Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz MaCS_70 #58526 üzenetére

    Akkor rosszul tanultad, illetve sokan mondták rosszul.

    Ha az lenne amit mondasz nem lenne minden modulációs-kódolási sémához (MCS) külön érzékenység. Kitolja a maxot az eszköz, valami lesz vele - venni nem fogod tudni, azt se tudod amit kapsz az mi. Távközlési adatátvitel elött szinkronba kell hozni a két oldalt, ezért a 802.11 is folyamatosan nézi a csatorna minöséget és a 2 fél egyezteti az átvitel paramétereit.

    Pontosan ezt ismerteti a korábban linkelt infografika is: nagyon jó csatornán kevesebb hibavédö/javító kód kell; több jelalakot tudsz megkülönböztetni vételi oldalon = magasabb rendü moduláció; a jobb jelterjedés miatt kevésbé lehet a jelalakok vagy a többutas terjedésnél nem fázisban érkezö jelek között összemosódás = kisebb védöintervallum kell.

    Az az érték, amit angolul "data rate"nek hívunk semmi más, mint ezen híradástechnikai paraméterek szorzata.
    Pl. a tipikus menedzsment forgalom a legalacsonyabb, támogatott data raten megy - ha ezt megemeled a wifi eszközön vagy vezérlön az a gyakorlatban azt jelenti, hogy rontod a wifi sugárzód érzékenységet. Tehát egy bizonyos távolságon túli wifi kliens már nem fog tudni csatlakozni, mert egyszerüen már nem elég jó a rádios csatorna megfelelö data ratehez.

    Jelentése pedig annyi: az adott rádiós csatornán, az adott pillanatban szemléletesen ekkora sebességgel tud a fizikai közeged adatot továbbítani. Ez az érték bármilyen közegre kiszámolható! Te erre ültethetsz rá 802.11 keretet éppúgy, mint Ethernetet (pl. mikrohullámú tornyok, vagy a mai tipikus vezetékes közegek).

    Alapvetö híradástechnikai ismeretekkel és az OSI modell lényegét megértve könnyen belátható ez a témakör.

    az az adat, amit a lakossági wifi routerekre írnak egy marketingfogás: a 2 sáv egyidejü, maximális data ratejeit adják össze. SOHO/enterprise szinten ilyet egyetlen gyártó se mer megtenni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák