Hirdetés

Android alkalmazások - NDrive

Hirdetés

Bevezető, telepítés

Hónapok óta mondjuk, hogy az Android a jövő egyik meghatározó operációs rendszere. A szkeptikusok részéről a válasz eddig az volt, hogy majd akkor lesz valami, ha elérhetők lesznek 3rd party alkalmazások, meg úgy egyébként is; ha tovább fejlődik a rendszer. Nos, az Android OS már az 1.6-nál jár, sőt, kikerültek a 2.0-val kapcsolatos előzetes infók is az internetre. Ráadásul úgy fest, hogy az egyes verziók közötti különbségek átjárhatóbbnak tűnnek, mint akár a Windows Mobile, akár a Symbian esetében. A fejlesztés gőzerővel folyik és a gyártók is kezdenek rákapni, főleg mivel viszonylag könnyen testre szabható, és leginkább azért, mert ingyenes. Alkalmazások tekintetében pedig az első számú forrás az Android Market, melynek fizetős része hazánkból jelenleg ugyan nem elérhető, de bízunk abban, hogy ez nem marad mindig így. Az alkalmazások terén sokszor merül fel, hogy nagy szükség lenne egy tisztességes navigációs alkalmazásra. Nos, az Androidra immár több olyan lehetőséget találhatunk, amely képes ezt az űrt betölteni, ezek egyike az NDrive, amelyet a gyártótól kaptunk tesztelésre. Köszönjük!

Android Market

Az NDrive nagyon sok platformra gyártja navigációs alkalmazását (Windows Mobile, Symbian, iPhone és Android), én most az androidos verzióra szeretnék kitérni. Mivel az Android Market jelenleg 10 MB-ban maximált alkalmazásméretébe értelemszerűen nem tud beleférni, így a magyarországi forgalmazásban DVD-n lesz elérhető a szoftver. A telepítés egyszerű, egy kliensprogram segít az NDrive installálásában. A program elérhető lesz teljes Európa, illetve csak Magyarország térképével is, előbbi 44 országot tartalmaz, valamint a 3D landmarkokat (csak a TeleAtlas térképben), kiterjesztett POI adatbázist, az érdekesség viszont az, hogy az itthon vásárolt bármely verzióban a magyar térképet a forgalmazó TopMap alapú állománnyal dobja piacra. Mindez azt jelenti, hogy a térképi adatbázis az iGO és a Garmin készülékekével egyenértékű lesz, a tesztpéldányom a 2009. áprilisi verzió volt fent.

NDrive for Android

A térkép teljesen hivatalosan érkezik és egy évig frissíthető. A forgalmazó kérdésemre elmondta, hogy szándékuk szerint mindaddig a TopMap térképet kívánják megtartani, amíg a teleatlasos nem tudja felvenni a versenyt azzal, ami mondjuk ez utóbbi adatbázis viharos fejlődése miatt akár már azt is jelentheti, hogy egy év múlva már nem lesz szükség a magyar térképgyártó adataira. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármely térképet 1 éven túl ingyen lehetne frissíteni, de jól mutatja a helyzet rendkívül kiélezett mivoltát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés