- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
válasz TomMusic #13050 üzenetére
Azt jól számolgatom, hogy egy ilyen új mérőhely kb. 200-300 ezerbe (szekrény + villanyóra telepítés) fájna?
Szerk.: mármint amennyit a regisztrált szerelő elkér.[ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
-
313313
addikt
válasz TomMusic #13051 üzenetére
Attól függ, lehet, hogy ha már hozzányúl a régi se marad, 2 új szekrény 300-400k+légvezeték, valszeg 25mm2 sodrony+10mm2 mlc-d van, azt cserélni fogják 2*16mm2 ssxv-re. És ezek az árak akkor helytállóak, ha nem kerítésbe kell rakni, akkor símán egy 2-3* árral kell számolnod.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
lappy
őstag
A legolcsóbb 2 merohelyes fali szekrény kb 120-30 plusz akkor 2"cső esetleg foldeles apró anyagok es a reg.szerelo munkadíjja
Nekem úgy hogy anyagot jó áron vittem olyan 250-300 kb. lett összesen az idén csináltattam meg[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
PROTRON
addikt
Sajna ilyenkor kezdődik a matek, hogy hány fővel használjátok azt a bojlert és hogy havi szinten mennyit spórolsz, figyelembevéve az éves keretet....
pl ha csak ketten vagytok egy 80l bojlerrel, akkor soha nem térül meg...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #13055 üzenetére
No-no, 1-2 éven belül lesznek itt meglepetések.... Tudod jön a KIF4-es tarifa, először az 5000kwh/év-es fogyasztóknak (nappali mérő) aztán meg a 3000kwh/év felett figyasztóknak. Bojlerrel együtt 3000kwh simán megvan, 5000kwh se elérhetetlen...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
TomMusic
őstag
válasz Doki16 #13052 üzenetére
Jesszus, ez nem valami vidám
#13053 313313
ha nem kerítésbe kell rakni
Ez mit is jelent?#13054 lappy
Akkor ezek szerint ez az optimista becslés.#13055 PROTRON
Itt csak egy főre lenne (nem magamnak).
Délután csináltam egy gyors durva számolást. Az jött ki, hogy havi kb. 5 ezerrel lenne több a villanyszámla, ha nem a vezéreltről megy a bojler.
Tehát ha mondjuk 300k-ba kerül az új mérőhely, akkor az ugye 5 év alatt jön ki nullára. A mostani állapottal számolva.Ja és köszönöm mindenkinek az eddigi hozzászólásokat!
[ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
313313
addikt
Csak mindennapszaki órát nézik, azon kell 5000/3000kwh-t fogyasztani...
Meg tán jön új vezérelt/éjszakai tarifa is...
-
-
vaakuum
addikt
Ennél a gyerekvédelem mit jelent? A képen nem látszik, hogy bármi is blokkolná a hozzáférést.
Mondjuk én még mindig a hagyományos bedugós, megfelelő ellendarabbal kiszedhető dugóra esküszök, most is azt használnám, ha kicsi gyerekeim lennének."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
313313
addikt
válasz vaakuum #13062 üzenetére
Az a fekete folt a fázis és a nulla lyuknál...
Nákunk is be van dugva minden konektor, a gyerek az gyerek, hiába 3-6-9 évesek... Ráadásúl azt látják, hogy apa szerel, szerelnének ők is...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
vaakuum
addikt
válasz 313313 #13048 üzenetére
Itt nem az van, hogy egy szekrényben közösen nem lehet két tarifa mérője és az elosztóknak is külön kellene lenni (meg a kábelezést is külön csatornában kell megoldani az eltérő tarifák esetében)? Valamiért nekem ez jött le a korábbi beszélgetésekből. Tehát itt ha jól gondolom nem a belefér-e a kérdés, hanem hogy ez így csak egy szekrény, a B-nek másik kellene, meg a kismegszakítókat is külön kellene rakni (4 szekrény??? )
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
Audience
aktív tag
válasz vaakuum #13064 üzenetére
Nem! Vannak többtarifás mérőhelyek amikhez kapsz szabványosított filléres fröccsöntött műanyagot sokszázezerért! Itt egy nagy dobozban van minden és a kismegszakítók is egymás mellett vannak egy blokkban. A doboztól viszont külön kell vinni és külön elsoztót kell felszerelni. Legalábbis Pest megyében, upsz akarom mondani Vármegyében.
-
313313
addikt
válasz vaakuum #13064 üzenetére
Ezt elosztója válogatja, de legalább egy új óraszekrény kellene, meg ahhoz egy saját elosztó, azt hogy hova szerelik passz...
-
vaakuum
addikt
válasz 313313 #13066 üzenetére
Tehát akkor ha jól értem, ez így minimum két doboz: 1 az óraszekrény, egy meg az elosztódoboz, ugye?
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
313313
addikt
válasz vaakuum #13067 üzenetére
Igen, ha az elosztó (Opusz Titász) így engedi. (MVM engedné, hogy egy akármilyen Hensel/Csatári műanyag szektényt bevéssenek max 15cm távolságra a meglévő szekrénytől...)Ha nem akkor 2 új doboz kell a villanyórának(vagy egy Démásznál különállókat rakbak egymás mellé) plusz legalább egy új doboz a vezérelt elmenőknek.
MVM nem írta alá az egységes szekrény használati akármit, így náluk/nálunk teljesen másképp megy minden, mint a többi elosztónál.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Audience #13069 üzenetére
Ezt pontosítanám, az EON/Pest megye valójában asszem 4 területi illetékességet jelent.
Ha meglévő nappali tarifa mellé új "H" tarifát akarsz akkor:
-a Budai régió (minden ami dunától nyugatra) tutira új típusú, kombiszekrényt követel meg;
-a Dél-Pesti régió viszont ha van egy nappali meglévő mérőhelyed ami megfelel a jelenlegi előírásoknak, akkor az új "H" tarifához elég csak 1 db normál új mérőhelyet beépíteni a jelenlegi mellé. Ennek az az oka, hogy Dél-Pesti régió kezelésében álló területen olyan mérőórát raknak a "H" tarifához, aminél nem kell külön tarifa váltót beépíteni mellé. A Budai régióban viszont még van egy klasszikus kapcsolóóra, mint ami a "B" tarifához is van.-van még Észak-Pesti régió, amennyire tudom az ők is a Dél pesti szerint jár el,
-de még van asszem negyedik régió, ami a maradék Pest megyei ügyeket intézi, őket valóban nem ismerem,Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #13056 üzenetére
Köszi, már kezdtem nyugodtan aludni éjszakánként...
Az a 3000 szám tényleg nem szimpatikus, mert valójában nem a jelenlegi egységárból fognak kedvezményt osztogatni, hanem erről fog indulni felfelé...
Bár ott van az 1 forintos különbség az éves 1440 kWh esetén...De legalább lenne 3x1 tarifás mérőóra az emelés mell... :@
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
TomMusic
őstag
Ha már így szóba került az új KIF4 tarifa.
Egyrészt, ez 2026-tól indul ott, ahol okosmérő van (vagy addigra az lesz). És akkor indul ez az 500kWh/év limit is. És kiindulva a malmok őrölési sebességéből, szerintem még ez is simán csúszhat.
Mondjuk azt tudom elképzelni, hogy ahol lejár a hitelesítés, és cserélni kell az órákat, akkor azokra a helyekre már okosmérőket raknak fel. Feltéve hogy van annyi raktáron...
Viszont azt nem tudom, hogy pozitív, vagy negatív ösztönzés lesz?
Tehát akkor nem fizetsz többet, VAGY akkor fizetsz kevesebbet ha napközben (amikor többlettermelés van) fogyasztasz.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
User_2
tag
ismerős kapott értesítőt, időponttal,
MVM kezdi cserélni az idén telepített HMKE butamérőket okosmérőre. -
313313
addikt
válasz TomMusic #13072 üzenetére
30k mérő jön novemberben, utána havi 10k. Ez MVM szinten...
Hétfőtől kezdjük a Smart mérő cseréket, Bruttósok és 5000kwh-tól.
Jan 1-el már élesedik a KiF4, évek óta késtülnek rá. Mérő van/lesz, kiolvasó program tudja. Januártól tán Smart mérősök számlát is kapnak kiolvasás alapján.
2026 vagy 2027 vége a határidő, addigra az 5000kwh-t leviszik 3000kwh-ra....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Audience #13077 üzenetére
MVM csak a nappalit cseréli.
Törvény csak HMKE-re ír elő Smart órát, 5000kwh majd 3000kwh felett fogyasztók, meg elvileg 3*32A vagy felette teljesítmény növelés vagy új bekapcsolás.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
4D4M
aktív tag
válasz vaakuum #13062 üzenetére
Kaptál választ a kérdésedre? Csak akkor jut be valami, ha mindkét lyukba próbálja egyszerre. Így van benne kialakitva a mechanika.
Persze az én kisfiam már 2 évesen volt annyira leleményes, hogy megtalalta az egyetlen veszélyes forgatókönyvet két db hajtű és két szabad perc felhasználásával - szerencsére egy kézzel. (újonnan bekoltozve)
A Fi relé így is leoldott és 1 évig szerencsétlenkedtem a használhatatlan ledugozott dugaljakkal, utána meguntam és lecsereltem az elérhetőket erre a linkeltre. De valójában ennek sem volt értelme, mert akkor megtanulta, és valójában elég közel van a nullahoz a nagy baj kockázata....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
válasz bbsofficial #13082 üzenetére
Valószínűleg a tenyerén keresztül zárta az áramkört és megrázhatta, de ennél több szerencsére nem derült ki.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
313313
addikt
Két nagyobbik végignézte az 1f-ről 3f-re áttérést itton.
Majd fél évig játszottak villanyszererelőset, illetve FAM-osat a kezükre húzott zokniba szereltek...
Mert ugye koléga FAM-ba vágta méretre a földkábelt és sorkapcsozta fel, aminek a másik felébe ment a 10mm2 MKH-t a kismegszakítóig
A sineken volt addig a betáp, de balesetvédelmi szempontból át lett gomdolva és közvilles sorkapocs lett használva (50mm2-ig fogad, imbuszos csavar). Ha véletlen kinyitódna az ajtó, vagy lerohadna és nekiesnek, akkor se a fesz alatt lévő sineknek esnek neki...[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
Sziasztok!
Villanyos szerint engedjem el a sednat, mert sokkal gyengebb minosegben, mint a legrand (abbol egyedul a valena ami elfogadhato kinezetu).
Ahogy itt kerestem a beepitesi melyseg azonos, rugosak, tehat elvileg neki nincs tobb szivas vele.
Kapcsolaserzet tenyleg jobb a valenanal, de kinezetben szamunkra a sedna magasabban van.
Arban kb ugyanaz (sedna dragabbra jon ki 10%)-al.
Ti mit gondoltok?
Elore is koszonom! -
Tamás9x
őstag
válasz tomazin #13085 üzenetére
Mi a fontosabb, hogy a villanyszerelő mit mond vagy, hogy neked mi tetszik? Mind kopni fog, és törni ha úgy bánnak vele. A konnektorok koszolódni, tartalék úgy is kell. Neünk lassan 20 éve Cariva van tökéletes pedig sima belépő szint. Valena life kerül a helyére.
https://www.youtube.com/@kisstontour
-
Tamás9x
őstag
válasz tomazin #13088 üzenetére
Vegig tapogattam a regi Sedna jobb a Cariva is mint a mostani Life. Arra mondtam, hogy igazabol dragan szarok, tehat mindegy melyiket veszed. Finomabb kapcsolas meg hasonlo maszlag, de szinte ugyan az a mianyag Amikor "el" alakas mar nem.lfigyelsz ra.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #13084 üzenetére
Ezt a fajta sorkapcsot hol veszitek?
Köszi.A mérés témához:
Továbbra is jó lenne ha magyarországon végre valódi okosmérőket használnának az áramszolgáltatók.
Nekem az nem számít okosmérőnek, aminek a 2 legfontosabb funkciója hogy távolról ki tudja olvasni a szolgáltató, a másik meg hogy távolról is ki tudja zárni a nem fizető fogyasztót.
Ezek nem hozzáadott értékek a felhasználók szemszögéből, nem okok arra hogy a felhasználók feleslegesen kidobják a pénzt az ablakon. Nem lesz jobb az épület érintésvédelme, nem lesz biztonságosabb a hálózata, nem lesz kisebb a felhasználó fogyasztása.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz PROTRON #13090 üzenetére
Nem tudom, raktárba terem.
Amúgy ilyen
Egy másik oldalEnosto és közvillnél földkábel leágazásra vagy rövidzárásra használjuk. Meg amire még jó.
