Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21548 üzenetére

    Feltevések és sejtések is vannak. Pl Fermat tétel. Azt is csak 94-ben sikerült igazolni. Az addig hamis volt? Nem. Csak nem volt bizonyítva.
    Más területen is előfordul, hogy még nem tudjuk, hogy miért van úgy, de elfogadjuk. pl Aerodinamika. Ismerjük az alapokat, valamelyest modellezni is tudjuk a dolgokat, de a végeredményt, nem a modell dönti el, hanem a szélcsatornában végzett kísérlet eredménye.

    A XIX. századi tudósok. Mágnesesség törvényei, kvattumfizika. Mind-mind annak köszönheti a létét, hogy kísérletet végeztek. A kísérlet eredménye ellentmondott az akkori elméleteknek, ezért új elméletet kellett kidolgozniuk, amik megmagyarázzák a kísérletek eredményeit.
    Tehát nagy butaság lenne azt mondani, hogy az elmélet magasabb rendű, mint a kísérlet. Elismerem, ha a kísérlet elenne mond az elméletnek, akkor érdemes megvizsgálni a kísérletet, hogy ott nem-e történt hiba, milyen mértékben reprodukálható. De ha megállapítottuk, hogy a kísérlet helyesen lett elvégezve, akkor nem a kísérletet eredményét kéne tagadni.

Új hozzászólás Aktív témák