- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
legenda
válasz Dave_M #49547 üzenetére
Szia,
Olyankor szokott például előfordulni, ha a router AC kapcsolaton 80 MHz helyett csak a felével megy, úgy pedig feleződik a kapcsolat sebessége, 867 Mbps helyett 433 Mbps-on, ami miatt a hasznos (mérhető) sebesség is feleződik.
Az routered 3*3:3 MIMO képes, tehát tud akár 1300 Mbps AC kapcsolatot is, amivel megfelelő ellenoldali eszközzel 600 - 700 Mbps, szélsőségesen jó esetben akár felette is átmegy hasznos (mérhető) sebesség.
Az ellenoldalaknál az AC támogatás egy dolog, de azon belül az is kell - a fentiek mellett -, hogy támogassák a 2*2:2 MIMO-t, tehát ne csak 433 Mbps legyen a kapcsolat sebessége, hanem a duplája.
A MacBook Air és az Y510 P esetén érdemes lenne ránézni, hogy mit írnak ki a wifi kapcsolat sebességére, 433 Mbps-ot vagy felette? 433 Mbps esetén nagyjából reális a 200 Mbps hasznos (mért) sebesség.
Az iPhone X-et nem néztem még ilyen tekintetben, de egy ideje támogatják az iPhone-ok az AC 2*2:2 MIMO-t, a 6s széria óta, ha jól rémlik, így a X is biztos, tehát ha a router 80 MHz AC-n futna, akkor a jelenlegi 200 Mbps mért sebesség ideális esetben a duplája felett is tudhatna.
A routered v2 szerinti emulátorát nézve, az 5 GHz-nél nem látok lehetőséget a MHz állítására, de ha kapott olyan firmware frissítést, amivel már tudja, az lenne az igazi, itt nézz rá, itt kellene még egy olyan opció, hogy Channel Width:[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Dave_M
újonc
válasz Gubek-Einste #49550 üzenetére
Ez meglepett, de van egy kis javulás...
Átírtam az SSID-t meg a jelszót is és van 30-40MB javulás.
Köszönöm szépen a segítséget. -
Bocsek
aktív tag
Sziasztok! Tudtok ajánlani olyan heatmapper programot amivel meg tudnám nagyjából tervezni leendő házunk wifi hálózatát? Olyan kellene amivel nem kell mérést végezni (mivel még nincs épület), hanem a programon belül tudjam elhelyezni az eszközöket, és úgy megnézni hogy mi lesz a várható lefedettség.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Bocsek #49555 üzenetére
Szia!
A Heatmapper programnak pont ez a lényege, hogy méréseken alapul. Betöltöd az alaprajzot, kijelölöd a mérési pontokat, mérsz és megjelenik egy színes ábra, ami többé-kevésbé a valóságot mutatja. A wifi jelerősséget nagyon sok minden befolyásolhatja. (Falak anyaga, mennyisége, szekrény és annak tartalma, wifi eszköz elhelyezkedése, stb.)
Tapasztalataim szerint 2 max 3 téglafalnál ne legyen több a router és a kliens eszköz között. (Egyébként ha az épület sincs még meg, akkor szerintem kicsit korai ezzel foglalkozni.)Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Bocsek
aktív tag
Kütyümániás vagyok A D-linknek néztem az online tervező programját, ahhoz nem kellenek mérések, csak nem tudom használni, mert csak partnerek tudnak belépni: [link]
Ez is jónak tűnik, csak 30 napos trial van: [link]
Meg elvileg ez is tud olyat hogy én rakosgatom le a feltöltött tervrajzra az eszközöket: [link]
Csak kíváncsi lettem volna hogy tudtok-e konkrétan ajánlani valamelyiket. -
thefreeman
aktív tag
Sziasztok.
Nem rég vettem egy TP-Link WR1043ND V4-t. Digi 300-as netem van. Eleinte jól működött, aztán elkezdett vacakolni. Azt csinálja, hogy a vissza jelző ikon szerint van internet, a youtube video mégis megáll. Ilyenkor az segít, ha lecsatlakozom a wifi-ről majd vissza. Ez van, hogy pár percre oldja meg a problémát van hogy órákra, sőt van, hogy napokra is. Most vissza álltam a régi routerre ami egy WR841N. Ez valamivel lassabb, főleg a lakás távolabbi részeiben ezért is vettem a másikat, viszont sokkal stabilabb. Szerintetek mi lehet a gond? Most minden automatikuson van, de mikor manuálisan választottam ki a legkevésbé terhelt sávot sem volt jobb. -
addikt
válasz thefreeman #49558 üzenetére
Ismerős gond. Nekem csak az oldotta meg a hibát, hogy a gyári firmware-t kidobtam és LEDE került rá.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz thefreeman #49560 üzenetére
Igen, az egy firmware. Ennek a routernek van itt a PH!-n topicja:
[link]Itt pedig mindent megtalálsz a LEDE-ről: [link]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
snooze
veterán
Sziasztok!
Adott egy hálozat tp-link 940n tipusu routerrel..szeretném ennek a jelét továbbitani egy tp-link wa860re tipusu range extenderrel,de ugy,hogy a routerre csatlakoztatva a telefont ne kelljen ujra csatlakozni ha a router hatosugarábol kimegyek.. lehetséges ez ezzel a kütyüvel,mert még nem sikerült beállitani,hogy igy müködjön..köszi..GO Gunners!!!
-
flashpointer
őstag
Hello,
kb egy hete valami win frissitestol kezdve a rendszer latencyje nagyon megnott, zenelejatszas kozben surun beszaggat. Azt mar kideritettem hogy osszefuggesben all a wifis halozati forgalommal. Egy asus N15 adapter van a gepben amit ha atallitok 802.11 b-re akkor kb 5 megas lesz a net de latencyproblemak nelkul. ha b/g-re allitom (mint default) akkor egybol elkezd a hang/eger/windows szagggatni, foleg a sebessegteszt (speedtest.net) alatt. Gondoltam talan az SSD de mikor masoltam ra egy 20 gigas fajlt semmi ilyet nem csinalt, ha meg idle-ben van a gep de wifivel akkor is beszaggat, ha ritkabban is. Termeszetesen a driverek /frissitesek a legfrisebbek.
Esetleg valami tipp mi lehet? Roppant idegesito. Win10+skylakes konfig ha relevans. -
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz flashpointer #49563 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
SSID/jelszó csak angol abc betűi és/vagy számok?
Gyártói/chipset driver-t használsz vagy az OS sajátját?
Milyen router van használatban?
Az adapter antennája ki van vezetve a gépház mögül?
Miért nem N-s módban használod ha már az adapter olyan?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
snooze
veterán
-
Ferenc.
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az tiszta sor, hogy otthon egy asztali géppel ami wifin csatlakozik a netre s win10, azon könnyedén betudom kapcsolni a "mobil elérési pontot", azaz mint a mobiloknál a hotspotot, tovább osztom a netet.
Na most azt szeretném kérdezni, hogy ilyet lehet csinálni akkor is ha vezetékes internet van az asztali gépen(de van benne wifi adapter), s ezt a netet amit vezetéken kap a gép, wifin tovább szórnám.
Röviden, a munkahelyi netet ami vezetékesen megy az asztali gépen, amiben van usd wifi adapter, kitudom terjeszteni ezt a vezetékes netet wifin, hogy aztán a mobilomon is menjen? Kis nehézség még, hogy ez a vezetékes net proxy-s.
-
Diák66
őstag
válasz Ferenc. #49567 üzenetére
Igen! A proxy nem tudom mennyire kever be, (szerintem nem gond) de a történet lényege annyi, hogy:
- Az asztali gép internet kapcsolatát megosztod
- lényegében egy hotspotot csinálsz
- létrejön a wifi hálózat
- csatlakozol a kliensekkelAmit tudni kell, hogy ilyenkor lényegében az asztali géppel kommunikálsz, minden adat rajta keresztül (és, ez fontos) az "Ő nevében" fog a világháló felé továbbítódni. Natolt hálód lesz a wifi felől.
Egyébként, ha az asztali géped wifivel csatlakozik az internetre, nem tudsz létrehozni hotspotot. Csak akkor, ha más módon pl. vezetékkel kapcsolódik a világhálóhoz. Kivétel, ha a gépedben van kettő wifi adapter.
Hátránya ennek a megoldásnak, hogy az asztali gépnek mennie kell, különben nincs wifi hálózat. Továbbá a NAT miatt, illetve a kapacitás felhasználás miatt nem túl optimális. Az asztali gép csak azt a kapacitást biztosítja, ami neki nem kell.
Egy wifi router jobb lenne a célra, és nem is drága.
-
Topikgazda
-
gameresboy
aktív tag
Sziasztok!
Router: TP-LINK Archer C5 AC1200 ([link])
Wifi adapter: TP-LINK Archer T4UH V15 GHz-es kapcsolatot használva esténként a rácsatlakozott eszközökön alig töltődnek be az oldalak.
Panel lakásról van szó, a router az előszobában van, s a távolabbi 2 szobában (1-1 falat kell átvinnie) vannak az eszközök. A jelerősség is ugrál, 5 GHz-et a lépcsőházban még 1 ember használ. A szolgáltató (Digi) volt már kint, kábelen pörög maximum sebességen, de a wifin csak nem akar megfelelően működni.
Napközben stabil a kapcsolat, bár akkor is előfordul, hogy nehezen tölti be az oldalakat.Mi lehet a probléma? Milyen beállítást érdemes kipróbálni, alkalmazni?
Üdv,
GBoy -
mezis
félisten
válasz gameresboy #49571 üzenetére
A hiba oka a panelek.
Vagy nagy ablakokat vágsz a panelekbe vagy UTP kábel. Vagy áttelepíted a WiFi-s eszközöket egy tanyára.[ Szerkesztve ]
mezis
-
issti
csendes tag
Sziasztok!
Mi lehet a gond? Már csak bennetek bízom. Próbálom címszavakban, hogy el is olvassa valaki.
Régi Tp-link642G Router le-fel 50-50(ennyit tud) DiGI-vel. Eddig ok. Módosítottam 500/200-ra, mert nem drágább. Rendeltem egy Tp-link Archer C-1200-at, mert ugye ide már gigabites kell.
Feltöltés 200 (hurrá), lefele 1Mb/s!!!
Vissza a régit, az pöpec. Estig cserélgettem, állítgattam, ugyanaz. Hívom a Tp-Link segélyt, a Digit, de semmi
ötlet, biztos hibás a router. Haverok szerint is rossz. Egy hét alatt vissza a feladónak. Na most mi legyen?
Összefutottam egy Digi szerelővel, szerinte inkább ASUS, ha a Tp-vel gond volt, neki is az van, és tuti. Ok.
Megrendeltem az ASUS RT-N18U-t. Nincs benne 5GHz, de stabilnak mondják a fórumokon. Ma jött meg. Beállítottam, és...és UGYANAZ a hiba. Megőrülök. Telefon az Asus online-ra, nem tudják, DIGI beállítással nem foglalkozik. Fixre kötöttem a PC-t, és ugyanaz a hiba. Wifi-n is detto. Rákötöm a laptopot fixre, ott meg 50-50 le-föl (régi fajta). ÁÁ, mi vaan? Megharapom magam most már komolyan.
Routeren keresztül UTP-vel a laptop is csak 1-2 Mb/s. Ilyen nincs! Itt feladtam.
Ha ti sem tudtok segíteni, visszaviszem a boltba, és marad a stabil régi 50 Mb/s. Szerintetek van remény?
Mit kéne még beállítanom, kipróbálnom? Örök hálám, ha van valami ötlet. -
issti
csendes tag
Üdv!
Vírusirtó kipróbálva, UTP a régivel patent. Azóta is gyűröm, de semmi javulás. -
uriember
aktív tag
UTP kábel Gigabithez minimum CAT5e kell...De én is azt mondanám, hogy ki kellene próbálni a routert a havernál (ahol van 500 vagy 1000Mbit sávszél). Ha ott is rossz, akkor router, ha jó, konfig.Igen kicsi a valószínűsége, hogy két különböző típusú Gigabites eszköz ugyanolyan hibát produkálna, de nem lehet kizárni.
Értem, hogy gőzgép, de mi hajtsa?
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Vettem ma egy routert. A regit kihuztam ezt meg ugyan ugy visszakotottem ahogy a masik volt. De nem jo. A net kabel megy a routerbe, a routerbol a pc-be es ennyi. De a pc.nincs net?? A regit most visszakotottem es megy rendesen minden.
[ Szerkesztve ]
-
issti
csendes tag
-
legenda
válasz AMD Power #49583 üzenetére
Annál van külön menü:
Amennyiben DIGI a szolgáltató, úgy több évig voltam náluk előfizető, de bármikor cseréltem routert, nem kellett klónozni, elég volt csak a szolgáltatóhoz történő bejelentkezéshez szükséges adatokat megadni és már működött is az új eszköz.
[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
uriember
aktív tag
Gondolom a Cat5e kábel originál? A konnektornál nem lehet valami buhera? Rosszul bekötött erek pl...De az elgondolkodtató, hogy csak a gigabites eszközök halottak. Nézd meg az eszközkezelőben a gigabit router speciális beállításainál (Advanced settings), hogy engedélyezve van-e az "n" kapcsolat. Vagy nincs-e tiltva az gigabit kártya.
Értem, hogy gőzgép, de mi hajtsa?
-
pixta78
senior tag
Sziasztok!
Cseréltem a régi Tl Wr 740nd-t egy Archer C2-re. A régi routert Switch-ként szeretném használni, az új mögött, hogyan csináljam?Hegyet alulról, templomot kívülről, kocsmát belülről!
-
csixy
addikt
válasz pixta78 #49589 üzenetére
Nézd meg az archer c2-ben a DHCP tartományát és ugyanazon az alhálózaton belül a DHCP tartományon kívüli IP címet ossz ki a 740nd-nek a 740nd MAC címe alapján. A 740nd-nek a LAN címe legyen fixen az amit a c2-ben kiosztottál neki és kapcsold ki rajta a DHCP-t. Ezután LAN-LAN kösd össze egyenes kötésű UTP kábellel a két routert. . A 740ND WAN portját ne használd. Ha a 740-ndre belépsz ,akkor ha van rá szükséged a wifijét szabadon bekonfigolhatod AP-nek (a lakás túlsó felében a C2-től jó messze.).
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Zlcsi
senior tag
Sziasztok!
Milyen kültéri a access point-ot ajánlanátok? Minél nagyobb hatótávval?
(megkapja kábelen a jelet és azt kellene minél messzebbre szórnia) -
csixy
addikt
Hát egy sima AP biztosan jobb lehet , meg abból biztos van kültéri is, meg gondolom drágább is. Majd megírja valaki akinek van vele tapasztalata.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
mgaben
senior tag
Sziasztok!
Jobb fórumot nem találtam ahol rákérdezhetnék a jelenségre, de azért wifi-vel kapcsolatos.
Adott egy Honor 4C telefon és egy Bluedio T3 Plus bt fejhallgató.
Azt tapasztaltam, hogy ha kapcsolatban vannak akkor a wifi megbolondul.
Vagyis ytb stream akadozik, ha a kodival szeretnék a belső hálóról filmet nézni egyszerűen lefagy a kodi.
Plex se nagyon megy csak mobiladattal.
Viszont ha ugyanezt eljátszom az asszony huawei p9-vel, vagy a redmi 1s telóval, vagy akár a beelink i68 tv boxal akkor semmi probléma. Minden megy flottul.A Channelt próbáltam a wifin csak 11-re állítani, a Channel Width 20MHz-n van, Mode: 11 bg mixed.
Ha csak 11-re volt állítva a channel, akkor a telefonok nem tudtak csatlakozni valamiért a wifire.Esetleg egy próba, hogy 11 bgn mixedre és akkor van 40 MHz opció is? Annyira nem vágom a témát.
Köszi előre is.
ja, majd elfelejtettem, a router típusa: TP-Link TL-WR740N
[ Szerkesztve ]
Nem mondtam, hogy nem bízom benned, de azt sem, hogy igen, pedig nem...
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest