezik és valószínűleg mindig is létezni fog. Az egyik első ilyen mobil volt az R310-es Ericsson, aminek annak idején a csodájára jártunk, narancsszínű ház, cápauszony, brutális méretek és súly, de tényleg nem lehetett elpusztítani. Aztán voltak olyan termékek, amelyek elérhető áron adták az elnyűhetetlenség mítoszát (Siemens M35i), majd kábé mindenki megismerte a Sonim márkát, akik az akkor már létező YouTube-on ontották arról a videókat, hogy mit ki nem bír a készülékük.


[+]

Az okostelefonos éra viszont új kihívás elé állította a gyártókat, amit nem is tudott mindenki megugrani (Sonim nincs, Ericsson nincs, Siemens nincs), itt is vannak ismertebb szereplők (CAT) és kínai versenyzők (Evolveo, Blackview, Nomu), illetve olyan cégek is, akik nem csak erre a vonalra repülnek rá, de gyártanak ilyesmit is. Ezeket is két kategóriába oszthatjuk, a kissé strapabíró és a tényleg durván ellenáló szegmensre, előbbivel foglalkozik a Samsung (Galaxy Active és Xcover), utóbbival egy csomó másik cég. A Homtom HT20 Pro a durvábbik kategóriában indul, úgy is néz ki. Hazánkban az Eustock forgalmazza ezt a terméket, 40 lepedőt kérnek érte, ami egy nyolcmagos processzorral, 3 GB RAM-mal és vaskos akkuval feltápolt strapatelefonért barátságosnak mondható, de elég nyilvánvaló, hogy ennyiért bőven lesznek kompromisszumok.


[+]

Viszont bírja 30 percig víz alatt, bírja az 1,2 méterről történő eséseket bármilyen felületre, bármilyen szögből, bírja a hideget és a meleget, ami sokaknak sokkal többet számít, mint egy jól sikerült kamera. Ha pedig ezeket papíron tudja, akkor érdemes is kipróbálni, hogy valóban számíthatunk-e rá ilyen esetekben, úgyhogy némi nyúzásnak is alávetettük a készüléket. Előbb azonban körbejárjuk (még makulátlan és biztosan működő állapotában), hogy mit tud, mint telefon.

Doboz, külső

A csomagoláson semmi nem utal arra, hogy mindjárt kimászik belőle valami súlyosan morbid tárgy, de ha felnyitjuk a fekete szelence tetejét, akkor rögtön ott ijesztget a Homtom HT20Pro. Az első szívroham után tegyük félre, mert lesznek itt még érdekes dolgok, az 1,5 Ampert leadó töltőfej és a microUSB-kábel mondjuk pont nem tartozik ebbe a kategóriába (aztán később kiderül, hogy mégis), de fogunk találni egy kijelzővédő fóliát és egy zacskóban egy sereg egészen pici csavart, illetve gumitömítést. És egy csavarhúzót. Húha.


[+]

A HT20Pro hátlapja leszedhető, 10 csavar rögzíti a helyére, amit nekünk kell betenni. Ha levesszük a nagyon markánsra formált hátsót, akkor egy jókora, áttetsző gumiborítás fedi a kivehető(!) akkumulátort és a két microSIM, valamint a microSD helyét (igen, ez összesen három slot). Tehát első használatba vétel előtt érdemes ide berámolni mindent, visszatenni a tömítőborítást, aztán rárakni a hátlapot és belemütyürkézni az összes csavart, majd ezeknek a tetejére rányomkodni a tömítőkorongokat. Van ebben valami vasútmodellezési életérzés, meg egy kicsit férfias is, hogy szevasztok, összeszereltem a telefonomat, nehezen tudom eldönteni, hogy ez most jó, vagy sem, mert egyszerűnek nem mondanám, a kis csavarokat is könnyű elhagyni, viszont ott a cserélhető akku, ami mindenképp frankó. De talán a kártyahelyeket egy jól záró ajtóval is meg lehetett volna oldani, ha már a 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozója is kapott ilyet.


[+]

Maga a termék egyébként nem lenne bűnronda, mert a fém keret szépen ívelődik alul-felül, de oldalt van négy kinövés, amiről igazából a legfinomabb asszociáció egy multi-mumpsz nevű, rejtélyes betegség lehet, noha tökre érthető, hogy ezek az íves dudorok azért vannak ott, ahol, mert védik a telefont akkor, ha az az oldalára esne. Alul-felül igen hangsúlyosra formált műanyag zárja le a telefon végeit, a 3,5 mm-es jack dugaszt fedő sapka igen vaskos, olyan mélyen ül a tényleges csatlakozó alatta, hogy nem is biztos, hogy minden headsetet be lehet ide dugni, a telefonhoz pedig nem adnak. A lenti microUSB-re is hasonló mondható, ez mindenképpen egy olyan strapatelefon, amihez nemigen láttunk hasonlót, de lehet, hogy ez mind-mind azt a célt szolgálja, hogy tényleg ellenálló legyen.

Kijelző-teszt
Mérés Homtom HT20Pro Archos 50 Saphir CAT S60 Evolveo StrongPhone G4
Képátló 4,7 hüvelyk 5 hüvelyk 4,7 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD AHVA-IPS IPS LCD
Fehér fényerő 352 nit 567 nit 691 nit 616 nit
Fehér fényerő (min.) 7,6 nit 20,2 nit 28,3 nit 24,6
Fekete fényerő 0,20 nit 0,56 nit 0,49 nit 0,65 nit
Kontrasztarány 1761:1 1013:1 1411:1 948:1
Színhőmérséklet 7784 K + kézi 10875 K 7121 11536 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Viszont a strapabírósági átgondoltság ezen a ponton véget is ér, a kijelző alatt levő gombok kapacitívek (kesztyűben nem működnek), oldalt nincsenek extra, dedikált billentyűk (például a zseblámpához), hátul pedig van ujjlenyomat-olvasó, ami pont koszos, maszatos, nedves, illetve kesztyűs kézzel ugyebár nemigen üzemel. Maga a kijelző sem egy nagy eresztés, 4,7 hüvelykes, HD felbontású, de fényerőben elég vérszegény, a kinti használat napfényes időben elég nehézkes. Felette van előlapi kamera és értesítési led, a beszédhangszóró elég kicsinyke, de működik, ha vízbe kerül hosszan a telefon, akkor oda be tud folyni a nedvesség és nyilván lehet némi hangminőségi romlás, amíg ki nem szárad, de ez a kategóriatársaknál is így van.


[+]

A hátlap elég markáns, a felső körben ül a kamera, alatta kicsiny villanó, az alsó körben pedig az ujjlenyomat-olvasó kapott helyet, hatásfoka nem rossz, de nem is tökéletes. Alul van a multimédiás hangszóró, amit könnyen el tudunk nyomni azzal, hogy sík felületre helyezzük a terméket. Az anyaghasználatra nincs panaszom, az összeszerelés minősége pedig félig-meddig rajtunk is múlik, szóval csak ügyesen!

Hardver, menü

Ennyi pénzért egyáltalán nem tűnik rossz ajánlatnak a nyolcmagos MediaTek MT6753-as chipset és a mellérakott 3 GB RAM, de persze azért nem egy erőmű. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő, magonként 1,3 GHz-en ketyegő lapka ehhez a HD felbontású kijelzőhöz simán elég, melegedést nem tapasztaltunk, persze a combosabb játékoknál kompromisszumot kell kössünk, ahogyan a nagy felbontású videók visszanézésénél is. A szintetikus sebességtesztek egy középkategóriás telefon szintjét hozzák, ami egyébként a mindennapokban is ehhez igazodó teljesítményt nyújt, a hétköznapi használat során különösebb akadozással nem lehet találkozni, a 3 GB RAM pedig kedvező multitasking képességeket kínál.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Homtom HT20Pro Archos 50 Saphir CAT S60 Evolveo Strongphone G4
Rendszerchip MediaTek MT6753 MediaTek MT6737 Snapdragon 617 MediaTek MT6737T
AnTuTu Benchmark 6.x 38936 pont 38542 pont 45997 pont 40181 pont
Vellamo Browser na 2557 pont 2812 pont 2437 pont
Vellamo Metal na 986 pont 1295 pont 1050 pont
Geekbench 4 (single / multi) 621 / 2307 pont 633 / 1757 pont 753 / 3353 pont 632 / 1755 pont
GFXBench Manhattan onscreen 9,2 fps 8,6 fps 13 fps 8,7 fps
GFXBench Manhattan offscreen 4,5 fps 4 fps 6,7 fps 4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 17 fps 19 fps 29 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 9,6 fps 11 fps 17 fps 11 fps

A rendszer elég puritán, a 6.0-s Androidot vehetjük alapul, amit alapvetően egy új ikonkészlettel igyekezett saját képére formálni a Homtom, illetve a beállításokban találunk pár extrát, amelyeket már jól ismerünk hasonló telefonokból, itt elsősorban gesztusvezérlési trükkökről van szó, illetve a MiraVision nevű, színhőmérsékletet kalibráló opcióról. Könnyű megtalálni a plusz funkciókat, mert azok továbbra is angol nyelvű menüpontokban öltenek testet, a Smart Motion alatt a telefon megfordításával és lengetésével elérhető okosságok kapcsolhatók be (némítás lefordítással, fülhöz emeléssel történő hívásfogadás), a System Motion rejti a kettő, vagy három ujjal zajló simogatásokkal elérhető trükköket (két ujjal fel-le a hangerő állítható, de van duplakoppos felébresztés is), a Gesture wakeup pedig a lezárt kijelzőre rajzolgatható ábrákra történő reakciókat nyújtja.


[+]

Alkalmazásmenü nincs, az ikonok és a könyvtárak a főoldalakon kapnak helyet. Extra funkciók jelent az AppZároló nevű, ami azzal a meghökkentő üzenettel indul, hogy “Óvd meg alkalmazásaid titkát, senki sem tud szaglászni a kiválasztott Appokon.” Szaglászni. Ezt ki fordította? Mindenesetre az ujjlenyomat-olvasóval nem működik együtt, feloldási minta megadása után férhetünk hozzá a beállított alkalmazásokhoz. Egy jópofa trükk van, ha valaki rossz mintát ad meg, akkor arról készíthet egy szelfit a telefon. Maga az ujjlenyomat-olvasó viszont meglepően potens, egyszer vittem fel csak az ujjam és tízből kilencszer minden hiba nélkül felismerte és feloldotta a kijelzőt.


[+]

Akad egy Documents To Go, egy fájlkezelő, egy Go Billentyűzet, ha a gyári nem tetszene, egy Fájlkezelő, egy Zseblámpa és HT Xender néven egy fájlküldő alkalmazás. A fentről lehúzható állapotsáv gyorsikonjai nem változtathatók, de legalul vannak környezeti profilok (néma, általános, kültéri és találkozó névvel), amelyek között tudunk váltani. Minden más jobbára a gyári Androidból eredeztethető, a komplett Google-csomag fent van, a funkcionalitás alapvetően rendben van, a kezelhetőségre sem lehet különösebb panasz.

Multimédia

16 megapixeles felbontásra képes a hátlapi kamera, autofókusz segít be az élesítési folyamatba, illetve akad egy ledes villanó is, de ne várjunk csodát. A szoftver az Android sajátja, a szokásos beállítási lehetőségekkel, amelyek közül leginkább a HDR-t érdemes kiemelni, főleg azért, mert még tökéletes fényviszonyok mellett is szükségünk lesz rá, ha valami értékelhetőt szeretnénk kihozni a termékből. Az első problémák már akkor felütik a fejüket, amikor még el sem készültek a fotók, egyrészt a fókuszálás sebessége kapcsán, ami irgalmatlan lassú, ennek ellenére sokszor pontatlan, másrészt pedig az exponálás tempója miatt, ami szintén roppant lomha, türelem, stabil kéz és nyugodt pulzus szükséges ahhoz, hogy legalább a fotóink fele kinézzen valahogy.

Mondjuk azokban sem lesz sok köszönet (képek fent), mert az automatika rendre masszívan túlexponál, a vonalélesség is gyenge, a dinamikatartomány baromi szűk, a HDR-rel ugyan lehet ezen javítani, de ott tényleg higgadt hozzáállás szükséges, mert állatira megnyújtja az expozíciós időt. Ezen az árszinten persze nem okvetlenül vártunk sokkal többet, ami a képminőség kapcsán még a talán elfogadható sávba esik, de a fotózás műveletének idegőrlő lassúsága ebben a kategóriában sem tolerálható. Videót 1080p-ben tudunk rögzíteni, itt egy példa, aminél látszik, hogy mind a fókusz, mind pedig a fényérzékelés tempója jóval a kívánt szint alatt van.


[+]

Zenei téren sem brillírozik a telefon, a lejátszó a ma már kőkorinak ható AOSP-alapú szoftver, ami megjelenít albumborítókat, equalizer ugyan akad, de igen fapados. Sajnos a hangminőségre is bőven van panasz, a hátlapra rakott hangszórótól hangerőben sokkal többet vártam volna egy strapatelefonnál, de nagyobb baj, hogy roppant mód torzít és recseg még akkor is, ha nincs teljesen a maximumra tekerve. Headset gyárilag nincs, egy közepesen korrekt fejhallgatót használtam, de sajnos itt is gyászos az eredmény, torz a hangzáskép, ha pedig ráküldjük a BesAudEnh nevű hangzásjavítót, attól csak még szörnyűbb lesz ez a sistergős, dinamikátlan produkció. Rádiózni mondjuk pont lehet vele, mert az nem maradt ki a funkciók közül.

Strapabíróság

Ha már az a mondás, hogy ez a telefon mennyire strapabíró, akkor neki is láttunk, hogy ennek valóságtartamáról meggyőződjünk. Hivatalosan az IP68-s szabványon túl (30 percig vízálló, por nem juthat be a készülékházba) ütésállóságról is szól a fáma, amit magnézium váz és egy csomó, műanyagból készült védelmi kitüremkedés igyekszik szavatolni, elvileg 1,2 méter magasról bármilyen szögben, bármilyen felületre ledobható a masina és ezt túl kell élnie. Mivel a forgalmazó oldalán is egy pontokba szedett lista tartalmazza, hogy mikre kell odafigyelnünk, mielőtt különböző hatásoknak kitesszük a készüléket, ezért akkurátusan becsavartuk az összes csavart, betömködtük a gumitömítéseket és ajtókat, ahogyan csak tudtuk, illetve rátettük a mellékelt kijelzővédő fóliát is, aztán nekiláttunk.


[+]

Kiindulópontunk az volt, hogy persze lehet extrém dolgokat kitalálni, megpróbálni beverni egy százas szöget egy gerendába, át lehet rajta menni autóval, de ezek a hétköznapok során igen ritkán fordulnak elő, úgyhogy maradtunk a klasszikus baleseteknél, amely a folyadékkal történő érintkezést és az eséseket illette. Nem az volt a cél, hogy okvetlenül gallyra vágjunk egy működő okostelefont, hanem inkább az, hogy a mindennapok kapcsán előforduló eseményeket reprodukáljuk és megnézzük, hogy ezekkel szemben mennyire ellenálló a telefon. A lényeg a videón:

Átlagos szívatás mellett a HT20Pro bírta a gyűrődést. Nem lesz makulátlan a külseje néhány esés után, kopnak a műanyagok szépen, de a feladatukat ellátják: a készülék működésére nincsenek kihatással az esztétikai sérülések. Mint minden okostelefonnál, itt is a kijelző a legveszélyeztetettebb pont, ha szerencsétlenül esik, akkor bizony megrepedhet, a forgalmazó ezeket hajlandó garanciálisan orvosolni, ha látszik, hogy nem direkt, egy pontról indulva történt a repedés (tehát nem egy kővel állt neki valaki direkt szétütni). Rövid távon a víz sem okozott gondot, maximum meg kell várni, míg kiszárad a hangszóró, de utána simán működik tovább az eszköz. Viszont 30 percnyi áztatást követően a hátlapot lehámozva találtam nedvességet az ujjlenyomat-olvasó körül, ami kissé aggasztó, de egy hirtelen jött záport, egy pocsolyába történő zuhanást biztos túlél a szigetelés. Ennyi pénzért ez alapvetően elég, persze alá lehet gyújtani, rá lehet menni egy úthengerrel és le lehet dobni a Tündér-szikláról (hint: ezt átnevezhetjük Tinder-sziklára is, ideális helyszín első randira), de ne várjuk, hogy egy 40 lepedős telefon ezeket az extrém próbatételeket kibírja.

Adatátvitel, üzemidő

Teljes hálózati támogatottsággal érkezik a HT20Pro, nem lesz gond a 800 MHz-es 4G használatával sem. A WiFi is stabil, de nem ismeri az 5 GHz-es sávot és a távolabbi routerek jelét nem mindig látja, a GPS-szel viszont nem volt semmi gond. Akad még 4.0-s Bluetooth, NFC-t viszont hiába keresünk. A böngésző alapesetben nem a Chrome, hanem a klasszikus, AOSP-származék, az oldalszélességre történő nagyítás is működik, a sebességgel sincs probléma.


[+]

A hátlap alatt levő, cserélhető telep 3500 mAh-s. Ez elég combos érték, ehhez képest maga az akku meglepően kicsinyke, viszont tényleg elég jól bírja szuflával, két napos üzemidőt könnyedén ki lehet belőle csiholni. Akad egy energiatakarékossági alkalmazás, ahol mi paraméterezhetjük, hogy milyen módon szeretnénk kitolni az üzemidőt, beállítható a kijelző fényereje és a háttérben futó adatkommunikációs funkciók is tetszés szerint kapcsolgathatók. Tétlen állapotban szinte alig merül a telep, WiFi-n streamelt HD videót pedig 10 órán keresztül tudunk nézni egy töltéssel. Az sok. Ugyanakkor viszont a gumiajtó mögött ülő microUSB-csatlakozó annyira mélyen van, hogy csak a saját kábelét tudtam ide beledugni, a hirtelenjében talált három másik kábel egyszerűen nem fért be.


[+]

Értékelés: Homtom HT20Pro
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége rajtunk múlik
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Adott egy 40 ezer forintba kerülő okostelefon, amit normál körülmények között nehéz tönkrevágni, ez mindenképpen ígéretes. Viszont némi odafigyeléssel és egy csak minimális gondolkodással sokkal jobb is lehetett volna, ha a célcsoport igényei fontosak, a kapacitív gombok helyett fizikai billentyűkkel, fényesebb kijelzővel és néhány plusz, oldalra tett gombbal kültéri használatra is fel lehetett volna készíteni. Így viszont kesztyűs kézzel nehézkes üzemeltetni (még egy sima hívásfogadás sem probléma nélküli), tehát ha nagyon szigorúan veszem, akkor a célcsoport fele sajnos kiesik, maradnak a beltérben munkálkodó népek, mint a szerelők, a festők, az asztalosok és mindenki, aki olyan környezetben dolgozik, ahol a por, a nedvesség és a különböző esések mindennaposak. Nekik tényleg opció a Homtom HT20Pro, ha megbarátkoznak azzal, hogy multimédiás szempontból elég hevenyészett a telefon produkciója, a kamera is vérgyenge, a zenei rész is hervasztó, viszont az akkumulátor tényleg bírja és a kisebb-nagyobb balesetek következményeitől sem kell tartani, ha nem megyünk vele búvárkodni. A hardver középkategóriás, de átlagos célokra megfelel, a szoftver pedig nem túl összetett, épp ezért relatív könnyen használható. Részünkről egy Tetszett plecsnit érdemel és bízunk benne, hogy a gyártónál is a fejükhöz kapnak, hogy ha tényleg komoly eladási volument szeretnének elérni, akkor érdemes átgondolni azt is, hogy a célcsoport hogyan és hol használja leginkább a telefont.

Homtom HT20Pro

Bog

A tesztkészüléket az Eustock biztosította. Köszönjük. A termék ide kattintva vásárolható meg.

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Homtom HT20Pro
Homtom HT20Pro Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 152 x 76 x 12,9 milliméter
Tömeg 222 gramm
Színvariációk fekete, ezüst, narancs
SIM-foglalat 2 x microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (294 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6753
Processzor típusa 1,3 GHz-es, nyolcmagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T720MP3
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB (24 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850//900/1900/2100 MHz
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n, hotspot, Direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés/kültéri/tárgyalás
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google szoftvercsomag, Documents To Go, zseblámpa, fájlkezelő, AppZároló
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel, autófókusz, led segédfény
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 3500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 330 óra
Beszélgetési idő 18 óra
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, közelségérzékelő, gyorsulásmérő, IP68-as védelem, ütésálló