- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iPhone topik
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Android szakmai topik
- Most épp a Red Magic 10 Pro+ ült az AnTuTu trónjára
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Leírnátok kérlek, hogy 2 db 120-as radit raknék az Asetek "egybevizes" cuccra, akkor sorba, vagy párhuzamossan kössem a radikat? Pro-kontra?
Az élelmiszeripari minőségű átlátszó PVC (? nem biztos, h az) cső megfelelő? Alkohol+ioncserélt víz töltést raknék rá, meg egy T56 tartályt és az említett 2 db 120 mm -es radit.
Köszönöm!Ja, adatlapomon a konfig, csak a CPU-t hűsíteném vele.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
baboss
őstag
Drizzt01
Nálam nem nagyon van kicsi ív. Az újracsövezés és a csatlakozok cseréje után még kevesebb lesz.
Az alaplapra felkerül még ez.Ezért szeretném újracsövezni,és a mostani HF csatikra csak rá van húzva a cső bilincs nélkül.Ezért a csatlakozókat is lecserélem valamint a rendszer kap egy új tartályt a Thermaltake Aquabay M3 helyett.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz jones965 #6262 üzenetére
Ugyanakkor pont a radiátornak számít legkevésbé a térfogatáram. Elég abból kiindulni, hogy már magán a radin belül is milyen masszív párhuzamosítás van.
Tekintettel az elérhető szivattyú-erőre én inkább a párhuzamosítást javasolnám. Főleg, ha más blokkokat is tervez bekötni a későbbiekben.
baboss: Azt azért ugye tudod, hogy egy 90°-os csati sokkal rosszabb, mint egy kis ívben hajtott cső?
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
ViZion
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6264 üzenetére
Köszi!
Más blokkot nem kötök be, lényeg, h ne kelljen nagyon pörgetni a ventiket (főleg idle időkben)Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
jones965
Modder
válasz TESCO-Zsömle #6264 üzenetére
A radiátorok párhuzamos vagy soros kötése esetén sem lesz a szivattyú részéről kevesebb a munka.
Jól gondolom? A rendszer ellenállása is állandó mindkettő esetben. A párhuzamosítás ellen szól még a különböző ágak ellenállása, bár jelen esetben ez most nem jelentkezik.
Jól lenne tudni ezeknek a szivattyúknak a valós folyadék szállítását és emelő magasságát, és akkor egyértelműbben ki lehetne jelenteni, hogy melyik megoldás lenne a célravezetőbb. A túl alacsony térfogatáram magasabb folyadék dT értéket eredményezhet, mint ellenkező esetben a növelt térfogatáram által hozott kisebb dT érték. Processzor hűtésénél pedig szerencsésebb ezt az értéket minél lejebb vinni.
Véleményem szerint mindkettő bekötési módnál minimális eltérések lennének a hőértékek közt, alapul véve a felvett hőmennyiséget.
A voksomat továbbra is tartom a soros kötés mellett.A kérdést felvető felé a kérés: ha lehetőség van kipróbálni és kimérni a különbségeket mindkettő módnál, azt megköszönném.
-
DigitXT
nagyúr
válasz jones965 #6266 üzenetére
A rendszer ellenállása is állandó mindkettő esetben.
Miért is?Azt írtad, hogy a nagyobb térfogatáram miatt javasolt a sorba kötés.
Gondolom úgy érted, hogy a radikban relatíve lesz nagyobb, viszont
abban egyet kell értsek TESCO-Zsömlével, hogy ez nem releváns...Ellenben a párhuzamos kötéssel a teljes rendszer ellenállása kisebb.
Tehát így önmagadnak mondasz ellent, hogy a nagyobb térfogatáram
miatt javasolt a sorba kötés. A többi mind igaz, miszerint a CPU
dT-je erősen függ a térfogatáramtól, tehát célszerű törekedni rá, hogy
minél nagyobb legyen (ésszerű keretek közt!): kösse párhuzamosan
a két radit, ha amúgy nem probléma. (Abban egyetértünk, hogy nem
lenne nagyon nagy eltérés. De hát ha már kérdezte, akkor megírjuk.) -
DigitXT
nagyúr
válasz jones965 #6268 üzenetére
És a térfogatáram mitől változik? Nem a rendszer "ellenállásának" változásától?