[ Szerkesztve ]
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Mint laikus, a véleményetekre lennék kíváncsi!
Rendeltem egy ilyen [link] csodatükröt Emagról!
A legolcsóbbat rendeltem, gondolván, úgyis gagyi lesz, kap majd vízálló tápot, normális led szalagot. (fürdőbe már megvan a kapcsolt 220-as csatlakozás neki)Viszont egybe van építve a táp-kapcsolók-páramentesítő fólia csatlakozása, így bukott a mutatvány.
Úgy döntöttem visszaküldöm (elállás és postaköltség), de vajon megtudom úgy reklamálni, hogy visszatérítsék az oda-vissza postaköltséget?
Az érveim:
-Fűrdöszobai tükörnek van eladva, ennek ellenére, nincs rajt földelés.
-Leírás alapján vízálló led szalag, de valóságba nem vízálló, nem szilikonos.
-Aliexpress-es olcsó, alkatrészek vannak benne.
-Nekem a páramentesítő fólia elég bátornak tűnik, 220 voltos, és egy nejlonszatyor vastagságú hártya mögött van a fűtőszál, földelés nuku.
-Az "agya" egy nyitott műanyag dobozkába van, még egy hamis IP számot se nyomtatott rá a kis kínai.Kinek milyen véleménye van róla?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz g.peter23 #13092 üzenetére
a fűtőfólia kettős szigetelésű, nem kell földelni. a táp is annak tűnik, bár szabványos jelölések hiányoznak, a led szalag egy olyan gagyi barkács, amit mekkelek szebben csinál.
lehet megér egy próbát, ha 1000Ft neked ér annyi levelezést.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Tamás9x
őstag
Tudom ez utan menni fog a savazas, de vettem egy ilyet ezekkel van valakinek tapasztalata? Kapcsolhato, van benne tulfesz vedelem.is, de nekem a monitorozas lenne a lenyeg.
-
PROTRON
addikt
válasz Tamás9x #13094 üzenetére
Ez nekem úgy tűnik keresztül vezeti az áramot saját magán.
Biztos hogy nem merném Én kipróbálni, amíg nem hallom ezer helyről hogy biztonságos.
Még a Shelly okosmérőjéből is csak azt a változatot vagyok hajlandó használni, ami nyitható lakatfogóval végzi a mérést, ami a gyakorlatban azt jelenti hogy a vezetékre kívülről kell rácsattintani, a vezeték megbontása nélkül.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
ViZion
félisten
válasz PROTRON #13095 üzenetére
akkor az okosotthon topikban olvasva vallást váltanál, annyian használjuk mérésre is ezeket.
Fenti típust nem ismerem, Shelly után Earu-ra váltottam, nagyon jó. Cégtől hoztam mérőt, h mennyire hazudja a hőmérsékletet, de kb. pontos, a Shelly fölé mér ennek. Áram mérés pontosságát nem néztem más eszközökkel, de kb. az is helyén van.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz bigrob #13097 üzenetére
Zemismart, Shelly, de talán Earunak és Sonoffnak is van.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
PROTRON
addikt
válasz bigrob #13097 üzenetére
Én Shelly-t vettem eddig ilyen célra, az applikáció is egyszerű, lakatfogós változat:
-br. 30k-ért van LAN porttal, 1 fázison 2 áramkör monitorozásohz való eszköz, van kapcsolható érinzkező;
-31k-ért van 3 fázist mérő változat, ami kis átkötéssel de elvileg 1 fázison 3 áramkörhöz is jó, de ennek nincs lan portja, cserébe van 1 db kapcsolható érintkező;
-49k-ért van a 3 fázisos változat LAN porttal, fázisonként max 120A méréssel, de azon nincs kapcsolható érintkező, azt külön kell hozzá venni és csatlakoztatni;De ha az IoTcentrum oldalán körbenézel, ott vannak még egyéb fogyasztásmérők, pl cerebro amihez Tuya alkalmazás kell, mert azért ilyen olcsó mivel nincsenek rajta egyéb portok.
De vannak egyéb kapcsolók/Fi relék, ebben a boltban legalább megbízom hogy valszeg megbízhatóak a távkapcsolható Fi relék...
Új hozzászólás Aktív témák
- OpenWRT topic
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple asztali gépek
- SörcsaPH!
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest