Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #22089 üzenetére

    Az áteredő bűnnel kapcsolatban egyébként nincs teljes egyetértés, például jellemzően a keleti egyházak nem fogadják el, a nyugati egyházak már a korai időktől fogva vallják. Természetesen maga az emberiség felelős érte, az ádám. Nem lenne jogos ezért büntetni, de Isten a végítéletkor nem is ezért fogja elítélni az embereket, hanem az elkövetett személyes bűnökért. Az emberiséget nem egy bűn váltotta meg, hanem egy áldozat. Amíg az ádám és az éva engedetlen volt, Isten ellen szegült, addig Krisztus engedelmes volt, ahogy az Írás mondja "Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig."
    Igen, akár "varázsolhatott" is volna egyet Isten, de nem tette. Akár az egész emberiséget is eltörölhette volna, de nem tette. Vannak a Szentírásban példabeszédek, amelyek rávilágítanak ezen okokra, de nem állítom, hogy pl. én pontosan értem Isten tettének okait.
    Egyébként egy esetben beavatkozott, a megváltás művének beteljesedéséhez Máriát olyan kegyelemben részesítette, hogy áteredő bűntől mentesen született. De ahogy az éva vétkezett, úgy Máriának is lehetősége lett volna vétkezni, még se lázadt Isten ellen, hanem bűntelen maradt.

Új hozzászólás Aktív témák