Ceteris paribus ugyanis a szivattyú nem tud nagyobb térfogatáramot produkálni,
ha ugyanakkora ellenállással szembesül... Most elbeszélünk egymás mellett,
vagy mást értünk a rendszer "ellenállásán"? Ha csak abból indulok ki, hogy egy
vízhűtéses körben bizonyos mennyiségek párhuzamba állíthatók egy áramkörrel
nem hiszem, hogy irreleváns lenne mondjuk a blokkok bekötésének mikéntje.
Noha ugyanazokból a komponensekből fog felépülni a rendszer azután is, ha pár
blokkot párhuzamosítok, szerintem joggal számítok arra, hogy nagyobb lesz az
össz. térfogatáram a körben, márpedig ha nagyobb lesz, az csak úgy lehet, hogy
a rendszer ellenállása a szivattyú felől "fekete dobozként" ránézve csökkent.Szerk: egyébként ha (majd) átépítem a rendszerem, akkor mérési eredményekkel
mindenképpen szolgálni fogok. (Persze az időpontját nem tudom: meglátjuk...)[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz jones965 #6266 üzenetére
"A radiátorok párhuzamos vagy soros kötése esetén sem lesz a szivattyú részéről kevesebb a munka."
Ez így van.
"A rendszer ellenállása is állandó mindkettő esetben."
Ez viszont nem. Az adott komponensek ellenállása négyzetesen arányos a rajtuk átáramló közeg sebességével. Mivel az adott komponensek áramlási keresztmetszetei nem változnak a bekötés mikéntjétől, így kijelenthető, hogy a térfogatáram felezése (párhuzamos bekötés) jelentősen csökkenti az adott komponens ellenállását.
Ha a párhuzamos kötésnek nem lenne kisebb ellenállása, még ma is csőkígyós radiátorokat használnánk, mert gyártani azokat sokkal könnyebb.
"A párhuzamosítás ellen szól még a különböző ágak ellenállása, bár jelen esetben ez most nem jelentkezik."
Ez sem feltétlenül igaz. Sőt, akár előny is kovácsolható belőle. Teszem azt van a körben egy D5-ös szivattyúd két VGA-val és egy CPU-val. A VGA-k blokkjai kevésbé érzékenyek a térfogatáramra, mert a FC-blokkok elsősorban a hő terítésével hűtenek. A víz nagy felületen érintkezik a blokkal. Emellett a VGA elég jól bírja a hőterhelést is, mivel gyárilag is igen forró üzemre méretezik.
Ezzel szemben a CPU-blokkok nem oszlatják el a hőt, hanem olyan közel viszik a vizet a procihoz, amennyire lehet. (1-2mm vastag talpak) A prociblokkok turbulens mivolta miatt sokkal érzékenyebbek a térfogatáramra.Így hát, ha te úgy döntesz, hogy a két sorosan kötött VGA-val párhuzamosan bekötöd a procit, akkor tapasztalhatsz teljesítmény-javulást a procin. A szivattyú továbbra is ugyanannyi munkát végez, a radiátor is ugyanannyi hőt fog leadni, azonban a blokkokon belül meg fognak változni a térfogatáramok, és velük a hőmérsékletek is. Ez pedig azért előny, mert a kritikus elemeknek kedvezőbb hőmérsékletet lehet vele biztosítani.
"Jól lenne tudni ezeknek a szivattyúknak a valós folyadék szállítását és emelő magasságát, és akkor egyértelműbben ki lehetne jelenteni, hogy melyik megoldás lenne a célravezetőbb."
A fenti dolgok függetlenek a szivattyú adataitól. Viszont az adott rendszer "életképességének" megállapításához tényleg jól jönnének. Bár esetünkben -mivel nem a blokkok bekötéséről van szó- teljesen mindegy, hogy mit tud a szivattyú.
"A túl alacsony térfogatáram magasabb folyadék dT értéket eredményezhet, mint ellenkező esetben a növelt térfogatáram által hozott kisebb dT érték. Processzor hűtésénél pedig szerencsésebb ezt az értéket minél lejebb vinni."
A túl magas dT érték is csak akkor baj, ha az egyik "kritikus" elem a meleg vizet kapja. Egy VGA még tuning mellett is képes elviselni 50°C feletti vízhőmérsékletet. Sőt, a nagyobb dT is lehet előny, ha ezáltal a CPU hűvösebb vizet kap, bár ugye a CPU-hűtő meg szereti a nagy térfogatáramot, így blokk-függő lehet, hogy melyikkel járna jól a felhasználó.
"Véleményem szerint mindkettő bekötési módnál minimális eltérések lennének a hőértékek közt, alapul véve a felvett hőmennyiséget."
Valószínűleg. Bár ez a CPU-blokk és a szivattyú függvénye. Megfelelő kialakítás mellett fokokat lehet nyerni, ami kihasználható a hűtés csendesítésére. Vissza lehet fogni a szivattyút, stb...
(#6268) jones965: "Attól függetlenül, hogy egy rendszert adott komponensekből sorosan vagy párhuzamossan építek ki, az ellenállása még ugyanakkora lesz, csak a térfogatáram változik."
Mivel az ellenállás arányos az áramlási sebességgel, és mivel az áramlási sebesség a térfogatáram és a keresztmetszet hányadosa, így a térfogatáram változásával változik az adott komponensek rendszeren belüli ellenállása is. Lásd fentebb.
sz: Még két dolog:
1 - A párhuzamosítással lényegében a keresztmetszeteket változtatjuk meg az egyenletben.
2 - A blokkok párhuzamosítása nem növeli a rendszer teljesítményét, csak az egyensúlyt változtatja meg. A radiátorok párhuzamosítása viszont növelheti a rendszer teljesítményét.[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Fail3D!
addikt
udv, van 1 intel 2011 vizhutesem es az lenne a kerdesem, hogy erdemes ezt meghagyni egy alpfhone brocken leghutes helyett? ugyan meg nagyon nem teszteltem, de ha az ventijet leviszem 1100 fordulatszamra akkor is eleg hangos es nem jon at hogy hu de jol hut... szoval ventit erdemes lenne lecserelni egy swif2 re? vagy ez a hutes nem valami nagy szam? szoval tapasztalat v tanacs joljonne, hogy van e ertelme megtartani, jobb e annyival. koszonom elore.
-
Gee_1985
tag
Sziasztok,
Olvastam amit írtatok a kérdésemre.
Erről a passzív radiról mi a véleményetek? -
Fail3D!
addikt
válasz TESCO-Zsömle #6273 üzenetére
oks, akklor pontositok, bar ezalapjan lehet nem hozzad szol a kerdes: intel rts2011lc, kompakt vizhutes.
-
Fail3D!
addikt
oks, csak mivel vizhutesrol van szo es ez vizhutes gondoltam jo helyen jarok, de teny 100k kiepitett vizhutesnek nem veheto... de azert biztos nem a leghutes topikba esedekes ez a kerdes sem, de oks keresek kompakt vizhutes topikot.
(#6278) TESCO-Zsömle ez igaz, remeljuk ott sikerrel jarok.
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Fail3D! #6277 üzenetére
Nem is.
A "Milyen cpu hűtőt vegyek?" topicba való. Már csak azért is, mert egy Alpenföhn Brocken-hez viszonyítva szeretnéd megtudni a teljesítményét. Semmi barkács, vagy építés...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
őstag
válasz Gee_1985 #6274 üzenetére
Röviden ha meglátod fusssss
Nagyon rossz a teljesítménye ezért olcsón dobálják elfelé. Annak idején gondolkodtam rajta, hogy veszek kb 10.esért 14db csövet és milyen jó radi lesz belőle. De nem sajnos nagyon rossz.
“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway
-
DigitXT
nagyúr
válasz #90933760 #6281 üzenetére
Nekem a tetőtérben be szokta fűteni a gép a sarkot: hőmérő szerint is és érzésre
is pár fokkal melegebb van, ha játszom. Nem kell oda két proci, meg 4-way SLI.Jó, mondjuk az 580SLI sem piskóta fogyi szempontjából meg a húzott i7 sem, de
nem kell ahhoz 1000W+ fűtőteljesítmény, hogy abból valamit érezni is lehessen...Viccen kívül.
Kekebatta: a radi méretétől függetlenül a gép le fogja adni az áramfogyasztással
felvett energiát hő formájában. Szóval a szobát ugyanúgy fogja fűteni, bármekkora
a radid. (Feltéve, hogy ugyanarról a konfigról van szó, és ugyanolyan a terhelése.)[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Párhuzamos vs. soros radi kötés: az én rendszeremmel nem tudom, h tudnék-e pontosan mérni különbséget, ha lesz normális tartály és nem sz@pó a csövek átpakolása, akkor tesztelem és írok ide. T56 300 tartályról mi a véleményetek? Illetve ennek a pici motornak nem lesz sok a vízmennyiség 2×120 radi + tartály... Nem vagyok otthon a témában, de zárt rendszerben gondolom nem egyszerű a dolga, kíváncsi leszek meddig bírja majd
Fail3D!: a Brocken az egyik legjobb léghűtő, árában gyk. verhetetlen... A Brocken sűrű lamellái miatt idle + alacsony fordulatnál esetleg melegebb pár fokkal, mint az egybevíz, de terhelés alatt, magasabb venti fordulattal ha fogadni kellene és a Brockenre fogadnék
DigitXT: nem kell SLI, jóféle Prescott, vagy régebbi AMD proci ontja a hőt, tényleg érezhető (én is sarokban vagyok a géppel)
-
-
törölt tag
Lehet kapni fém ragasztókat. Ha lenne csinálva egy spéci blokk, egy kupak tulajdonképp. Ezt ráragasztani a proci kupakjára és úgy lenne egy zárt blokk. Felül középen bemenne, oldalt meg kimenne a cső. Na?
Tehát még egyszer. Képzeljetek el egy blokkot, aminek nincs alja. Rá kell ragasztani a proci kupakjára és úgy zár. A blokk széle ami érintkezne körbe a procival az le lenne lapítva, hogy ne az élén hanem nagyobb felületen érintkezzen a procival, jobban fogjon a ragasztó. Ezt jelképezné a vastagított vonal.
-
törölt tag
válasz TESCO-Zsömle #6288 üzenetére
Én is csináltam már. De az nem pont ilyen volt. Amúgy hogyan szuperál?
-
DigitXT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #6270 üzenetére
a kritikus elemeknek kedvezőbb hőmérsékletet lehet vele biztosítani
Ennek fényében viszont jó lenne egy levezetést látni, hogy pontosan
miért érné meg nekem meglépni a dolgot. (Nincs melege a procinak!)fokokat lehet nyerni, ami kihasználható a hűtés csendesítésére
Ez a része érdekelne: most ~70Hz-en 60l/h-t tud az Aquastream XT.
Kicsit morog, de nem vészes: attól függ, honnan füleled. Nem néma.
Szerintem sosem lesz néma, mert olyan a kialakítása, de sebaj...Tegyük fel, hogy meglépem a VGA-k párhuzamos bekötését. (Egy
ilyennel leágaztatom a gépbe belépő ponton, illetve visszafelé meg
egyesítem a kilépő ponton...) Más nem változna, de bekerülne egy
ilyen mérő, hogy meg tudjam mondani az ág térfogatáramát. Vagy
még egy csap, hogy mesterséges fojtást tudjak képezni - ha nem
arra lenne a nagyobb áramlás, amerre az "optimalizálás" szeretné
vinni. (Ti. a CPU felé érdemesebb nagyobb térfogatáramot vinni, de
ha lehet, akkor a lehető leghalkabb szivattyú-beállításokkal...)Kérdés: mekkora lenne a fentiek hatására a teljes térfogatáram?
Feltételezem, hogy nőne, mert feltételezem, hogy a párhuzamosítás
hatására a rendszer ellenállása csökken. De lehet, hogy tévedek!
"A blokkok párhuzamosítása nem növeli a rendszer teljesítményét"Ha a teljes térfogatáram még továbbra ~70Hz-en járatva a szivattyút
nem nőne jelentősen a mostani ~60 l/h értékről, akkor inkább bele
sem fogok az egészbe! Felteszem ugyanis, hogy csak úgy lehetne a
szivattyú zaján spórolni, hogy ~70Hz-en már jóval többet tudna, így
simán le lehetne vinni mondjuk 50Hz-re, ahol most ~40l/h van meg...Erre varrjál gombot pls.! Természetesen ha megépíteném, akkor
rögtön ott lennének a mérési eredmények, de "kidobandó" pénzem
nincs. Ha már elméletileg sem várható az, amit szeretnék ugyebár.Teszem hozzá, a legolcsóbb (mindig) úgy hagyni, ahogy most van.
Ami működik, ugye nem kell megjavítani... Legalábbis nem érdemes.
Szerk: csak nem sokára le akarom vinni a gépet a tetőtérből - ahhoz
meg úgyis meg kell bontanom, mert két "külső" vizes egységem van,
ezért gondoltam, ha már elmélkedtünk rajta, ki lehet próbálni.[ Szerkesztve ]
-
-
DigitXT
nagyúr
válasz Kekebatta #6293 üzenetére
Ez egy jó gondolat (hogy ez eddig nem jutott eszembe),
csak egy a bökkenő: ha a tartályban van az újraegyesítés,
akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad, mert a tartály
kimenő csatija lesz a szűk keresztmetszet... Ha meg már
mindenkinek külön radija van, akkor az két körös rendszer.
(Ami szintén nem hülyeség amúgy! De 1 db MO-RA 3-mal
finoman szólva sem optimális: kéne mellé még radi.)Meg persze szivattyú, ami ugyan van raktáron, csak ugye
hangerő szempontjából az sem mindegy, hogy 1, vagy 2...[ Szerkesztve ]
-
-
SaNyEe
aktív tag
válasz Pista0001 #6235 üzenetére
Akkor méricskélek, a PCH-t nem fogom hűteni, pontosabban nem is nagyon tudnám, pont az egyik 16x PCI-E mögött található és a blokk miatt nem tudnék becsúsztatni egy VGA-t, a FET-eket majd körbemérem.
@TESCO-zsömle: köszi, később már konkrétabb kérdésekkel jövök
-- end of transmission --
-
MPowerPH
félisten
Adott egy kompresszor, aminek teljesen leszigetelt a feje. Nem állandóra(már csak az áram miatt is), de egyes tesztelési fázisokra alkalmas lehet e a víz lehűtésére? Persze ebben az esetben alapjáraton a radi kiköt, a fagyálló pedig egy külön tartályból lenne keringtetve, amiben benne pihenne a kompi feje is. Ő lenne az, persze házikó nélkül. Esetleg a házba is bele lehetne ügyeskedni valamilyen tartály félét, akkor szét se kellene bombázni.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
Természetesen a szigetelés mindenhol eszközölve lenne. A pumpa egy Laing D5 (38/700B). Igazából arra lennék kíváncsi, hogy az a kis fej elég lenne e ahhoz, hogy a vizet kellő hőmérsékletűre hűtse. Nézegettem chillert is, pl. a Waterchiller Hailea Ultra Titan 1500-at, de 430 font jelenleg. Tudom, hogy hatékonyságban ez a kompi fej beáztatós megoldás soha nem lesz olyan jó, de egy próbát megér.
Don't Tread On Me
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Asszociációs játék. :)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Óvodások homokozója
- Hyundai, Kia topik
- Macska topik
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Bitcoin topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Apple iPhone 11 - népalma
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs