Dungeon Hunter 5 bemutató (mobil)

Nagyszabású másolat

Ha a konzolok világában léteznek tipikus "AAA" fejlesztők, akik nagyszabású, csúcsgrafikájú és minőségű játékaikról ismerszenek meg, akkor a mobiltelefonos játékokat illetően a Gameloft tölti be ezt a szerepet. A francia cég akár licenszelt, akár saját termékeit jelenteti meg, mindig biztosak lehetünk benne, hogy a telefonok hardverét izzadásig megdolgoztató játékokkal rukkolnak elő. Ezek letöltése ráadásul általában ingyenes is, így bárki tehet velük egy próbát.

Dungeon Hunter 5 Windows Phone

Túlzott eredetiséggel viszont senki nem vádolhatja a Gameloftot, játékaik túlnyomó többsége ugyanis jól sikerült konzolos vagy számítógépes produkciók mobilos klónjai. Másolták már az Unchartedet és a Call of Dutyt, GTA-t és Final Fantasyt, és bár az eredetihez felnőni sosem sikerült, az átlagnál szinte mindig jobb, de legalábbis a platformon hiánypótoló játék született. Nincs ez másképp a Dungeon Hunter-sorozattal sem, amely tulajdonképpen egy jól sikerült Diablo-másolat, annak sikerét próbálja meglovagolni, és vajmi keveset tesz hozzá a Blizzard formulájához.

Valenthia világában járunk, ugyanott, ahol a Dungeon Hunter 4 is játszódott, az ötödik rész felépítése mégis más. Nincs többé nyílt világ, hanem zárt, lineáris pályákon kell átkaszabolni magunkat különböző nehézségi fokozatokon. A karakter fejlesztése most is XP-alapú, kasztot viszont nem választhatunk a kaland elején, mindössze a főszereplő nemét határozhatjuk meg. A kaszt és a képességek az éppen viselt fegyvertől függnek. Kard és pajzs, kétkezes kard, nyílpuska, varázsbot és ezek megannyi változata szerepel a repertoárban, és ezekhez illik majd éppen bevethető képességeink, varázslataink tárháza is.

Dungeon Hunter 5 Windows Phone

Páncélokat és fegyvereket az ilyen játékokra jellemző randomizált loot-rendszerben szerezhetünk, de az egyes küldetések végén is garantáltan kapunk felszerelést, illetve gyémántokért is vehetünk kincsesládákat a játék központjaként szolgáló városban. Itt jön képbe a Gameloft híres-hírhedt mikrotranzakciós rendszere. Bár a Dungeon Hunter 5 ingyenes játék, valódi pénzért vehetünk gyémántokat és aranyat, az egyes csomagok ára pedig széles spektrumon mozog: a legolcsóbb pakk 500, a legdrágább 23500 forintba kerül. Könnyen egyetérthetünk abban, hogy ennyi pénzt elkérni nem igazán méltányos egy mobilos játék esetén...

Játékmenet, összegzés

A játékmenet a szokásos dungeon-cralwer mechanikát követi. Felülnézetből látjuk a játékteret, karakterünket pedig virtuális analóg karral mozgathatjuk. Ez általában igen szerencsétlen megoldás, de itt viszonylag jól működik, lévén nem annyira a reflexeken, mint inkább a karakterek statisztikáin múlik a siker. A képernyő jobb oldalán lévő gombokkal lehet támadni, varázsolni és elugrani az ellenfél mozdulatai elől. Könnyen tanulható, komolyabb ismereteket nem igényel, jól irányítható, de ezzel együtt súlytalan kaland is a Dungeon Hunter 5. A harcról semmiféle fizikai visszajelzést nem kapunk, nem érezni az ütések erejét, és lényegében semmilyen sikerélményt nem jelent egy-egy pálya teljesítése vagy a főellenségek legyőzése. Idővel ráadásul a nehézség is felszalad annyira, hogy ha nem akarunk véget nem érően tápolni, kénytelenek leszünk venni valamilyen harci csomagot, ami innentől kezdve „pay-to-win” helyzetet eredményez.

Dungeon Hunter 5 Windows Phone

A hagyományos kampányon kívül újdonság még a Stronghold játékmód. Ez egyfajta multiplayer lehetőség, ahol a játékosok követőket gyűjtenek, és velük védelmezik saját erődítményeiket. A többi játékos erődítményének elfoglalása, illetve az ő legyőzésük jelenti a sikert, és ez szolgál további tapasztalatként és fejlődési lehetőségként. A jó teljesítményért trófeákat kapunk, de ha nem jár sikerrel egy támadás, akkor ezekből a trófeákból elvesz a játék. Érdekességként jó, de a Dungeon Hunter 5 sava-borsa mégis csak maga a kampány. Lesznek később egyéb online események is a játékban, ezek azonban jelenleg még nem aktívak.

Ahogy az a Gameloft játékoknál lenni szokott, prezentációját tekintve a Dungeon Hunter 5 is a konzolos élményt célozza meg. Grafikája egyértelműen a szebb mobilos játékok közé rangsorolja, de ennek megvan az ára: nem árt komolyabb hardveren futtatni. A Windows Phone változat (Lumia 925 készüléken tesztelve) nem fut jól egyáltalán, rendszeresek a szaggatások a képfrissítésben, és mivel a játék folyamatos internet kapcsolatot igényel, a betöltések sem mennek simán. Folyamatos az akadás a zenében és a hangokban, a menüképernyők sem reagálnak azonnal. E játék alá már nem árt négymagos processzort és minél több memóriát tenni, mert a régebbi készülékeken érezhetően nem úgy muzsikál, ahogy azt a fejlesztők megálmodták.

Dungeon Hunter 5 Windows Phone

A Dungeon Hunter 5 nem rossz játék. Grafikája remek, könnyen játszható és elég tartalmas is. Ha Diablo-szerű játék kell mobilra, akkor ennél minőségibb címet (főleg ingyen) nem igazán találni jelenleg. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne. Igazi újdonságot nem tartogat, a harc nem túl élvezetes benne, és a méregdrága extra csomagok is kihúzhatják a gyufát egyeseknél. Mondhatjuk tehát, hogy a szokásos Gameloft minőséggel van dolgunk, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A Dungeon Hunter 5 elérhető Android, iOS, Windows Phone és Windows 8.1 platformokra.

dreampage

Hirdetés