Asztali zeneállványok tesztje

Nokia MD-9

Az abc-sorrendre ügyelve először a finnek hordozható modelljéről, a Nokia MD-9-ről ejtünk pár szót. A hangsúly a hordozhatón van, a jelenleg piacon lévő megoldásokat ugyanis két nagy kategóriába sorolhatjuk, vannak olyanok, melyek hálózati áramot igényelnek, míg a többiek anélkül is üzemelnek. Itt megint két irányba mehetünk el, a következő oldalon bemutatásra kerülő Samsung versenyző például a mobiltelefon akkumulátorát meríti, míg a Nokia megoldása két AAA (mikro) elemmel üzemel.

Nokia MD-9
Pici doboz.

Az eszköz formavilágát szavakkal leírni elég nehéz, egy lekerekített oldalakkal rendelkező kockához hasonlít a leginkább. A dizájn egyértelműen a Nokia XpressMusic (újabban csak X-széria) stílusjegyein alapul, az erősen csillogó műanyagból készült kiegészítő alapszíne a fekete, de az alján egy piros csík fut körbe. A méret elég kompakt, a 42 x 67 x 67 milliméteres kütyü elemekkel nagyjából 90 grammot nyom, zsebre nyilván nem fogjuk vágni, de a táskában elfér. Sok dolog nincs rajta, alul egy 3,5 milliméteres jack-kábel található, mely alatt a bekapcsológomb bújik meg. A csatlakozóból adódóan egyértelmű, hogy ezt a cuccot nem csak Nokiákhoz tudjuk használni, hanem gyakorlatilag akármihez, aminek van szabványos fülhallgató kimenete. Sőt: még egy 2,5 milliméteres átalakítót is kapunk, aminek köszönhetően kis túlzással az összes zenelejátszásra képes Nokia telefonhoz csatlakoztatni tudjuk az MD-9-et.

Nokia MD-9
Furcsa forma.

Bár a kiegészítőben szemmel láthatóan egy darab hangszóró van, a Nokia szokásához hűen kicsit nagyképűen nyilatkozik róla: "Az erőteljes 30 milliméteres meghajtóval, a több irányba is sugárzó hanggal és a beépítet erősítővel megoszthatjuk a zenét és élvezhetjük a kiváló hangzást." A "30 milliméteres meghajtó" fogalmam sincs, hogy mit jelent (valószínűleg a hangszóró átmérőjét akarták így leírni), az viszont biztos, hogy a hangszóró effektív teljesítménye (RMS) 0,63 watt. Mielőtt lemondóan legyintgetnénk, nyomatékosítanám, hogy effektív teljesítményről van szó, mely nem összehasonlítható azokkal a százas/ezres nagyságrendű számokkal, melyek az egy-kétezer forintos hangszórók dobozán szerepelnek. Persze azért hanyatt sem kell esnünk a számtól: összehasonlításként egy 2-3000 forintos Genius hangszóró teljesítménye 2 és 6 watt között mozog, de nem szabad elfelejteni, hogy azok ötször ekkora hangszórók, párban járnak és hálózati áramot fogyasztanak. A hangminőség egyébként nem kiemelkedő, de azért mindenképp jobb, mint a telefonoké — bár ha őszinte akarok lenni, a legjobb minőséget nyújtó, sztereó hangszóróval ellátott modelleknél nem sokkal jobb. A legnagyobb probléma, hogy a mélyebb tartományok "műanyagos" hangon, kicsit élesen szólnak, továbbá a maximális hangerő sem túl nagy, ráadásul ha odáig feltekerjük, akkor gyakran előfordul, hogy picit recseg a cucc.

Nokia MD-9

Az MD-9 a zene kihangosításán túl az FM-rádió hallgatását is megkönnyíti, található ugyanis benne egy rádióantenna. A kábel hossza körülbelül 30 centiméter, az elhelyezése nem gond, a készülék alja ugyanis úgy van kialakítva, hogy rá tudjuk tekerni azt, ha épp nem használjuk. Mindezért 6500 forintot kell fizetnünk, ami őszintén szólva nem a világ legjobb ajánlata: ennyiért egyéb gyártótól (Hama, AVS) két-három hangszórót is kapunk, hangminőségben valószínűleg nem leszünk sokkal rosszabb helyzetben. Az elemes áramellátás viszont pozitívumnak mondható, mert így legalább nem a telefonunkat szívja használat közben: az üzemidő egyébként a gyártó szerint elérheti az 50 órát. Léteznek egyébként újabb, nagyobb teljesítményű Nokia hangszórók is (például a 2 wattos MD-8 vagy az 1,5 wattos MD-6), lehet, hogy azok jobban muzsikálnak. Mindenesetre furcsa, hogy a legújabb termék a leggyengébb teljesítményű.

Nokia MD-9
Elemmel megy.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés