Asus Zenfone Max Pro M2 - kitartásból jeles

Hirdetés

Külső, kijelző, doboz

Vannak gyártók, amelyeknek kiemelkedően fontos, sőt: elsődleges mobilos portfóliójuk, ilyen az Apple vagy a Xiaomi. Az LG vagy a Sony ugyanakkor jól megvan széleskörű termékpalettájával, mobilt gyártani inkább presztízskérdés, mint gazdasági jellegű. Az Asusnak is lényeges, hogy a szerverektől és a laptopoktól kedve a monitorokon át a telefonokig mindenféle ketyere legyen a kínálatában, és a gaming mobilt nem csak úgy, félgőzzel tudták le: a ROG Phone brutális erődemonstráció a játékközpontú felhasználók megnyerésére.


[+]

Ehhez mérten a „mezei Zenfone-ok” minden negatív értékítélet nélkül másodlagosnak hatnak, és inkább követik a bejáratott trendeket, semmint meghatározzák. Nincs ezzel gond: tegyenek le ár/érték vonalon valami maradandót, és gyűlnek a vásárlók. A Zenfone 5z és több, másik Asus mobil lassú piacra kerülése viszont azzal járt, hogy amikor számos ajánlat végre befutott, a piac fél lépéssel már előrébb járt. A Zenfone Max Pro M2 ZB631KL (nem összetévesztendő a Zenfone Max M2 ZB633KL-lel) tipikus példa: míg mára szenzorcsepp vagy kameraluk lett a szélesebb noccsból, Type-C port a microUSB-ből és Android Pie az Oreóból, itt mindenből régebbi jár. És most tényleg: a kétcsatornás vagy az ac-s WiFi miféle úri hóbortból maradt ki?


[+]

100 ezer forintért, Snapdragon 660-nal és 6/64 GB-os kiszerelésben ennek a középkategóriásnak mégis lehet keresnivalója a phabletek között, úgy is, hogy akad kínai rivális modernebb köntösben vagy szoftverrel. Alanyunk kipipálja a dupla hátlapi kamerát portrémóddal, az előlapi Gorilla Glass 6 védőüveg pedig friss darab. Kár, hogy hátulra nem jutott belőle: akárcsak a Galaxy A50 3D Glasstic fantázianevű kivitele, a Max Pro M2 is műanyagból van, ami nagy visszatérését éli éppen. Pedig, ha az edzett üveg nem fért bele a költségvetésbe, a jól bejáratott fémborítás még mindig prémiumabb érzést kölcsönözne, már ha létezik ilyen. A túlbonyolított nevű, de egyszerű felületű Zenfone mindenesetre plasztik kivitelben is szép lett.


[+]

Már hátulról, ahol elegánsan csillog a márkanév és kihívóan mutogatja magát a 12 + 5 megapixeles kamerarendszer LED villanóval, ujjlenyomat-olvasó társaságában. Elöl már a jó öreg noccs fogadja a tekintetet. Éppenséggel lecserélhették volna a szelfivakut képernyővillanóra, hogy cseppszerűre zsugorodjon a bevágás, de azért az nem nőtt túl nagyra, és odafért a fénymérő, a közelségérzékelő, a 13 megapixeles kamera, valamint a hagyományos beszédhangszóró, bal végén apró értesítő LED-del.


[+]

Amibe bele lehet kötni, az a megmaradt és nem elrejthető három virtuális kezelőgomb, illetve a microUSB port – ideje volna minden középkategóriás telefont Type-C csatlakozásra modernizálni. De legalább a jack kimenet is ott van lent – ez olyan ósdi dolog, amit speciel minden mobilon szívesen viszontlátunk. Errefelé a multimédiás hangszórórács is szemügyre vehető, jobbra pedig a mutatóujjra eső hangerőszabályzó és a bekapcsoló. Hiába a műanyag hátlap, az nem emelhető le, úgyhogy a SIM tálcát a mellékelt kitolótüskével balról kell előhúzni, és jó pont a két nanoSIM mellett fellelhető, külön microSD kártyahely.

Kijelző-teszt
Zenfone Max Pro M2 Xiaomi Mi 8 Lite Honor 10 Lite Samsung Galaxy A8
Képátló 6,30 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,21 hüvelyk 5,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2280 1080 x 2280 1080 x 2340 1080 x 2220
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 497 nit 410 nit 406 nit 350 / 740 nit
Fehér fényerő (min.) 6,8 nit 0,9 nit 3,4 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,38 nit 0,30 nit 0,35 nit 0 nit
Kontrasztarány 1308:1 1367:1 1162:1 végtelen
Színhőmérséklet 7475 K + kézi 8295/7510 K + kézi 7480 K + kézi 7558 / 6666 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Azzal egyébként, hogy a hátlap gondosan oda lett ragasztva, az összeszerelés kitűnő lett, csak a por- és vízálló kivitel hiányzik. A kezelés meg olyan, amilyen egy 157,9 x 75,5 x 8,5 milliméteres monstrumtól elvárható: fogni jó, egy kézzel használni viszont nehézkes, a csúszós kivitel sem segít. Cserébe a 6,3”-es IPS panel kellően nagy, az 1080 x 2280 pixeles felbontás megfelelően éles és az 500 nit körüli fénysűrűség meg elegendő, hogy fényes nappal, árnyékba húzódva minden tartalom jól látszódjon. A kissé hűvös kalibráció korrigálható, este pedig a panel kellően elsötétedik, plusz olvasási mód is bekapcsol.


[+]

A betekintési szögek már inkább csak közepesek: oldalról gyorsan csökken a kontrasztarány, a noccs körül meg némi árnyék látszik. A sziget ráadásul elég vastag, hogy túllógjon az állapotsávon, bár speciel én inkább ezt preferálom, mint a bevágás/kameraluk miatt másutt megduplázott csíkot. Zavaró, hogy a fényerő alkalmazásonként akkor is változik, ha az automatikus állítás ki van kapcsolva, még az értesítőpanel lehúzásakor is. Az érintési érzékenység rendben van, a rezgés erőssége közepes, a slusszpoén pedig az 5000 mAh-s telep, ami megmagyarázza a jókora, 175 grammos tömeget. A kék/fekete doboz is súlyos darab, hiszen van benne a fólián kívül minden alapkellék: 5V / 2A-es töltő, microUSB kábel, SIM tű (a.k.a. kitolótüske), puha szilikon tok, egy rakás leírás és agybadugós headset, két pár extra gumiharanggal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Előzmények

 • Erősebb hardverrel jön a Zenfone Max Pro M2

  Az Asus üzemidőbajnoka megtartja a méretes akksit, a formaterv és az anyaghasználat picit változik, a hardver pedig erősödik.

 • ASUS Zenfone 5z - zendülés

  Az ASUS Zenfone 5z nagyon jó készülék lett, kivéve a multimédiát, mert az csak egyharmad részben. Az ára sem horror, a konkurencia viszont kegyetlen.

 • ASUS Zenfone 5 - a Zen hangja

  Kiürült a középkategória felső szegmense, a Zenfone 5 viszont pont itt próbálkozik. Nincs sok vetélytársa, de azok elég komoly konkurenciát képviselnek.

Hirdetés