- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iOS alkalmazások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
ez egy komplex probléma, nehéz helyzet, sokszor a lakók elköltözésének segítése lenne a jó megoldás, de ehhez rendszerben kéne gondolkozni.
#8752 Tapsi
a legalja diktatúrákban kényszerítés történt, itt meg lehetőségek kellenének (pl. ha lenne bérlakásprogram, akkor hajlandó lenne vki elköltözni és eladni (vagy piacképtelenség esetén otthagyni) a drágán fenntartható ingatlanját. de ez nem 1 választási ciklusos megoldás lenne.[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
axioma
veterán
Van ma me'g barmi elonye a falunak a parezer fos varossal szemben? Csak az allami eroforrasok forgacsolodasa.
Sztem egy csomo esetben a lakasba koltozes az egyennek is konnyebbseg, eletminoseg-javulas [osszkomfort, infrastruktura kozelebbi kornyeken]. A varosnak is van kertvaros resze, az anna'l komolyabb mezogazdasag meg ipari meretben van ugyis. En nem ertek egyet a kistelepulesek - csak osztonzo gazdasagi eszkozokkel elerheto - megtartasaval [falusi csok, ingyentelek ovodas gyerekert stb.] -
tomazin
veterán
válasz concret_hp #8743 üzenetére
bp-n az eddigi kereseseim soran legalabb 5ilyennel talalkoztam.
de itt a szomszed utcaban is tudok ilyet, sot ott a storyt is tudom,h kadarkockaba lakva beesett egy nagyobb orokseg es abbol medence meg auto lett. -
nagyúr
válasz Oppenheimer #8720 üzenetére
A szomorú helyzet az, hogy a legrosszabb panelek is sokkal takarékosabb, mint a családiházak többsége.
Ezért egységnyi pénzből, még mindig a nagyon régi családiházak felújításával lehet a legtöbb energiamegtakarítást kihozni.
A panelek ráadásul nem használnak gázt, miközben a program egyik célja, a gázkitettség csökkentése."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Ringman
nagyúr
-
-
Mercutio_
félisten
5000 lakostól (+ megfelelő közművesítés) már város. (EU-ban ez 20k fő)
Az ennél kisebb települések tetemes része leépül, az idősek jellemzően nem alkotnak közösséget, nem járnak össze, hanem otthon kuksolnak a házaikban és nézik a (köz)tévét.
Szociális és egészségügyi szempontból* is jobb lenne számukra egy normálisabb saját garzonos öregotthon, vagy akár egy liftes panel/társasház.* közelben EÜ ellátás, normálisan fűtött helyiségek, megfelelő higiénia, közösségi programok, stb. szemben a télen csak 1 fűtött helyiséges házakkal, ahol napokig nem néznek rájuk, ha bármi baj van órákig tarthat mire kiér a mentő, stb.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
veterán
En nem csak a tanyara ertettem, hanem tenyleg a falvakra is (kozigazgatas, alapellatas, kozmuvek, tomegkozlekedes szetforgacsolasa). Ha tud magatol fejlodni vagy akar stagnalni, hajra, hozza nem nyulnek, de amelyik telepules mar falu rangon van, es megis osszeesne magatol a korulmenyek miatt, azt nem latom ertelmet tamogatassal megtartani.
Azert az idosek ma mar nem ugyanazok, mint 20 eve. A haboru utan szulettek, es aktiv eletukben allando volt a valtozas/fejlodes (kiemelten - rendszervaltas), masra szocializalodtak. Nyilvan vannak eltolodasok, de nem annyira nulla az adaptacios kepesseguk (okostelefonoznak, sokan interneteznek is). Kell nekik segitseg, meg persze ha csoportok egyutt maradnak az jo, de nem ugyanaz ma'r a szakadek, mint anno az automata mosogepre tenni a teknot mosni.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Ez a téma nagyon nehéz.
Szerintem a falvaknak, sött a kisvárosoknak is elsősorban azért annyi mert nincs fiatal. Aki van az lép mert egyetem, városban van élet, több fizetés. Szerintem is értelmetlenül túl vannak tolva de jórészt a "falu" a kormánypárt fő szavazóbázisa.
Az időseket rémítően nehéz mozdítani. Rengeteg különböző élethelyzet vki azt nem bírná ha nem lenne mit csinálni valaki ott élt le 50évet... Az ingatlanok totál elértéktelenedtek. Minden második ház üres. Nem lehet városi panelre cserélni mert a városi panel az 30millió. Az eüt, kultúrális életet (nyugdíjasklubb) falun is meg lehetne szervezni. Közben városban is teljesen átlagos az az ügyelet ahol 2-3 folyós, kukacos vagy akár félig mumifikálódott halotthoz kell kimenni. Nem tűnik fel senkinek. De az elment fodrászhoz, felhúzta a 60éves menyasszonyi vagy legszebb ruháját majd kilépett a vonat elé se ritka.
Rengeteg különböző téma kering sztem itt elég OFF az egész.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
PredatorZoli
senior tag
Az a baj, hogy a falukban ezt a támogatást olyan házakra fogják költeni, ami a felújítás előtt nem ér annyit mint a támogatás összege, és a felújítás után se fog annyit érni mint a támogatás összege. Ezt egy biztosító úgy hívja, hogy gazdasági totálkár, inkább oda kéne adni az árát és menjen onnan.
Mesterségesen belenyúlni abba a tendenciába, hogy a falvak elnéptelenednek, szerintem káros. Nem véletlenül jön el onnan mindenki, különösen a fiatalok, ugyanis ott semmi nincs, se munka, se oktatás, se szórakozás. Azt támogatni hogy valaki ott vegyen ingatlant meg ott újítson fel, az a piaci folyamatokba való beavatkozás-ami mint tudjuk szinte mindig káros. -
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #8764 üzenetére
ezt mondtam én is feljebb, bár nem ennyire jól összeszedetten.
csak ez nem választó-barát intézkedés lenne. btw megyeszékhelyen sincs kb. semmi a 10-20 évvel ezelőtti szinthez képest (békéscsaba)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
axioma
veterán
válasz Dare2Live #8763 üzenetére
csak ket rovid, gazdasagi vonatkozasu
"Nem lehet városi panelre cserélni mert a városi panel az 30millió."
-> errol beszeltunk, hogy nem felujitani kene, hanem ugyanabbol viragzo telepulesre koltozest segiteni (me'g csak nem is en irtam)
"Az eüt, kultúrális életet (nyugdíjasklubb) falun is meg lehetne szervezni." -> lehetni lehet, de joval dragabb es hatekonytalanabb (netto tevekenysegido kisebb per fo a sok utazas miatt) -
addikt
válasz PredatorZoli #8764 üzenetére
Mondjuk a HO meg a digitális nomádság akár segíthetné is a vidéki életet, ha felértékelődne a természetközelibb élettér.
Én azt nem látom, hogy hova vezet az, hogy lassan azt látják egyesek ideális megoldásnak, ami anno a Mátrix-ban még disztópiának számított, hogy az emberek fel vannak fűzve tokokban a falra és élnek a virtuális valóságban... -
PredatorZoli
senior tag
válasz HussarF #8767 üzenetére
Szerintem aki HO-ból dolgozik annak pont nem arra van igénye hogy miután egész nap egyedül a 4 fal közt dolgozott, munkaidő után se tudjon csinálni semmit csak a kertben gazolni. Ott van csak igazán nagy jelentősége a kultúrális és szórakozási lehetőségeknek.
Meg aztán hiába dolgozhatsz te HO-ból ha a gyerekeket ugyanúgy mindennap hozni vinni kell mert nincs normális közlekedés a városba. -
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #8767 üzenetére
"vidéken" is van net ott is tudsz mátixosan a quest 3, PS5, PC gaming... világban létezni.
Ez akkor már sokkal inkább gyerek függő. Nálunk is kettéoszlik a társaság. Ahol nincs gyerek ott sokszor "matrixos" az szabadidőt a PC/PS5/mobil gaming, quest 3, netflix, sorozat esetleg film, sport dominálja. Ahol meg van gyerek ott a gyerek. Ez inkább dönti el és nem a vidék/város.
btw az átlagéletkor nálunk vhol 40-45 közt van, 60+%nál nincs gyerek és túlnyomó részt nem is akarnak. Látják mennyire "fel kell adni mindent" és, hogy brutális anyagi teher/kiesés. A quest 3, a 4090, a foci, netflix, hothatch... sokkal olcsobb és nem ébreszt háromszor.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
Még mindig azt érzem, hogy nálatok falu== tanya. Öcsém beül a kocsiba, és 5(!) perc alatt ott van a szomszéd város rendelőintézetében, a legközelebbi kórházban pedig 20 perc alatt. Itt Budán, a félgazdagok között a kórház ugyanilyen távolságra van kocsival is, bkv-val is.
...btw megyeszékhelyen sincs kb. semmi a 10-20 évvel ezelőtti szinthez képest (békéscsaba)
Na ugye! A végén meg kijön, hogy költözzön mindenki Budapestre! De az se jó, mert fuj, nagyváros. Én nem tudok kiigazodni rajtatok.
Amúgy a valóság az, hogy vannak elnéptelenedő falvak a lecsoffadt régiókban, de ott a városok se jobbak. Meg vannak a falvak a pénzes régiókban, pl. ahol öcsém is lakik, ahol nincs szabad ház, mert mindet felvásárolták már beköltöző fiatalok. De említhetném a Gönyű nevű települést Győr mellett, ami falu, 3000+ ember lakja, és egyikőjük se szegény, azt garantálom.
Az a baj, hogy a falukban ezt a támogatást olyan házakra fogják költeni, ami a felújítás előtt nem ér annyit mint a támogatás összege, és a felújítás után se fog annyit érni mint a támogatás összege.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem így van. Azokban a házakban mélyszegénységben élő emberek laknak, akik az életben nem raknak össze 1 millió önerőt.
#8768PredatorZoli
Jellemzően pont a városban kell hozni-vinni a gyereket, mert nem engedik szabadon közelekedni. Mármint ez is korosztály szerint rétegződik. Tömegközelekedés pedig normálisabb falvakba simán működik, én 18 éves koromig így jártam ki az iskolát, köszönöm szépen, túléltem.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Nem arra akartam kihegyezni, hogy a virtuális valóságban élnek az emberek, hanem, hogy meddig tart a népesség koncentrálódása? Lesz egy egyensúly? Vagy kiürül teljesen a vidék és csak nagyvárosok lesznek, ahol egyre nagyobb a népsűrűség?
Fentebb elhangzottak az érvek, hogy az ideális az lenne, hogy efelé haladjunk. -
Mercutio_
félisten
"Öcsém beül a kocsiba, és 5(!) perc alatt ott van a szomszéd város rendelőintézetében, a legközelebbi kórházban pedig 20 perc alatt."
Nem túl nagy és reprezentatív minta és mi van, ha egy színház, koncert, kiállítás amit meg szeretne nézni?
Számomra az látszik, hogy az ország 3/4-e néptelenedik el, egyedül Bp+Pest megye és az É-Ny - nyugati megyék, ahol nő a népesség.+ az EÜ romokban, a vasút sok helyen problémás aggló megtelt miközben nincs infrastruktúra és közellátás ezért az oda költözők is Pestre hordják a gyereket, járnak munkába, orvoshoz, ezzel is terhelve a fővárost.
Ilyen körülmények között élhető és kellő ellátottságot felmutatni tudó településeket nem tudom mennyit lehetne felsorolniEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz HussarF #8771 üzenetére
Megfelelő infrastruktúrával (gyorsvasutak/modern HÉV vonalak, P+R parkolók, helyben megfelelő közmű, oktatás, EÜ ellátás) az agglót élhetővé tenni és a főváros terheltségét csökkenteni lehetne.
Más kérdés, hogy honnan lenne erre pénzUgyanezen minta leképezhető lenne a megyék szintjén is, ha minden megyében lenne legalább 1-5 akkora méretű cég, ami ellátja munkával a lakosságot, ÉS a képzett diplomás fiataloknak is perspektívát jelent.
Nyilván ez meg lerohasztott oktatással, K+F irány helyett az összeszerelőüzemek országa hozzáállással nem működikEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz Mercutio_ #8773 üzenetére
...és mi van, ha egy színház, koncert, kiállítás amit meg szeretne nézni?
Ugye ez megint olyan furi kérdés. Mintha azt mondanád, hogy mindez csak Budapesten elérhető. Pedig nem, ahol kórház van, ott kultúra is (szóval fél óra kocsival). Más kérdés, hogy vidéken erre mekkora igény van. Messze nem akkora, mint a fővárosban. Meg hát ez is olyan, hogy fél órányira van Michelin-csillagos étterem is, mégse mennek oda soha a büdös életben.Ilyen körülmények között élhető és kellő ellátottságot felmutatni tudó településeket nem tudom mennyit lehetne felsorolni
Van, de annak ára is lesz. -
Dare2Live
félisten
Saját merítés alapján a falvak nagy része döglődik. Amik Győr, BP... mellett vannak esetleg ott a Duna, Balaton van vmi spec dolog azok a kivételek.
Mert a fiatal nem akar ott élni. Nincs egyetem, nincs munka, nincs élet.
Ezt a folyamatot vmennyire csökkentette a HO de azt most pont visszavágják. És ott is a Balaton... volt a vonal ahova a lakosság mozgott.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
válasz Dare2Live #8776 üzenetére
Még egyszer, ez nem falu-specifikus. A falvakból 50 éve is a szomszéd településekre ingáztak melózni jellemzően, mondjuk a vasműbe, a bányába, a cementgyárba, akármi. Ha a szomszéd városban nincs meló, akkor nyilván a falu döglődni fog, de a város is.
Élet meg kb. sosem volt, anno mi is a nagyvárosba jártunk szórakozni. De amúgy élet már nagyjából csak Budapesten van, a covid kinyírt mindent vidéken. A gazdag helyeken is. De ez csak innen, Budapestről nézve akkora truváj. A helyieknek nincs igénye arra, hogy minden héten kocsmázzanak. Mi se járunk az asszonnyal 30+-osan állandóan bulizni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Nem mondom azt, hogy csak Bp-n , inkább csak azt, hogy vidéken kisebb rá az igény/forrás, és így a kereslet-kínálat miatt kisebb a választék.
Itt megint felmerül, hogy mennyire segíti/támogatja a mindenkori kormány a helyi kultúrát, a kisebb társulatokat, galériákat, etc. valamint, hogy az adott tájegység lakóinak összetétele milyen, van-e kvázi polgárság, vagy épp egyetemi képzés, ezáltal olyan réteg, ami igényli a kultúrát, minőségi szórakozást, ételeket, stb.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz Mercutio_ #8778 üzenetére
Magyarországon nincs értelmezhető vidékpolitika. Valójában a politikának semmilyen koncepciója nincs, csak a saját zsebük tömése.
Svédországban példádul adókedvezmény jár annak a cégnek, amelyik vidékre, falvakba telepíti a gyártást. Ezért egy csomó helyen van termelő üzem, ezáltal van megtartó ereje a környéknek. Nálunk meg az van, hogy néhány ipari központ köré gyűlik egy rakás üzem. Öcsémék környékén is fél órában belül van 50 gyár. Vegy tudom is én, 30. Mindegy, sok.
-
buherton
őstag
válasz Oppenheimer #8739 üzenetére
A szénerőművek már csak szén-dioxidot bocsátanak ki, a többit mindenféle szűrővel fogják meg. A nagyobb probléma a szénerőmű kapcsán, hogy a tüzelőanyagot hogyan szállítják oda. A gázt nyilván egyszerűbb és el lehet rejteni a föld alá.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
stingy2
senior tag
válasz Dluinet #8759 üzenetére
Nekem ebből nem ez jön le: [link]
Pl: "Jelenleg a fűtőműben 7 db földgázüzemű forróvíz kazán (ebből 2 db kondenzációs füstgázhő-hasznosító hőcserélővel van ellátva, 2 db pedig hagyományos füstgáz-hőcserélővel), valamint 3 db JMS 612 típusú gázmotoros blokk áll rendelkezésre. Az összes beépített hőteljesítmény 67,52 MW.
A 3 db gázmotor 5,02 MW hő és 4,73 MW villamos összteljesítménnyel rendelkezik."
Ha a 67,53MW össz teljesítményből a gázmotor 5,02 hőt állít elő (kevesebb, mint 10%), akkor az nekem, mint laikusnak nagyon nem azt jelenti, hogy úgy mellékesen termelünk némi melegvizet is a gázkazánnal, de inkább áramot, hanem fordítva .[ Szerkesztve ]
INTJ
-
bandus
veterán
válasz stingy2 #8782 üzenetére
mas a technologia. kecskemeten alapvetoen felhuztak a gazkazanokat a hoigenyekre, aztan amikor ugy alakult a tamogatasi rendszer akkor oda raktak meg a gazmotorokat is, hogy termeljenek nemi aramot is, mert baromira megerte. mig mondjuk a budapesti futoeromuvekben (pl kelenfold) a gazturbinak joval nagyobbak ennel, es ott is ugy lett tervezve a rendszer, hogy ellassak a hoigenyek nagy reszet. bar hulladekhonek azt szokas nevezni, amit egyebkent kiengednenek a kornyezetbe, itt meg ugye tervezett hoelvetelrol beszelunk. viszont aramtermeles nelkul ezekaz egysegek hot se tudnak eloallitani, mig egy gazkazan termezsetesen igen. de csak okoskodni akartam kicsit, ehhebjobban ertek, mint a tozsdehez es gazdasaghoz
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
-
Vesa
veterán
"Sztem egy csomo esetben a lakasba koltozes az egyennek is konnyebbseg, eletminoseg-javulas"
A kedves szomszédokkal nem számolsz. Nekem eddig bármilyen lakás életminőségromláshoz vezetett a kretén szomszédok miatt. Nem véletlenül lakom 30 éve házban, 2 méteres tömör kerítéssel és minimum 15m-re van a legközelebbi szomszéd ház. Annyira nem nagy öröm hallgatni a szomszédban a gyerek randalírozását, a családi veszekedéseket, a focimeccset full hangerőn és egyebeket, melyek sajnos örökre beégtek az emlékezetem mélyére száműzött, "soha többet" könyvtárba.
"Ha tud magatol fejlodni vagy akar stagnalni, hajra, hozza nem nyulnek, de amelyik telepules mar falu rangon van, es megis osszeesne magatol a korulmenyek miatt, azt nem latom ertelmet tamogatassal megtartani"
Ezzel egyetértek!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
addikt
Aki kíváncsi és esetleg szeretne véleményt mondani a kialakított portfóliómról, az küldjön üzenetet privátban. Még nem végleges, de közel-végleges.
Nem szeretném publikussá tenni, és azt sem, hogy az legyen a téma.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz Dluinet #8791 üzenetére
ennek meg az az oka, hogy hoenergiabol csinal elektromos energiat, a fogalomnak semmi koze ahhoz, hogy vegez-e hoszolgaltatast. ez utobbiakra a magyar a zsenialis futomu/futoeromu kifejezest alkotta meg.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ringman
nagyúr
Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat
érdemes átfutni az egész cikket (mnb-elemzéseket hivatkoznak be), de ez így önmagában sem semmi:
Mit tehettek a kiskeradóval érintett kereskedelmi vállalkozások, ha meg akarták őrizni az elmúlt öt évben kialakult, lényegében stabil jövedelmezőségüket és hatékonysági mutatóikat? Beépítették azt az árakba, méghozzá nem azonos mértékben, hanem azoknak a termékeknek az árába, amelyből a legnagyobb forgalmat bonyolítják le, és így a legnagyobb eséllyel tudják a megnövekedett adóköltségeiket rövid idő alatt a vásárlókra áthárítani.
Ezek a termékek pedig az élelmiszerek.
Ráadásul mivel ez az adó költségként viselkedik, amit az árakban érvényesítve a nettó árbevétel tartalmaz, még áfát is kell utána fizetni. Tehát a kiskereskedelmi pótadó a forgalmi adót 2022 második félévében négyszer 1,27, azaz 5,08 százalékkal növelte meg a második félév árbevételére vonatkoztatva.
Ez hatásában olyan, mintha a 27 százalékos áfát 32,08 százalékra növelték volna
+
Az elemzés szerint a hazai élelmiszer-infláció emelkedésében nemzetközi, valamint hazai strukturális és ciklikus tényezők is közrejátszottak. A nemzetközi hatások minden országot érintették, ezért arról nem érdemes külön szólni. Az inflációs többletünk szempontjából fontos hazai strukturális tényezőket az elemzés a következőkben jelöli meg:
Alacsony hatékonyság
Magas energiaintenzitás
Gyenge termelékenység
Versenyképességi hiányosságokEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Feketelaszlo
senior tag
1. Biztos van több száz kistelepülés ami ki fog halni és amiért nem érdemes küzdeni, de itt azért érzek egy kis ellentmondást: az energiaköltségek kapcsán merül fel a települések decentralizáltságának csökkentése, miközben a városi jólét is nyilvánvalóan a magas energiafelhasználásnak köszönhető. Az energiaigény nem feltétlen csak a fűtési költségben csapódhat le, hanem beépül azokba a szolgáltatásokba is amik a magas életszínvonalat biztosítják.
2. Nem elhanyagolható történelmi háttér, hogy a magyar (főleg a kelet-magyar) döntően egy vidékies jellegű kultúra. Hozzánk képest számos közel-keleti nép is sokkal városiasabb - egy palesztint vagy libanonit ledobsz London közepén egyből irányba áll, hogy amelyik része mohás a plázának arra van a McDonalds, a magyar vidéki lakosság jó része meg Budapesten is csak kóvályog és bizonytalanul rákérdez, hogy az a sárga jármű-e a villamos.
3. Puszta történelm tapasztalat - a szocializmusban kísérleteztek erőltetett urbanizációval, mindenkinek az ítélőképességére bízom, hogy mennyire jött be.
4. Az idősek általában pont nem szoktak beruházni már semmiféle felújításba, mert nem szeretnek bajlódni a papírmunkával (energiatanúsítvány, számla, hitelpapírok, stb.), s - adaptáció ide vagy oda - különben is az a mentalitásuk, hogy "nekem már minek". Elég valószínű, hogy ez a támogatás inkább a még élő községekben fog koncentrálódni. -
axioma
veterán
válasz Feketelaszlo #8795 üzenetére
Elsore: ha ugyanaz az energiakoltseg a decentralizaltsag miatt elfogy ugyan, de kozben magasabb az eletszinvonal, szerintem az udvozlendo valtozas.
Falubol varosba meg ne Bp belvarosban gondolkodj, hanem kisvaros nem is feltetlen legkozpontibb reszen levo kisebb tarsashazi lakas. Azert eg es fold a ketto delta kozott a kulonbseg. Akar szoci, akar tortenelmi hatter szempontjabol nezed.
A 4. meg nem nekem szol. -
concret_hp
addikt
válasz Feketelaszlo #8795 üzenetére
nem tudom itt mire gondolsz:
"miközben a városi jólét is nyilvánvalóan a magas energiafelhasználásnak köszönhető."
de teljesen biztos vagyok benne, hogy egy átlagos falusi ember több energiát használ, mint egy átlagos városi simán a közlekedés átbillenti a sztorit, de az átlagos fűtési költség is magasabb (alapból nincs társasház) ... (tekintsünk el attól, hogy a mélyszegénységben élők inkább kisebb településen élnek)
vagy fullba vagy sehogy :D
-
addikt
Megnyitottam az Interactive Brokers fiókom, tranzakcióra kész.
Nem találom az ETF-ek többségét, amiket kinéztem magamnak. Ausztriában lakom, ezért próbálnék olyan UCITS ETF-et venni, ami a bécsi piacon kapható, vagy legalább a németen (Xetra), de nem adja ki az IB platformja keresésnél. Kiadja a US-t, kiadja a UK-t, és elég gyakran az olaszt is, de olasz piacra nem is kértem engedélyt. Az EUR valutában kaphatók közül szinte mindig az olaszt dobja fel. Néha a németnek különálló tickere van, azt meg sem találja, amikor pedig ugyanaz a tickere mint pl az olasz piacon kaphatónak, akkor csak az olaszt látom.
Meg lehet-e találni a németet?
Vagy adminisztráció (adózás stb) szempontjából tökmindegy hogy az olasz vagy a német piacról veszem?
Van olyan, hogy csak az UK piacról mutatja. Az GBP-ben van. Ezek okozhatnak problémákat (az átváltáson kívül)?
Esetleg valamiért limitált a kereskedési hozzáférésem?Néhány példa (olyan még nem is volt, ami azon a piacon elérhető lenne, amelyiken kinéztem eredetileg):
CSP1 (meg sem találja, ezért SXR8)
L0CK (LOCK)
W1TB
SKYU
VVSM
XDG7
2B78 -
j0k3r!
senior tag
Ez igen: 2 perces twitter videó
some men just wanna watch the world burn...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest