- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
SaGa59
őstag
válasz RAiN91 #12702 üzenetére
Az attól is fűgg, milyen hosszú a cserélendő vezeték, belehúzható-e a meglévő védőcsőbe, vagy új nyomvonalat kell vésni, stb, stb… Szóval így elég nehéz megmondani.
Megjegyzem, az ügyintézést általában elintézik annyival, hogy kitöltik a papírt és beadják, minden mást neked kell rendezned, pl bizonyos esetekben új kereskedői szerződést kötni az MVM-mel. Azt pedig te magad is el tudod intézni kb tíz perc alatt, csak tudni kell, hogy mi a regszerelő regisztrációs száma és neve, meg azt, hogy a beadvány melyik rubrikájába mit kell beírni. Ezért tíz rugónál többet elkérni eleve pofátlanság. Én is a szerelőre bíztam a dolgot, fizettem is érte vastagon (egy része visszajött abból, hogy egy drágább mérőhely dobozt kaptam, mint amiben megegyeztünk, mert nem vette meg az előlegből még az elején és mire az eon megadta a jóváhagyást azt pont nem lehetett kapni. A leszerződött áron meg nem mert emelni), de rájöttem, teljesen felesleges volt, mert nekem kellett órákig hívogatnom az ügyfélszolgálatot, hogy mi a fene van már, hogy négy hónapja képtelenek bármiféle választ adni. Azt meg én is bele tudtam volna írni, hogy mekkorák a meglévő biztik és mekkorákat szeretnék, meg beküldeni a H tarifához szükséges két papír másolatát.STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
PROTRON
addikt
válasz SaGa59 #12703 üzenetére
A lusta ember felárát kell kifizetni, van olyan mérnök ismerősöm aki már 2 éve is 25k-t kért el az ügyintézésért, de van olyan céges kontakt aki a kapcsolatai révén elég sok minden olyat is el tud intézni amit Te átlag emberként nem, cserébe minden ügytípus esetén 45k-t kér el.
De tényleg kellenek még infók hogy a többit el lehessen dönteni...
Nem mind1 hogy milyen a meglévő doboz és hogy pontosan mit vállalt emberünk.
De annak az ára is benne van, hogy egyrészről minden felelősséget Ő vállal, mint az utolsó ember aki hozzányúlt a mért lakás elosztóhoz.
Másrészről amilyenek az ingatlan árak, meg hogy négyzetméterenként 500k munkadíjat kérnek el a fürdőszoba burkolásért...de a villanyász van túlárazva, aki az életbiztonságért is felel.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz tecső88 #12705 üzenetére
Az én ismereteim alapján:
Szürke kérdés, mert amíg nincs súlyos gazdasági kár, meg emberélet veszélyben addig van aki könnyelműen kezeli, de amint a pénztárcájára megy egyből mind apró szalmaszálba belekapaszkodik...
Tehát ha csak egy üres kismegszakítóra valaki ráköt utólag egy kábelt, akkor azt az 1 áramkört leszámítva a többiért az eredeti szerelő a felelős.
De ha pl az elosztót félig átépítik, akkor már az új.Ha csak 1-2 áramkör kerül szétszerelésre és máshova átépítésre, megint csak azokért a szakaszokért felel az új szerelő, meg az adott nyomvonalon a többiben okozott hibákért, de a létesítés többi részéért nem.
De ha már 40-50%-os az átalakítás, akkor már más kérdés.Az elosztó még kicsit azért más eset, ott ha pl csak utólagos főelem kerül be, akkor az utolsó szerelő a felelős. Pl ÁVK beépítésekor az egész elosztót le kell ellenőriznie.
De ugyanígy a mérőhelyből beérkező fővezeték cseréje esetén is, legalább az elosztóval bezárólag még Ő a felelős, de a továbbinduló áramkörök esetén már nem.Persze az elején minden villanyász azt mondja, hogy csak akkor él a garancia, ha minden további kiépítés során csak Őt hívják és ha a tulaj csak 1 kapcsolót kicseréltet mással, akkor már a másiké minden felelősség.
Ismerek ilyen hisztis villanyászt, nagyokat csodálkoznak amikor bíróságra kerül az ügy és seggre ültetik őket.
Az a szerencséjük hogy 20-50 ezres kárért az emberek nem mennek bíróságra, így kevés a tényleges számonkérés.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
biker
nagyúr
válasz tecső88 #12707 üzenetére
"Egy átlagos csillárkapcsoló (105)
- hat érintkezőt/csatlakozási pontot tartalmaz összesen?
- ha igen, jól gondolom, hogy azért vannak ezek párban, hogy egy fázis+egy nullvezeték számára és azért háromszor kettő, mert egy bejövő, két kimenő(a lámpákhoz)?"3-at tartalmaz a 105
6-ot ha véletlen kétpólusú csillárkapcsoló lenneElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
-
fecske13
tag
válasz tecső88 #12707 üzenetére
Volt egy sejtésem, hogy a bejövő fázis helyére köthette az egyik lámpát és a lámpa helyére a fázist, aki hibásan rakta össze, de utólag átgondolva ez hülyeségnek tűnik. Vagy nem...
Jól gondolod, így lehetett bekötve.
[ Szerkesztve ]
"Az a lényeg, egészség legyen, meg kerozin a repcsibe."
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, mennyibe kerülhet vajon anyag és munkadíjjal együtt egy új bekötés? 3x32A, földkábellel, két órás szekrény (egyelőre csak egy óra lenne benne), plusz a szekrény mellett külön konzolon konnektorok az építkezéshez. Mindent a szerelő intézne.
[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
válasz csemberlen #12717 üzenetére
Földkábel 15 méternél rövidebb, szekrény passz (valami szabadonálló, amilyet szoktak ), helyileg volt elmű terület. Most akarjuk elindítani a folyamatot, csak jó lenne előre látni, hogy kb. milyen költséggel számolhatunk.
-
PROTRON
addikt
válasz Catman #12718 üzenetére
A kolléga kérdéseit kicsit részletesebben, így hogy ELMŰ terület volt, ez fontos info:
-elmű területen az oszloptól a telekhatárig a kábel munkálatokat az áramszolgáltató végzi, ezért kötelező hogy a telekhatártól max 1-en belül legyen a mérő, ha új bekapcsolás, vagy áthelyezés történik, pláne földkábel esetén;
-a kerítés alatti áttörés és a kerítésen belüli földmunka a felhasználó által felkért ASZR szerelő feladata, a védőcsővel együtt;Árazás sajna kapitalizmusban egyedi elbírálás, nem tudhatjuk hogy akik azon a környéken hajlandóak kiszállni, mit fognak mondani.
Nekünk a tavalyi évben a legegyszerűbb esetben:
-1 tarifás, 1 fázisú 32A új bekapcsolás, üres telekre, teljes ügyintézéssel (tehát igénybejelentés megírása-beküldése, MGT értelmezése, MVM energiakereskedelmi szerződés intézése MVM irodában);
-1 tarifás mérőhely;
-mellette egyedi gyártású állványra szerelt mért elosztóval (kötelező előírás hogy nem szerelhető a szabadonálló mérőhelyszekrényre elosztó), rajta 3 db 1 fázisú dugaljal, 1 db 3 fázisú dugaljal(hogy legyen ha később 3 fázisra bővít), védelmekkel, átkötő kábellel
...ismerősi kedvezménnyel:
-br. 566k hufért vállaltuk, hangsúlyozom, legolcsóbb kivitelben;Azóta az anyagköltségek közül volt ami felfele, volt ami lefele mozgott, de a munkadíjak csakis felfele.
Meg kihangsúlyozom, hogy ez csak 1 tarifás volt.Ugye kéttarifás mérőhely esetén az elmenő oldalon 2 kiselosztó kell 2 kábellel, amik külön védőcsőben futnak, de legalább a földmunka már meglesz. Szal nem csak a kéttarifás mérőhely anyag költsége a különbség.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően konyhai elszívó automatikus (elszívó megindulásakor nyitó) pótlevegő beeresztéséről agyaltam picit. Az alábbi konstrukciót találtam a neten:
Ez nagyjából helyes nem? Szimplán relével nem könnyű, mert szét kéne kapni az elszívó gépet és a relé tekercs feszültsége a gép kialakításától függene (AC vagy EC ventis megoldás...), nem túl univerzális és garivesztős lenne egy ilyen mókány...
A mezei konyha elszívóknak nincs relé kimenetük alapból ilyen célra sajnos, csak az ipari konyhai gépeknek.
Szóval kb ez az elszívóba menő áramerősség mérésen alapuló zsalunyitás az egy szem járható új nem?
-
Atomgeszi
veterán
Szerintetek, ha van egy elosztótábla, amin van 8 kismegszakító és egy firelé.
Ha fel van kapcsolva az összes kismegszakító, és a végén az ember próbálná a firelét, akkor nem engedi felnyomni a firelét.
Ha viszont a firelé van először felkapcsolva, utána engedi az összes kismegszakítót.Ez mitől lehet?
Sima 1 fázisú rendszer.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
veterán
Régi téglalakás 80-as, 90-es évekből. Aluvezetékek.
Csak az elosztóból lettek kidobálva a régi kismegszakítók, meg akkor kapott is egyből egy AC-s Schneider Resi 9-es firelét - a kismegszakítók is schneider mind.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
veterán
válasz csemberlen #12726 üzenetére
Ami még érdekes, hogy néha a porszívóra is lemegy a firelé.
Ennyi szivárgó áram lehet összesen a kötéseknél + a porszívó?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
gorbep
senior tag
válasz Atomgeszi #12728 üzenetére
Nincs napelemes inverter a Fi mögött? A PV paneleknél nem ritka az üzemszerű (tehát nem hibás) kapacitív szivárgó áram...
Most hogy megjönnek a hajnali hidegek, pl a klíma kültéri egységek elektronikájában kicsapódó vízpára is tud ilyet csinálni... több pici szivárgó áram összeadódik... bekapcsolásnál ezek indulhatnak magasabb értékkel... így a sorrend és egyidejűség is számít....
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
4D4M
aktív tag
válasz csemberlen #12731 üzenetére
Csak akkor nem, ha van rajta egy akkora fogyasztó, ami el tudja húzni annyira a nulla potenciálját a földhöz képest, hogy kialakulhasson a hibaáram. Praktikusan egy porszívó indulása pont ilyen szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Atomgeszi
veterán
válasz csemberlen #12732 üzenetére
Bocs, most rákerestem a típusra, és "A" lesz. [link]
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
El kell vigyek 1x32A áramot A-ból B-be kb. 25 méteren (230V).
Partnercable kábelméretezője 10-es rezet vagy 16-os alut javasol. Az 5x16-os alu kábel ára nagyságrendileg a fele a 3x10 réz kábelénak. Illetve ha később esetleg lesz bővítés három fázisra, akkor az 5x16-os alun azt is el tudom vinni, nem kell kábelt cserélni.Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mennyire javasolt manapság az alu kábel ilyen célra? Milyen hátrányai lehetnek, ha azzal építem ki ezt a szakaszt? Mire kell esetleg odafigyelni a rézhez képest?
Korábbi régi alu kábeles megoldásoknál az a tapasztalatom, hogy törtek, mint a ropi. Ami egyszer meg volt csinálva, ahhoz később kb. lehetetlen volt hozzányúlni. Egy helyen megcsináltam, két helyen közben eltört. Nyilván ezek nem ilyen vastagságú kábelek voltak, de emiatt van egy erős bizalmatlanságom az aluval szemben.Köszi szépen a segítséget!
-
biker
nagyúr
válasz CsodaPOK #12737 üzenetére
nyugodtan használd az alut. csak mindkét végén olyan fővezetéki sorkapocsba kösd, ami alu/réz kötésre való, és akkor nem lesz gond
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Atomgeszi
veterán
válasz Atomgeszi #12736 üzenetére
Na azóta az a fejlemény, hogy azt mondják a vizforralo is lecsapja, a sütő is lecsapja és a porszívó is lecsapja.
Lehet, hogy elromlott?
Kértem képet róla ilyenEladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
gorbep
senior tag
válasz Atomgeszi #12741 üzenetére
akkor első körben én is egy rejtett nullázást keresnék ( 4D4M is ezt javasolta) de ha csak ilyen nagy fogyasztóknál ver le, akkor lehet hogy nem teljes tárlat van, hanem valami impedancián át záródik valahol a N a PE-re... lehet egy rossz kötés, sérült szigetelés, beázás...
Részvétem, nagy szívás egy ilyet megtalálni...- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
PeterZZ
csendes újonc
Üdv. Villanyóra nincs, építkezésen egy ponton van áram vételi lehetőség lebgokabellel a lakasig. Több helyen is láttam hogy rá csatlakoznak az elosztódobozba és így van világítás mindenhol. Meg tudnátok mondani melyik pontokra kell rácsatlakoznom? Tudom hogy nem szabályos, de sokat segítene a délutáni munkához. Koszi
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
válasz gorbep #12742 üzenetére
Hát ja. Ráadásul ugye meg sincs jelölve minden, mert csak a táblát újították fel, és magában a házban is vegyesen nincs áram, ha szakaszol az ember.
Tehát most először mindegyik nullának meg kéne találni a kismegszakító párját.
-
4D4M
aktív tag
válasz PeterZZ #12743 üzenetére
Hát ők se spóroltak a Fi relével...vagy nem szeretik a soroló síneket.
Meg tudnátok mondani melyik pontokra kell rácsatlakoznom?
~
Ha egy fázis elég, akkor egy új kismegszakítóra, amihez a jobb alsó FI-reléről ágaztat le egy villanyszerelő betápot.#12744 Atomgeszi:
Ha az elosztó áramtalanítása után
- le van kapcsolva az ÁVK
- le van kapcsolva az összes kismegszakító
- le van kötve az összes elmenő nulla vezeték
- kihúzott túlfeszlevezető betétekkel
ki lehet csengetni, hogy fenáll-e ez a probléma. Szigetelésvizsgálatot nem merek ajánlani, de most hirtelen végiggondolva nem okozhat problémát, ha kizárólag a nulla és föld között lenne mérve.
De ezt egy villanyszerelő jó eséllyel tudja, úgyhogy egy olyat kellene inkább felhajtani a folytatáshoz (:[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz PeterZZ #12746 üzenetére
Jah, hogy te betápot akarsz adni ennek az elosztónak egy lengőkábellel. Hát ezt nem annyira erőltetném, kár lenne szétcseszni ezt a szerelést.
Ha csak pár kismegszakítóra van kötve világítás, akkor
- azokat a Fi reléjükről leválasztva vagy
- a FI relén keresztül a Fi relét leválasztva az elosztó fő kapcsolójáról.#12747 Audience:
Tudom, tudom (:
Szerintem is korrekt, csak én máshogy gondolkodom.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest