Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz KMT #9270 üzenetére

    A múlt:
    Még korábban kérdeztem Fatert (aki a 60-as években tanulta a villanyszerelést, de már nem dolgozik benne), hogy miért volt az..., hogy régen egy szoba, egy áramkör volt és mindez világítással együtt. Azt mondta, hogy nemcsak világítási és dugalj áramkör volt, hanem létezett az un. vegyes áramkör kifejezés is. Ilyenkor egy bizonyos szoba méretig a világítás és a dugalj mehetett egy áramkörre, szabványos volt. De nagyobb szobánál (már nem emlékszik hány négyeztméter felett) két vegyes áramkört kellett kialakítani. Ő így tanulta. De ma már nincs is az a szabvány, amit ő akkor tanult.

    A jelen:
    nem tudok szabványról ami tiltáná a dugaljat és világítást egy körön. De nyilván nem hiába van a világítási áramkör kifejezés és ipari szerelésnél csak így szerelnek. Azaz az erőátvitel és a világítás nem lehet egy áramkör.
    Inkább az ésszerűség amit miatt külön kell a világítást már egy lakásban is kialakítani, akár több körre bonta azt is.
    - a dugaljaknál a gyakoribb, hogy valami történik, ami miatt a kismegszakító működésbe lép és plusz még sötét is lesz a szobában
    - lehet praktikusan kisebb értékre biztosítani a világítást... Pl. 6A...
    - a világítás javításánál, cseréjénél elvárás, hogy azt leválaszd a hálózatról. Még a lámpa dobozán is rajta van, hogy előbb kapcsold le a kismegszakítót. Aminél jobb, ha közben a dugaljak nem kapcsolódnak le.

    Szinten minden szakmának megvannak azok a szokásai, praktikus gyakorlati fogásai... melyek bár nem szabványok, de a munka minőségét és a végeredményt nagyban meghatározzák. A szabványok a szakma minimumát rögzítik. Pl. FI reléből szabvány szerint elég egy. De ha a lakásban olyan eszközök vannak aminél a 7/24-es működés elvárt (hűtő, fűtés stb...), akkor nem célszerű csak a szabványt betartani.

    Azt sem tiltja szabvány és előírás, hogy ne igyak a kaukázusi kefír után egy doboz sört. Gyakorlati tapasztalat és ésszerűség, hogy nem jó ötlet és nem ajánlott :D, mert hátránya lehet.
    próbáltam....

    [ Szerkesztve ]

    Meliora sunt bono inimica

Új hozzászólás Aktív témák