- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
-
Mobilarena
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lidl
senior tag
válasz MasterMark #50753 üzenetére
Értem, köszi.
Elgondolkodom a dolgonLidl
-
5ent1nel
aktív tag
válasz Gubek-Einste #50740 üzenetére
Úh, köszönöm!
Még nem tudom, de gondolom a "minél olcsóbb" lesz a vezérelv...
szerk.: sztem a 10k körüli szint vállalható lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Természetesen nem elég csak az AP-nak UniFi-knek lennie, kell egy kontroller is, ami lehet egy szerveren/gép 24/7-ben futó program vagy egy hardveres eszköz, Cloud Key a neve, amely elvégzi a hálózat összehangolását és irányítást.
Vannak más gyártóknak is ilyen szintű megoldásai de minden esetben szükséges a kontroller.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MasterMark
titán
válasz Gubek-Einste #50756 üzenetére
Nem kell.
A Unifi AP-k önállóan is működnek, a kontroller csak a felkonfiguráláshoz kell ilyenkor... A kontrollert pedig fel lehet rakni egy akármilyen PC-re.
Switch Tax
-
korren
aktív tag
Szia!
Én szüleim vidéki nagy házában ugyanígy oldottam meg, ahogy te. Felső szint, ADSL bejön bridge-elt modemből routerbe, az PPoE-n, DHCP-vel kezeli a hálózatot, lenti router kábellel (LAN-to-LAN port) összekötve vele, azon DHCP ki, a WiFi SSID ugyanaz mindkét routeren, akárcsak a csatorna.
WiFi használó készülékek ismerik mindkét SSID-t, ha elfogy az egyik, átlép a másikra. Semmi probléma nincs vele a napi használat során.
Nyilván a Ubi-s megoldás klasszisokkal professzionálisabb lehet, ám ez az "eccerű" megoldás esetleg egy olcsó alternatíva lehet.Megj.: amíg a két router (tomatoe fw-vel) között WiFi összeköttetés volt, na az atom szívás volt, működött, de rengetegszer dobálta el a "slave" router a jelet, sebesség feleződik, nagyobb ping, stb. Kábelezés után teljesen stabil, áramszünet se árt.
[ Szerkesztve ]
-I like the misery. -I like this world!
-
félisten
válasz korren #50758 üzenetére
Ezzel most leírtad, hogy hogyan NE állítsunk be több AP-os hálózatot!
1. Azonos csatorna. Pontosan arra kell törekedni, hogy ne legyenek közösen használt csatornák. Ezzel pontosan azt érted el, hogy interferenciák lépjenek fel a két konkurens rádiós egység között, és ha egy-egy kliens egyszerre próbálna aktívan forgalmazni, akkor drasztikusan romlik a teljesítményük.
2. Azonos SSID. Egy hálózatban mindenképpen kerülendő az azonos elnevezések használata. Nem is igazán értem, hogy miért erőltetik ezt sokan, mivel gyakorlati haszna egyáltalán nincs, viszont rendesen tud gondot okozni. Egy teljesen felesleges hibaforrás a hálózatban. Mondjuk Magaddal is ellentmondásba kerültél ezzel: "WiFi használó készülékek ismerik mindkét SSID-t, ha elfogy az egyik, átlép a másikra. " Akkor most hány SSID is van? Mégis mi a csodát jelent az, hogy "elfogy az egyik"???
És a tévedés lényege az, hogy "átlép a másikra". Nem lép át. Ha egy eszköz egy nem menedzselt hálózatban egyszer fellépett egy AP-ra, akkor azt nem fogja elengedni, amíg megvan a kapcsolat. Ha leszakad róla, akkor beállítástól függően keres másikat és bejelentkezik oda, de nem "átlép", mivel ez időigényes feladat, szó sincs arról, amit az igényeknél is írt a kolléga, hogy kiesés nélkül váltson hálózatot.
Tehát lehet, hogy látszólag működött ez a felállás, de a benne alkalmazott elvi hiba miatt ténylegesen rosszabbul működött, mint ha rendesen különböző csatornákkal és különböző SSID-kkal állítottad volna be.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
korren
aktív tag
válasz MaCS_70 #50759 üzenetére
Na jól nekem estek kora reggel 😢
Nem keveredetem ellentmondásba magammal, ha pedig nem érted mire céloztam az "elfogy" szóval akkor bele se menjünk.
Persze igazad van, ez nem egy elegáns megoldás, azonban működik. Az interferencia tény, de kisebb területen.
Amúgy nem az újamból szoptam ki, magam is a neten olvastam ezt a megoldást.
De te ne használj ilyet, meg más se.
Majd kipróbálom más csatornával és különböző SSID-vel. Max dobok feléd egy köszönömöt 😉
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz korren #50760 üzenetére
Nem estem Neked, csak leírtam, hogy szerintem rossz a koncepció, amit leírtál. A neten sajnos elég sok, megkérdőjelezhető megalapozottságú ötlet, leírás kering, tényleg baromi nehéz eldönteni, hogy melyik a jó és a rossz.
Az Általad leírt megoldással az a gond, hogy tulajdonképpen működik és még logikusnak is tűnhet.
Az azonos csatornára állított AP-k ajánlását mondjuk nem értem. Biztosan van valami mellette szólónak látszó érv, de én nem tudok rájönni.
Az azonos SSID-k használata már valahol érthetőbb elgondolás, és messze nem is annyira destruktív, mint az azonos frekvenciák igénybe vétele. Több olyan helyet ismerek, ahol évekig használták, szemet szúró probléma nélkül. De előnyét nem látom, hátrányát viszont annál inkább. Alattomos kapcsolódási zavarokat tud okozni, volt már szerencsém nem kevés időt elszórakozni a hibaelhárításával. Tényleg nem értem, hogy miért, mire lehet jó...
Azt viszont tényleg magyarázd el, hogy mit jelent az, hogy "elfogy az egyik SSID"! Otthoni környezetben több mint 253 klienssel akarnál kapcsolódni?
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
korren
aktív tag
válasz MaCS_70 #50763 üzenetére
Spongyát rá
Akkor összegezve, csak hogy az én és más szintén kevésbé jártasak fejében a megfelelő megoldás ragadjon meg,
két router LAN portokon való összekötése (a nem a közvetlenül netet kapó router DHCP-jének kikapcsolása mellett) es a különböző csatornákon, lehetőleg különböző SSID WiFi használattal alkalmas lehet nagyobb területen való lefedettségre, afféle olcsó megoldásként.
Ha jól értem.
-
Lidl
senior tag
Sziasztok,
köszönöm, hogy így foglalkoztok a kérdésemmel
Azt, amit korren kolléga írt, azt a megoldást már próbáltam.
Nálam is működött, csak a váltás nem ment. Azt tapasztaltam, amit MaCS_70 is mondott, hogy nem vált át automatikusan.
Most szigorúan csak Androidos és iPhone wifis kliensekről beszélek, mert nincs PC/MAC, amit otthon wifin használnánk.
Találtam egy olyan applikációt Androdira, ami beállított időnként ellenőrzi az érzékelt hálózatokat, és ha a jelenleginél erősebbet talál, akkor átvált arra. Ennek a használatát szerettem volna elkerülni (IOS-re nem is tudom, hogy létezik-e ilyen /biztos/).
A csatorna beállítást persze korábban rosszul csináltam, mert ugyanarra állítottam a két wifi hálózatot (gondoltam, ez is kellhet ahhoz, hogy automatikusan váltson).
Megpróbálom még egyszer ezt a megoldást, hátha együtt lehet vele élni.Köszönöm a segítséget!
Lidl -
félisten
válasz korren #50764 üzenetére
Így van!
A rádiónál abszolút ökölszabály, hogy a minél tisztább, üresebb környezetre kell törekedni. Gigahertzekről van szó, tehát másodpercenként több milliárd ciklusról. Az nagyon szép lenne, ha a két AP ezt szinkronban tudná sugározni, de ez fizikailag lehetetlen. Ezért kerüljenek csak egymást nem érintő csatornákra -- 2,4 GHz-en erre három lehetőség van: 1-6-11.
Persze azonos frekvenciák használata esetén is ki tudja hámozni az eszköz a neki szánt adatcsomagokat, csak éppen egy csomó várakozás, újraküldés árán.
Az SSID-nél meg szerintem tisztán felhasználói szemmel is hasznosabb, ha látom, hogy konkrétan melyik AP-hez kapcsolódom.
Maga a bejelentkezés eleve időt vesz igénybe, hiszen meg kell beszélniük az eszközöknek azt, hogy ki kivel van, mit akar és erre milyen jogai, lehetőségei vannak. Egy normál kliens egyszerre egy AP-hez tud csatlakozni, mint egy normál autós sebességváltó. A DSG-nél persze be van készítve a következő fokozat, amit így sima átterheléssel tud kapcsolni a mechanika -- de ehhez a hálózatoknál is speciális eszközök kellenek.
A Lidl által említett app meg tudhatja oldani azt, hogy az eszköz monitorozza a környező lehetőségeket, de egyrészt ennek is ára van (időben, erőforrásban), másrészt a bejelentkezési mizériát nem tudja megszüntetni, azt a protokollt le kell játszani a váltásoknál.Ami segít, az a jó minőségű eszközökből épített okosan telepített hálózat -- ami persze a kompromisszumok művészete. Tökéletes sosem lesz, mivel a fizika és a használt protokollok nem engedik. Kérdés az, hogy a logaritmikus ár/érték görbén meddig érdemes elmenni.
MaCS
-
rolko
őstag
válasz MaCS_70 #50727 üzenetére
Jah persze... RB 951 1000mW vagy a RB Metal S2HPN 1600mW
De az többi UBNT/Tik rádió is 500-1000mW között tolja
De ezek ugye gyerek játékok, és mindenki fél tőle, mikor pl. egy LTE RRU szembe küld 50-120W -alTesztelo.hu:
Egyébként fás területen kültéren, az alacsonyabb frekin lehet mókolni. Grid+Metál2 párossal van jó néhány tapasztalatom. Super channelben lehet még egészen jó és stabilabb kapcsolatot csinálni, mint 5GHz-n. Nyilván ha lehet fát kerülni kell Akár magasítással (min. +6m a tetőbe). -
félisten
-
Mulder614
csendes tag
Sziasztok!
A jelenlegi wifimhez csatlakoztattam egy TP-LINK TL-WA850RE extendert (wifi jel erősítő)
Viszont az udvaron a másik házba is akarok jó jelerősséget és azt akrom kérdezni hogy a második ilyen jel erősitő a már meglévő jel erősitőhöz fog automatikusan kapcsolódni? Mivel a wifim a második jel erősitőhöz már tul messz lenne ezért gondolom rákapcsolódik majd a jel erősítőmre ami már megvan!? -
Topikgazda
-
Mulder614
csendes tag
válasz Gubek-Einste #50770 üzenetére
köszi a választ!
arra a helyre úgyis csak a szülőknek kel a net az is csak videók-nézegetésére szóval oda elég lesz.
Gondolom a fő routerem sebessége az marad (50mgb/sec) ? -
Topikgazda
-
Soma01
veterán
Milyen "erősebb" AP-t (vagy routert) érdemes választani olyan helyre, ahol sokan fognak erre az egy eszközre csatlakozni? Pl. étterem, nagyobb közösségi helyiség. A mostani nem bírja a sok csatlakozást, le kellene cserélni. Mi alapján válasszak?
-
Topikgazda
-
Multibit
nagyúr
válasz Soma01 #50773 üzenetére
Ha valóban sokan használnák azt az AP-t, akkor nem home eszközben kell gondolkodni! Ez egyben azt is jelenti, hogy zsebbenyúlós lesz a művelet: UniFi AP HD
Egy olcsóbb alternatíva: UniFi nanoHD. Ez még nagyon új és nincs vele tapasztalat. "Csak" 200 kapcsolatot kezel az előző 500-hoz képest -
ladanyi
tag
Sziasztok! Új 1gigás netünk van amihez egy dlink dir 850L router van. A szerelők kötötték be engedélyezve van a 2.4 és az 5 ghz is (külön neveken fut), de semmilyen eszközöm nem látja az 5ghz-t. Igaz a mobilom egy régi Lenovo A328. Azt mondják ezek nem támogatják. Egész pontosan mit kelll nézni (milyen adatot) mondjuk egy telefon vagy tablet vásárlásánál, amiből meggyőződhetem arról, hogy az tudja ezt kezelni, támogatja? Új telefon vásárlásánál már ez alapján keresnék.
-
Soma01
veterán
Most 841N van és nem nagyon bírja a sok csatlakozó eszközt. Szinte csak mobiltelefonok csatlakoznak. Ez egy kis söröző, alapterületre nem nagy, kb 30-40 nm egybefüggő ügyféltér plusz a mellék helyiségek és kb. ugyan ennyi terasz. Tehát mondjuk 100 nm-en vannak emberek. A lefedettséget a 841 tudja biztosítani, de a sok csatlakozás kifog rajta. Szóval a stabilitás a legfontosabb sok kapcsolatban esetén de az elvárt sebesség nem annyira nagy. Netezni lehessen...
-
Multibit
nagyúr
válasz ladanyi #50776 üzenetére
Ha a specifikációban a WLAN résznél meg van adva az 5 GHz, akkor egyértelműen támogatja. Sajnos, van úgy, hogy konkrétan nem írják ki a frekvenciát. Ilyenkor ha azt látod a speciben, hogy 802.11 b/g/n, akkor csak 2.4 GHz-et tud a telo. Ha 802.11 a/b/g/n, vagy 802.11 a/b/g/n/ac-t látsz, akkor 5 GHz-képes a telefon.
-
Topikgazda
-
Soma01
veterán
válasz Gubek-Einste #50779 üzenetére
Az TP üzleti kategóriájában találtam ilyen célra szánt AP-ket. A legolcsóbb a EAP110. Ez is elég lehet? Nem kell nagy sebesség, csak bírja a "sok" telefont.
Esetleg a 841-re megpróbáljak más FW-t tenni?
Mivel ez a mostani 841, egy 300-as router, mi lenne ha beállítanám, hogy csak G-s szabványban működjön? Akkor 2x2 biztosan nem menni és hátha többet bírna. Az nem megoldás átmenetileg? Vagy toljak rá egy Gargoyle-t (OpenWRT Chaos Calmer)? -
Topikgazda
-
Soma01
veterán
válasz Gyurka6 #50784 üzenetére
Ebben még több ram van, mint abban az AP-ban (EAP110-ben). De szerintem a ramon fog múlni. Sőt, lehet már az is sokat jelent majd, ha firmware-t lecserélem OpenWrt-re. Egy próbát megér. Keresek még véleményeket meg teszteket az EAP110-ről. Hátha le van írva valahol, hogy mennyit bír. Vagy egy bizonyos elvégzett teszt alatt mennyit bírt ki biztosan.
Ja, és nagyon köszönöm ezt a sok segítséget amit kapok tőletek!
[ Szerkesztve ]
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Nekem van egy 2170p-s HP EliteBook-om amiben egy Intel 6235-ös WiFi kártya van.
Alapvetően ez egy hulladéknak tűnik, netes források szerint is minden baj van vele, én is tapasztaltam:
- driverek minősége katasztrófális
- gyenge jel
- nem képes visszakapcsolódni
- ha mégis, kritikán aluli sebesség akkor is, mikor mellette van az N-es router (1-2 mbit ~80 helyett)Valaki lenne ötlete, milyen másik kártyára tudnám lecserélni?
(Nem szeretnék USB megoldással bohóczkodni.)PS: HP oldala szerint Intel Centrino Advanced-N 6205 (2 x 2) még játszhat.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
Mulder614
csendes tag
válasz Gubek-Einste #50772 üzenetére
Szia! Sikerült beálitani mind a két extendert a wifim-hez de....az van hogy ki be kapcsol az ezközökön a wifi.
Szóval a hálóba ahol maga a router van ott annak a jelét fogja be...átmegyek a nappaliba ott a wifi lekapcsol vár vár vár és rákapcsolódik az extender-re majd a másik házba szintén megszakad a kapcsolat és rákapcsolódik az ott lévő extender-re.
Ez természetes hogy ezt csinálja? Mert én azt hittem h nem fog ki be kapcsolni a telefonomon a wifi hanem egyszerűen gyengül a jel ahogy távolodom a router-től majd erőssödik ahogy közeledek az extender-hez. De ehelyett ki be kapcsol és ugrál egyik eszközről a másikra... -
snooze
veterán
-
Topikgazda
-
Mulder614
csendes tag
válasz Gubek-Einste #50792 üzenetére
Szógval ezt semmilyen beálitással nem tudom korrigálni?
Fura! Ezek szerint ha bekezdek egy videó hívásba és átmegyek amásik házba tuti h megszakad -
Topikgazda
-
Mulder614
csendes tag
válasz Gubek-Einste #50794 üzenetére
És nincs olyan program windows-ra amin keresztül ezt be tudom állítani? Vagy be kel menjek a router beállításokba?
-
Topikgazda
válasz Mulder614 #50795 üzenetére
Ehhez olyan eszközök kellenek amelyek támogatják ezt a funkciót, illetve szükséges egy kontoller, ami lehet egy dedikált fizikai eszköz vagy egy szerveren futó program is, amely elvégzi a hálózat irányítását és az eszközök összehangolását.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
Multibit
nagyúr
válasz Gubek-Einste #50798 üzenetére
Egy kontroller elég. Az AP-k száma pedig a környezettől függ.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Politika
- Xbox tulajok OFF topicja
- Automata kávégépek
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Call of Duty: Black Ops 6
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Külpolitika
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...