Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz degu #12833 üzenetére

    A keresztény hit élő kapcsolatot jelent Istennel.
    Ha most egy családot képzelünk el, ahol pld az apa csak névleg van jelen. Az anya hozza meg a család döntéseit, ő szenvedi ki a döntések következményeit, ő van ott, miközben a gyerekeknek gondjai, örömei, kérdései vannak.... nos, akkor bár névleg apa, papírja is van róla. A hagyomány szerint családfő is, de se a felesége, se a gyerekei nem számíthatnak rá... és évek alatt szétesik az, ami évek óta csak névleg létezett...
    Bizonyos szempontból ez igaz a vallásosságra is. Ma magát kereszténynek mondja az is, akit megkereszteltek, de nem tudja azt sem, hogy Krisztus nem Jézus családneve. De kereszténynek mondja magát, aki magáénak érzi ezt a keresztény kultúrkört, Bach zenéjével, a szeretet parancsával, a jóra törekvéssel. Ilyenkor hallani, hogy hittanra iratom a gyerekem, mert rosszat nem tanul... Nem tud semmit Isten személyéről, számára a hit egy értékrend. Lehet, hogy van papírja arról, hogy megkeresztelték. Még az is lehet, hogy el-eljár a templomba, mint ahogy hazajár a példabeli apa. Esetleg vannak szituációk, mikor eljátssza a keresztény szerepét, mint ahogy az apa pld karácsonykor befaragja a karácsonyfát, de nincs jelen az életében az élő Isten, max egy humanisztikus eszme. egy vezérelv, esetleg hangulat.... Nos, ők nem keresztények. Annak hazudják magukat, a világi társadalom akként tekint rájuk, de nem azok. Nem tartoznak Krisztushoz, mert nem ismerik őt, soha nem hallgatták meg őt, soha nem beszélgettek vele. Nem is tudják, hogy ma is él, és része akar lenni az életüknek.
    JJános róluk mondja, hogy vallásosok, de nem járnak hitben. A hitben járó ember kapcsolatban van Istennel. Nem csak úgy, hogy imádkoznak hozzá, mert egy bálványszoborhoz is lehet imádkozni, hanem jelen van az életükben Isten, mint egy valóságos családtag. A döntéseinkben jelen van, számít, hogy Ő mit gondol bizonyos dolgokról. Van véleménye az életemről, és ezt el is mondja, fogalmaz meg kritikát, személyes kritikát, és elvárja, hogy komolyan vegyem. Ha kell megfedd, esetenként meg is állít. Vigasztal, mikor kell, és segít megérteni a dolgok mögött lévő összefüggéseket. Alapvetően nem arról szól a dolog, hogy én úgy alakítom az életem, hogy kereszténynek látszódjak, hanem Jézus alakítja az életem, és így látszódhat rajtam Ő. Mint amikor az apa jelen van a család életében. Nem csak névleg, hanem meghatározza a mindennapokat, döntéseket hoz, érzelmei hatnak minden családtagra... valóságosan jelen van.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák