- iPhone topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
jones965
Modder
-
Gee_1985
tag
Sziasztok!
Akkor tudnátok ajánlani passzív radiátort?
Vagy esetleg egy kis eszme futtatást is szívesen olvasnék arról, hogy aktív és passzív radiknál milyen a lamella sűrűség illetve mi az ideális?Üdv.
-
törölt tag
válasz Gee_1985 #6302 üzenetére
A fentebb linkelt csövekből összerakott valami amiből sok kell és ronda is. Meg a Mora3. Én ezt javasolnám. De nem biztos, hogy passzívan el fog menni. 4x21 centis ventit ráraksz és tuti csendes lesz. Lehet elég lesz ha csak kettő megy. Bár volt a Zalmannak valami passzív álló radija is ha jól emlékszem. Nem az a cső alakú rettenet. Lehet nem Zalman volt. Talán még kerekei is voltak.
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
válasz jones965 #6301 üzenetére
Rossz hír... Nálad a chiller(úgy emlékszem 1500-asod van) milyen hőfokon képes tartani a vizet egy EX OC beállítással?(tudom, függ a külső hőmérséklettől is)
Még valami, ez is inkább hozzád szól, mivel tudtommal ezt is próbáltad. Mit ér az, ha a radit betemetem szárazjéggel? Meddig bírja x kg mondjuk 10 fokon, mekkora vízhőfokot tudok vele elérni, van e valami kockázata?
Don't Tread On Me
-
Gee_1985
tag
Közben találtam itt egy cikket arról miért kell azonos anyagokat használni egy fűtési rendszerben, illetve lehet különböző anyagokat is de akkor zárttá kell tenni.
Szerintem ugyanez alkalmazható a vízhűtések esetén is csak miniatürizálva. -
törölt tag
válasz MPowerPH #6304 üzenetére
Az úgy nem lesz jó. Megáll a meleg levegő a radi körül. Ha csak simán beledobod és ráöntöd. Ha rajta maradnak a ventik és beállítod középre egy dobozba majd körbe öntöd a jéggel akkor már jobb lesz szerintem, mert jár a hideg levegő.
Ha ilyenen töröd a fejed akkor bacsis fagyállós cucca egy jó módszer. Ha van nagy fagyasztóládád akkor 20 literes műanyag kannába bekevered az anyagot, hűtőt csutkára. 1-2 nap és meg is van a kb -30 fokos cucc és egy ideig szórakozhatsz vele. Hűtőt ne felejtsd el visszaállítani, ja és kicsit emelkedik majd a villanyszámla ha minden héten így játszogatsz a géppel.
[ Szerkesztve ]
-
Gee_1985
tag
Lehet hülye kérdés, de mivel ez az egyénileg épített vízhűtések topikja, így bátorkodom feltenni csak aztán ne röhögjetek az elvetemült ötleten.
Szóval ha azt veszem figyelembe akkor a sima radiátorokat amiket otthon használunk ugyebár sima passzív üzemű hőleadásra fejlesztették ki. Paraszti ésszel gondolva az a célja hogy a bemenő hőmennyiségből minnél többet adjon le a helység irányába.
Nem lenne megfelelő alany egy passzív hűtőnek? -
MPowerPH
félisten
válasz #90933760 #6306 üzenetére
Az alany egy MO-RA 3 Pro 14-es, ami elvileg passzívan is elviszi egy szintig a rendszert. Ventikkel ezt nem igazán lehet megoldani a szárazjég formájából adódóan.
Amit mondasz sajna nem megoldás, CF+erősen húzott procinál pillanatok alatt felmelegszik a víz.(már próbáltam) Megoldás lehet még egy régi fagyó, amibe beleraksz egy hatalmas tartályt, becsövezed, és közvetlen onnan keringteted az egészet. Na, erre viszont nincs helyem jelenleg.Don't Tread On Me
-
törölt tag
válasz MPowerPH #6311 üzenetére
Fagyasztóba tenni egy edényt és abba víz? És a fagyasztó hűtené közben? Az se rossz, de elég hamar fel fogja melegíteni úgy is. Rohadt lassan hűtenek ezek.
Akkor az lenne talán megoldás ha egy edénybe csövezés lenne, aztán abba beleszórni a szárazjeget. Csak elég spécin kell az edényt is megcsinálni, meg akkor is kérdéses elég nagy felületen érintkezik-e a jég a csövekkel és hűt-e eleget. A legegyszerűbb az lenne ha a víz lenne átfolyatva a szárazjégen csak ezt inkább nem kéne kipróbálni, mert szétrobbanhatnak a jégdarabok. -
DigitXT
nagyúr
válasz DigitXT #6291 üzenetére
Ezzel kapcsolatban esetleg valami észrevétel? Igaziból nekem az lenne
a kérdésem, hogy HA nagyobb térfogatáramot szeretnék, akkor hogyan
lehetne a rendszer ellenállását drasztikusan lecsökkenteni? Ugyanis az
nem megoldás, hogy a szivattyúk emelőmagasságát emelem az "égbe",
mert egyrészt hangos történet, másrészt ekkora nyomásveszteségnél a
térfogatáram attól sem nő meg nagyon. Nézzünk pl. egy konkrét célt:
legyen az áramlás a rendszerben 1 GPM? Erre most esélyem sincs.Milyen bekötés mellett valósítható ez meg? Vagy csak szigorúan a kör
megosztásával (kétkörös / két szivattyús rendszer) lenne kivitelezhető?
Pl. MO-RA 3 nyomásveszteség görbét tud valaki linkelni? Vmi ilyesmit?Itt van ez a brutál szivattyú Koolance PMP-500. 12V-on sajnos hangos,
mint állat, viszont majdnem akkorát emel, mint két DDC+ sorba kötve...
Szívesen kipróbálnám, DE HA a piros görbe jellemzi a mostani rendszer
ellenállását, akkor sok értelme annak sem lenne, mert kb. annyira lenne
képes, mint most az Aquastream XT-m + a DDC+-om sorba kötve, fullon.
Tesztelési célból szoktam csak így járatni a rendszert, általában nem.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #6314 üzenetére
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz Gee_1985 #6315 üzenetére
Egyik tag próbálta 100x70-es radija volt, kétlapos két konvektorlemezes. Egy 200W-os vidi meg egy 125W-os procival. Éppen elbírta, de nem volt az igazi. Tehát ennél jóval nagyobb kell. Sőt. Három lapos három konvektorlemezes. 100x100-as. De jobb lenne téglatest alakú, ami alacsony, de hosszú. Abból könnyebben kiszáll a meleg talán. Csak legyen kb. egy négyzetméter a felülete szemből nézve. Az már talán elég lenne. Van ennyi helyed? De készülj fel rá, hogy lehet ez se lesz elég. Tehát legyen B terved is.
-
jones965
Modder
válasz MPowerPH #6304 üzenetére
A chiller gyárilag 3°C-ra tudja lehűteni a vizet, és mint írtad is nagyban függ a külső hőmérséklettől, illetve a rendszerbe bevitt hőmennyiségtől hogy ez mennyire melegszik fel.( A chiller szabályzását megkerülve itt is lehet mínuszokba hűteni a rendszert.)
pl: korábban 4way HD 7970 cfx és 5250mhz-re húzott 3960X procit tudott 8-10°C-on tartani, ahol a külső hőmérséklet tinegynéhány fok volt.A szárazjég radiátor hűtésére nem alkalmas, mert a víz belefagy a kapilláris csövekbe.
Kisérleteztem 10/1-es lágy rézcsővel, úgy hogy 10 fm tekercsben volt és volt szárazjégbe téve, de nagyon ffigyelni kellett, hogy a kellő térfogatáram meglegyen, mert különben itt is lefagyás lehet a vége. Így sikerült elérnem -12 -15°C hőmérsékletű folyadékot.
Szárazjég csakúgy mint az LN2, potba való.[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
válasz jones965 #6318 üzenetére
És mi van akkor, ha a szárazjég nem érintkezik közvetlenül a radival, csak szimplán egy légtérben tartózkodik vele? Tehát szárazjég, majd egy kis állvány amin a radi fekszik. Legyen 20cm-es szabad légtér közöttük, ebben benne van a radin lévő ventik átmérője is. Így csak a hideg pára az, ami keresztülmegy a radin. Vagy ez már így messze nem lenne olyan hatásos?
A POT az oké, de oda nitro megyen, ha végre sikerül kihozatnom a dewarom. VGA hűtésére a hideg víz az egyetlen olyan megoldás, ami még olcsón járható, és nem túl bonyolult. Így is képzeltem el az egészet, csak a VGA -k lennének erre az alkalomra vizezve.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
apollo12
veterán
hali egy kis off
van egy ilyen venti vezérlőm [link]
szerintetek 9db coolink ventit és 3db arctic f12 pwm ventit el bírna 1 ág?? -
Kekebatta
tag
válasz apollo12 #6321 üzenetére
Csatornánként 12w ezt írja, a ventik meg nincsenek 1wattosak a 9db. (kb. 9x1=9w) -ez oké!
Viszont a másik fajta sokat fogyaszt, elvileg 2,88wattot a gyári leírás szerint. (0.24A/ 12V /db) -x3 evvel már sok 1 ágon!
Ezt mind összeadva kijön, hogy több mint 12watt! -szerintem
De remélem kijavít valaki, ha tévedtem.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz DigitXT #6316 üzenetére
Találtam egy jó kis összefoglaló írást, amiből lehet elmélkedni.
Önmagában az, hogy bekerült a körbe egy második VGA (nyáron)
a VGA blokk NAGY ellenállása miatt a rendszer teljes ellenállását
rontotta. Viszont HA párhuzamosan kötve került volna beépítésre,
akkor elvileg javította volna! (A keresztmetszet növelés által ugye.)"What about two or three GPU blocks in parallel instead of series?
Take the pressure drop for one and divide it by the number of blocks.
A GPU block with a pressure drop of 1PSI at 1GPM will together in
parallel with the same block results in 1/2PSI or 0.5PSI. Of coarse
the flow rate through the GPU blocks is also similarly split so if you
get 1GPM in the system, two parallel blocks will each get 0.5 GPM
so take that into consideration as well. You can start seeing some
GPU cooling degredation if you really bog down flow in parallel since
it is possible to get it down in the .3GPM range."Mivel így is túl vannak hűtve a VGA-k, simán megérné párhuzamos
bekötéssel operálni az esetükben! (Aztán az más kérdés, hogy ezt
az egész rendszerrel érdemes-e tenni, VGA-k+MÁS kialakításban.)[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
válasz DigitXT #6326 üzenetére
És ehhez kb. 5 EUR "befektetés" kellene (eltekintve persze a drága szállítástól).
Történetesen a képen látható átmeneti megoldás azért született, mert véletlenül
anno ilyet rendeltem. Elszámoltam a slotokat, vagy valami ilyesmi, ugye.
3 slot távolságra van, ha beleértjük a harmadik slotot is, de köztük csak 2 van.Szerk: valaki tesztelgetett ilyen különböző setup-okat. Furcsa max. az, hogy az
eredményen meglepődött, és többször le kellett "köböznie" a biztonság kedvéért.
Miszerint: a párhuzamosan kötött blokkon könnyebben tolja át a szivattyú a vizet.
Még egy single blokknál is. (Ha a pressure drop eloszlás igaz, akkor ez logikus.)[ Szerkesztve ]
-
misuuu
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Laing DDC-1 T pumpám, minap bekapcsoltam a gépet, és olyan hangja volt mint amikor levegős a rendszer. Kikapcsoltam, vissza be, és utána állt alatta a víz. Megigazítottam a csövet rajta és azóta nem megy. Szétszedtem a pumpát, külsérelmi nyom nincs rajta, hogy le égett volna valami benne.
Mit tudok vele csinálni? Megmenthető még?
-
DigitXT
nagyúr
Meg kellene nézni, hogy mi miatt eresztett. Közel sem biztos, hogy a csöveknél
volt a bibi... Persze az ember arra gondol elsőre, de pl. nekem egy pár napig volt
egy olyan DDC szivattyúm, ami sérült volt a kerámiacsapágynál, ott eresztette a
vizet, szerencsére semmit el nem áztatva, mert a gép legaljában volt teszt végett.Az, hogy most (vizesen) nem indul, nem jelent semmit: ha kiszárad, akkor simán
jó lehet. A gond az, hogy ha esetleg sérült a ház, akkor azt javítani kéne...! Illetve
ha tönkrement az elektronika, akkor az is javítható/cserélhető. Viszont tekintettel
az esetlegesen sérült házra, inkább a komplett szivattyú csere javasolt. (Aprón
szoktak lenni 3-4K körül ilyen szivattyúk, az a legolcsóbb + egyszerű megoldás.)Ha esetleg a gumitömítés adta csak meg magát, akkor azt cserélve elképzelhető,
hogy minden rendben lesz (feltéve, hogy az elektronika nem ment tönkre a víztől). -
SaNyEe
aktív tag
Hoi,
Phobya DC12-400 pumpáról van közvetlen / közvetve tapasztalatotok?
-- end of transmission --
-
MPowerPH
félisten
Blokkok alá milyen pasztát javasoltok? Nézegettem Coollaboratory Liquid Metal Pad -okat, de drága is, és a teszteredmények is vegyesek Esetleg még ott van a Liquid Pro, de ahogy néztem nincs különbség a kettő között.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
ViZion
félisten
válasz DigitXT #6333 üzenetére
+1
AC MX-4, nekem is bevált, előtte Spire vagy ilyesmi volt, meg noname cuccok. Hőfokban nem is lehet igazán tesztelni, frissen nem sok a difi köztük.
Ez 1 év múlva is jó, a többi cementté keményedik (a gagyik), és ezzel együtt a hőátadás is romlik.MX-2 -t is dicsőítik, esetleg CPU hűtős topikban is megér egy kérdést.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
MPowerPH
félisten
válasz jones965 #6334 üzenetére
Nekem az ilyen tesztelős fázisokra egy nagy fecskendőnyi Arctic Silver Ceramique van. Ellenben ahogy néztem, csak magával a pasztával 5 fokot is nyerhetsz a noname pasztákhoz képest, ami nem kevés. De akkor marad az MX4, nem vacakolok ilyennel pluszban.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Pista0001
addikt
Azt mondják hogy hangos, de egész jót tol. Nekem egy 260-as meg egy 220-as van, utóbbit még nem üzemeltem be, a 260-ast néha hallom egy nagyon kicsit, de ugye a hangerő így eléggé szubjektív. Teljesítményről nem tudok nyilatkozni mert nincs összehasonlítási alapom.
(#6327) DigitXT: Ha ezt még december elején megosztottad volna velünk akkor ingyen és bérmentve elcseréltem volna veled az egyel rövidebb csöveket a tiédre. Nem tudom mikor megyek haza legközelebb, ha esetleg jössz a környékre mostanában akkor szólj, az ajánlat áll.
[ Szerkesztve ]
-
jones965
Modder
válasz MPowerPH #6336 üzenetére
Lehet hogy valakinek számít az 5°C, de hol is? Ez ugye csak a cpu-nál vagy gpu-nál jelentkezhet, vízhőfokban nem. Na már most nekem sokat nem számít, hogy adott hardver 35 vagy 40°C-os.
Az extrem hűtést pedig ide nem keverem be. Ott jóval nagyobb leszorító erő és illesztési pontosság kell.
-
DigitXT
nagyúr
válasz Pista0001 #6337 üzenetére
~15 éve nem jártam Párizsban, szóval lassan ideje lenne megint menni...
Amúgy amíg nem néztem az adatlapod, nem értettem: azt kérdeztem volna,
hogy Posta0001??? De sajnos onnan/oda az sem éri meg, így majd rendelek
egyet az Aquatuning-tól (talán Zsömivel közösen). Tudnék* amúgy nagyobb
átalakításokat is eszközölni, csak az feleslegesen drága, meg elveszne az
összehasonlíthatóság. Ami amúgy korábban sem volt meg, mert az új VGA
csak az egyik, ami változott - a másik, hogy a teljes meghajtás kikerült egy
kis dobozba, és abban is vannak csavarok/kanyarok, meg hosszú csövezés.*: mármint elképzelés az van róla, de igazán szükség szerencsére nincs.
jones965: azért gondolom a milliós masinából nem spóroltad ki a jó pasztát.
Alapvetően egyetértek, hogy 5 fok ide, vagy oda nagyjából mindegy! Csak ha
sok ilyen 5 fok van a rendszerben benne hagyva, az már kellemetlen lehet.
(Pl. ha emiatt 5 fokkal lejjebb kéne szorítani a vízhőmérsékletet, az necces.)Lényeg: ha valaki nem napi szinten szereli szét/össze a gépét, viszont komoly
vizet épít, annak nem érdemes a pasztán azt a (pár)száz forintot megspórolnia.
Sokszor hajlandóak a "vizesek" kiadni akár ~10-20K-t is ilyen ~5 fok javulásért
(egy komolyabb blokk, egy erősebb szivattyú, egy nagyobb radi, stb.), akkor a
paszta ára a legkevesebb. Pláne ilyen nagyobb kiszerelésben megvásárolva.[ Szerkesztve ]
-
jones965
Modder
válasz DigitXT #6341 üzenetére
Az természetes, hogy a hosszabb távra ( beleértve az általad említett gépet is) MX-2 pasztát használok, de szerintem erre utaltam is, legalábbis részben. Magam részéről nagyobb hangsúlyt fektetek az IHS és a blokk tökéletesebb felfekvésére, mint a jó minőségű pasztára. Aztán lehet az egyik kiegyenlíti a másikat.
-
TESCO-Zsömle
félisten
Ha már paszta: Használt itt valaki rajtam kívül Indigo Xtreme-et?
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
MPowerPH
félisten
válasz TESCO-Zsömle #6343 üzenetére
Az a másik, szintén fémalapú keverék akar lenni, ugye?
Don't Tread On Me
-
ViZion
félisten
Radiátornál push vs. pull kialakításról véleményetek? Én úgy tudom, h a push a jobb, amikor fújja a hidegebbet keresztül a radin.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz #90933760 #6348 üzenetére
OK. Köszönöm. Nincs kicentizve, egyelőre kb. azt tudja, mint a korábbi léghűtésem, de alakítgatom
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest