COOKOO óra - csatlakozhatható, nem okos

COOKOO - tudás

A COOKOO hosszú üzemidejének titka a Bluetooth 4.0 alacsonyfogyasztású protokollja. Ennek köszönhető, hogy az óra jelenleg még csak iPhone 4S-sel és 5-tel, a 3. és 4. generációs, plusz a mini iPaddel, valamint az 5. generációs iPod touch-csal képes együttműködni. Nem titok viszont, hogy hamarosan érkezik majd az androidos változat, melynél nyilván csak a fent említett Bluetooth szabványt ismerő készülékeknél számíthatunk kompatibilitásra.

COOKOO óra
[+]

Az eszköz használatához mindenek előtt telepítenünk kell az iOS-es segédprogramot, melynek 32 megabájtos mérete korrektnek tűnik. Az első indítás után elmagyarázza nekünk az óra csatlakoztatásának mibenlétét, ami egy egyik gomb több másodpercig történő nyomva tartását, majd a készüléken az óra kiválasztását jelenti. Maga az app egyébként teljesen egyértelmű, kezelésével valószínűleg senkinek nem lesz gondja, úgyhogy az ottani funkciók részletezésébe most nem is mennék bele.

A COOKOO papíron leírva viszonylag sok dologra használható. Mindenek előtt jelzi a bejövő és a nem fogadott hívásokat, az üzeneteket (azokat is, amiket Facebookon vagy Twitteren kaptunk) és az emlékeztetőket is. Kijelző hiányában persze nem írja ki a konkrét tartalmat, azaz bejövő hívásnál nem látjuk, hogy ki keres minket, csak rezeg az óra és villog az egyik piktogram. Ettől függetlenül hasznosak ezek a funkciók, bár a teszt során mi jobban kedveltük azt a rezgést, ami akkor jött elő, amikor a kapcsolódó készülék hatótávolságon kívül került, azaz elfelejtettük elrakni induláskor. A fényképezőgép távkioldója sem rossz, a fenti videó utolsó képkockáin látottakkal ellentétben nem csak úgy tudjuk lefotózni magunkat, hogy kezünk az órán van, mivel a funkció önkioldóval van ellátva. Nem volt ennyire meggyőző a COOKOO alkalmazásba épített térképen a rajzszögek (pin) elhelyezése, de tulajdonképpen el tudjuk képzelni, hogy ez a valóságban is működhet, ha valaki szeretne valamit jelölni a térképen; az már idegesítőbb dolog, hogy ez a funkció a jobb alsó gomb egyszeri megnyomásával történik, azaz viszonylag könnyen elő lehet hozni véletlenül is. Ugyanezt a gombot kell tovább nyomni, ha telefonunkat nem találjuk; két másodperc után az iPhone/iPad/iPod elkezd kakukkolni, de nem túl hangosan, úgyhogy nem minden esetben segítség a dolog.

COOKOO óra
[+]

A felsoroltakon kívül van visszajelzés a merülő akkumulátorról is, mely nem tűnik túl érdekesnek, de a gyakorlatban nagyon is hasznos; sokszor nem vesszük észre, hogy etetni kéne telefonunkat, pedig töltő közelében vagyunk. A zenelejátszót csak ímmel-ámmal lehet irányítani az órával, hangerőszabályzásra nincs mód, de számot léptetni és a zenét leállítani lehet. Az utolsó funkció pedig a szintén egy gombnyomásos Facebook check; nekem vagy nem használja egy ismerősöm sem a közösségi oldal ezen funkcióját, vagy már régen letiltottam, mindenesetre az óra hatására sem döntöttem úgy, hogy változtatni fogok a felhasználói szokásaimon. Ahogy a véleményemen sem nagyon; az okosórák nekem nem tűnnek életképesnek, a COOKOO viszont bizonyos helyzetekben hasznos lehet. Egyelőre még nem túl kiforrott, a Sony Ericsson az aprócska OLED kijelzős órájával szerintem jobban ugrotta meg az információmegjelenítést, viszont a víz- és rezgésállóság, valamint a gombelemmel való hosszú működés egyértelműen a COOKOO felé dönti a mérleg nyelvét. A StarKingnél nagyjából 40 000 forintért lehet hozzájutni, ami nyilván több, mint a külföldről rendelős ár, de ebben ugye van ÁFA és vám is, hogy a garanciát ne említsem. Nem lettem szerelmes, de egy tetszik plecsnit mindenképp megérdemel a COOKOO óra.

COOKOO connected watch

Bocha

A tesztkészülék a StarKing jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés