- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iOS alkalmazások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
válasz Ixion77 #8197 üzenetére
Én is dolgozom amerikaiakkal a cégen belül. Mostanában volt több példa is rá, hogy az általuk tervezettnél hamarabb nyugdíjazta őket a cég. Kicsit szívás nekik, mert minél később mennének nyugdíjba, annál magasabb lenne utána, ami kapnak. (+ még az elmaradt pár évnyi bér)
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ixion77 #8197 üzenetére
Ott úgy van, hogy a 401k meg IRA-ken összegyűjtött nyugdíjmegtakarításhoz 59 és fél évesen férnek hozzá adómentesen függelenül attól hogy akkor elmennek ténylegesen vagy nem. Van még a social security, ami az állami nyigdíj, ez úgy van hogy van a full retirement kor ami 66-67 év, ekkor jár a teljes nyugdíj, de ettől 5-10 évvel előbb is igényelhető (születési évtől függően), de akkor csak jóval kevesebbet kapnak. És vannak bizonyos állami cégek, hadsereg stb, amik fizetnek úgynevesett pension-t, de ez nem mindenkinek jár messzemenőleg sem (a többség csak a magán és a sucial security-re számíthat).
Az hogy ők olyanok mintha munkanélkülivé váltak volna és nem fogyasztanak az biztos nem igaz. Amikor egy amcsi elmegy nyugdíjba annak általában egy elég szép összeg felgyűlik a nyugdíjszámláján, abból ugyanúgy költ tovább mint előtte. Akinek meg nem gyűlik össze pénze, az nem megy nyugdíjba mert ott pusztán csak az állami nyugdíjból nem lehet megélni, magyarán biztosan nem ők azok akik ezt a visszavonulási hullámot indikálták.
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy ennek a generációnak a nyugdíj előtti 10-15 éve egy nagyon jó idő volt a gazdaságban és a tőzsdében, így a vártnál jobban nőtt a vagyonuk így ezt hamarabb meg tudták tenni hogy abbahagyják. -
veterán
válasz PredatorZoli #8202 üzenetére
...ennek a generációnak a nyugdíj előtti 10-15 éve egy nagyon jó idő volt a gazdaságban és a tőzsdében, így a vártnál jobban nőtt a vagyonuk így ezt hamarabb meg tudták tenni hogy abbahagyják.
Nagy eséllyel erről van szó. Aki egy szép portfóliót felépített az elmúlt sok-sok évtizedben (minőségben), az az elmúlt 10 évben brutálisan gazdagodott. Most, hogy zárja a pozícióját, életszínvonal csökkenés nélkül vonulhat ki a munkaerőpiacról. -
szabi__memo
nagyúr
válasz szabi__memo #8192 üzenetére
Parragh is le lett oltva
A kamara felmérésével vágott vissza a kamarai elnök Parragh Lászlónak a jegybank alelnöke -
Ringman
nagyúr
Magyarország ki van szolgáltatva Kínának – és a függés egyre csak nő [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
"Apple winding down electric car plans, ending decade-long foray, per Bloomberg. Some Apple car employees to be cut, many will shift to AI"
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz attiati #8199 üzenetére
Nem következik, de azért buborékügyileg elgondolkodtató:
Abban a középső oszlopban benne van az összes nagybank. JPM, BAC, WFC, C, stb. Mindegyik, összesen.Privát elméletem, hogy az emberiség az evolúció következő szintjét dolgozza ki épp, az intelligens gépeket (AI + quantum + egyéb HW), amelyre hamarosan érvényes lesz az élet minden jellemzője. Önreprodukáló, érzékelő, fejlődő, evolúcióra alkalmas, stb. Az első olyan fajt, amelyik el tud szakadni az a földtől így elkezdheti kiaknázni a galaxis erőforrásait. Ha így nézzük, teljesen jogos hogy az IT, ami ezt létrehozza értékesebb minden másnál, ahogy egy anyának is értékesebb a gyereke bármi másnál.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz pictigjis #8209 üzenetére
Nyilván nem tartunk még itt, de azért jó van rá esély hogy megéljük.
Nem is lesz monoton növekvő a fejlődés, pl ez is érdekes:
"three months ago, 3 out of 10... one month ago, 5 out of 10... and now 7 out of 10 chatGPT queries are denied or ignored by the algo as they "violate content policy" - Zerohedge"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
bandus
veterán
6 hónap alatt duplázott az ethereum
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
nort_on
senior tag
BTC 135 nap alatt 2.2x. De az Nvidia is kb ennyit ment ebben az időszakban.
-
ngaba
aktív tag
válasz Ixion77 #8208 üzenetére
"Privát elméletem, hogy az emberiség az evolúció következő szintjét dolgozza ki épp, az intelligens gépeket (AI + quantum + egyéb HW)"
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emberiség mindent meg tud csinálni, amit a fejébe vesz, de ez nem feltétlenül így van: aranyat is akartak olcsón előállítani az alkimisták... A használható kvantumszámítógép egyáltalán nem lefutott meccs, elég okos emberek vannak azon az oldalon is, akik azt mondják, hogy használható kvantumszámítógépet nem fogunk tudni csinálni, mert ennek fizikai korlátai vannak. Aztán majd kiderül; ha az elég sok bites RSA-t már feltörték kvantumszámítógéppel, akkor arra majd felkapom a fejem.
Szóval mint mindenben, ebben is benne van a nagy (pénzügyi) bukás lehetősége is.
Btw, az AI-ban én is jobban hiszek. (Az emberi agyat nem tartom annyira misztikus dolognak, mint amennyire annak szokás tartani.)
-
veterán
Az emberi agyat nem tartom annyira misztikus dolognak, mint amennyire annak szokás tartani.
Ennek két vetülete van. Az egyik, hogy az AI-nak nem feltétlenül kell úgy működnie, mint az emberi agynak.
A másik, hogy az emberi agy működéséről ténylegesen nagyon keveset tudunk, annak ellenére, hogy egy erősen kutatott terület. Ezt lehet misztikumnak nevezni. -
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #8208 üzenetére
ai elterjedésével 180 fokos fordulat kell kb mindenki fejében, ha csak nem a társadalom nagy részének durva elszegényedése a cél
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
Én teljesen laikusan, neurobiológiai ismeretek nélkül már egyetemista koromban úgy gondoltam, hogy az emberi agyban a "lényeg" a tanulás és a "nagy méret". (Volt egy bioszámítógépek kurzusom az egyetemen, és kellett valami esszét írni.) És hát ahogy látom, a jelenlegi AI-ben is ez a "lényeg", szintén nem belemélyedve.
A fizikai törvények jó része elég jól lemodellezhető, plusz nem hiszem, hogy az agyban valami nagy csoda történik; a természetben semmi sem túl bonyolult, ha nem muszáj (vö. evolúció). És ha már itt tartunk, az evolúció is modellezhető bizonyos mértékig.
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
szerintem meg az AI csak az általad említett két dologgal próbálja kompenzálni a megfejthetetlent. mert hát az emberi agy képességeinek a nyomában sincs semmi mesterséges, ha olyan könnyű lenne lemásolni, megtörtént volna. szóval nem értek egyet: az, hogy kis elektromos kisülések sorozataként az vagy, ami, az egy rendkívül bonyolult és nehezen megfejthető dolog
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #8220 üzenetére
Azért annyira ismerjük már az agyat, hogy a pszichiáter ad neked a bogyót, és már nem is lesz rossz kedved. A katonaság meg még érdekesebb bogyókat tud adni. Pedig csak a természet misztikus törvényei működnek.
Még OFF-abb:
Maga az öntudat egy nehéz filozófiai kérdés. A pictigjist alkotó molekulahalmaznak miért van tudata, és mondjuk a számítógépemnek miért nincs? Vagy van? Vagy akár egy darab fának, amikor rádobom a tűzre? Az agy elég sok molekulából áll, de valahogy az az "érzésem", hogy "ÉN", ez a sok molekula együtt, látom ezt a monitort, amit most nézek... Mi az az én? Melyik molekulám? Az agyam egyik részén lévő molekula nagyon távol van a másiktól, és annyi köze van az egyiknek a másikhoz, mint a PC-m memóriájában lévő egyik molekulának a processzorban lévő másik molekulához mondjuk.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
pont elmagyaráztad, miért nem értjük az agyat teljesen. az, hogy egyes kémiai folyamatokat tudunk befolyásolni bogyókkal és kábítószerekkel, az nem magyarázza meg, miért létezhet egyáltalán "én". amíg ezt nem értjük, kb. semmit nem tudunk, csak kapargatjuk a felszínt
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #8222 üzenetére
Az orvostudománynak nincs is szüksége "én"-re.
Láttad az AI, mesterséges értelem című filmet? Ott csináltak egy nagyon emberszerű robotot, aki (vagy ami?) sírt stb., és én most felteszem, hogy meg volt győződve róla, hogy van tudata. Ha ideültettük volna a gép elé, ő is leírta volna, hogy de hát az ő fejében kirajzolódik a kép, mert úgy "érzi" (úgy volt legyártva). Szóval a kérdés inkább az, hogy van-e "én", vagy csak egy illúzió. Vagy a mindenféle kollektív tudatos gondolatok sem feltétlenül tűnnek akkora marhaságnak. Nehéz kérdések ezek, filozófia vége. Mi úgy MŰKÖDÜNK (ez a molekulahalmaz, ami aztán egyszer csak megáll, mint egy Trabant, és eltemetik egy koporsóba), hogy nem tudjuk elfogadni, hogy nincs "én", de mint gondolatkísérlet, el tudjuk képzelni, hogy rajtunk kívül mindenki robot.
tomazin: Persze, ez így van. A saját szakterületemen is rettenetesen keveset tudok ahhoz képest, amit az "emberiség" tud már róla.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
"nem hiszem, hogy az agyban valami nagy csoda történik"
Számomra amit megismertem biológiából az a legmegdöbbentőbb, hogy a sejtek egészen atomi szintig le vannak optimalizálva. Például az energiatermelési folyamataink során egy darab elektron kerül szállításra sejten kívülről belülre. Irgalmatlan sokszor. Egyetlen sejt működése már önmagában hihetetlenül komplex, és nekünk felfoghatatlanul sok van belőlük. Lehet, hogy az agy már maga a kész komplex kvantumszámítógép.
Az intelligens gépekeknek szerintem kevésbé lesz komplex az "agyuk", de annál is sokkal kevésbé lesznek univerzálisak, így abban amire valók sokkal hatékonyabbak lehetnek. Egy sakk AI nem tud két lábon egyensúlyozni, de elképesztően jól tud sakkozni.#8221 ngaba
Az öntudatról filozofálás nekem is eszembe jutott, de nem megyek bele, mert nagyon off és végtelen hosszú. De annyit röviden megjegyeznék, hogy kb. mindenki aki kellően sokat meditált azt állítja, hogy az "én" nem létezik. Meglepő módon az idegkutatók vizsgálatai is ugyanezt mutatják. Az "én" akkor jelenik meg az agyban amikor "szükségünk van rá", és nincs is konkrét helye, mint más agyfunkcióknak.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
az lehet, hogy nincs szüksége, de attól még létezik. mint írtam, nagy sci-fi rajongó vagyok, mindent is olvastam és láttam már, amiből pont azt a következtetést vontam le, hogy lóf.szt se tudunk saját magunkról. ha lenne bizonyítékod arra, hogy az éntudat biztosan filozófiai és nem neurobiológiai kérdés, már biztosan nobel-díjas lennél. de az van, hogy csak elmélkedünk, filozofálgatunk, de a megoldáshoz nem kerültünk sajnos közelebb. mellesleg a sci-fik fi részei is igazából csak mesék, amelyekkel próbáljuk megmagyarázni azt, amit nem értünk
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz pictigjis #8226 üzenetére
Szerintem erre nem lehet bizonyítékot adni. És nem is biztos, hogy kell. Az ember csak le akarja írni a dolgokat (tulajdonképpen "megjósolni / kiszámolni" a jövőt). Ha elég jól van felépítve egy vallás, abba is nehéz belekötni (ha én egy reinkarnálódott valaki vagyok, de nem tudok róla, akkor nekem tulajdonképpen tökmindegy), meg egy elég hihető "axiómákkal" és hibátlan érveléssel dolgozó tudományos érvelésbe is.
Van a YouTube-on egy videó valami fizikussal, hogy "mi az idő?". Az elején megmondja a választ: Amit az órák mérnek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Én csak abból tudok kiindulni, amit az agykutató exemtől hallottam. Az egész sztori nagyjából tapogatózás, jön egy ötlet, kipróbálják egereken, ez önmagában több év. Aztán vagy bejön, vagy nem, jellemzően nem. Nagy területeket tudnak már azonosítani, ezen a képalkotó megoldások segítettek. De azon belül a részterületek már talány, az ok-okozatok, kapcsolatok szintén talány. Az agy komplexitásának talán a 99%-át nem ismerjük részleteiben. Ebben forradalmi előrelépés egészen biztosan nem várható.
Picit úgy fogd fel ezt, hogy a megismerésnek különböző szintjei vannak. Például ha veszel egy autót, és nem vagy teljesen laikus, akkor tudod, hogy van benne motor, hogy néz ki a hajtáslánc, miért marad az úton. Ha lelkes vagy, akkor ismered a motorok karakterisztikájának miértjeit. De hogy abban a motorban mi-miért történik elemi szinten, az már egészen magas szintű tudást igényel, gyakorlatilag K+F kategória. És most egy ember által alkotott (determinált) tárgyról beszélünk, amely végtelenül kevesebb alkatrészből áll, mint az agy.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #8210 üzenetére
Ez még semmi, érdemes egy pillantást vetni a Gemini egészen nevetséges mostani botrányára, fel se bírom fogni, hogy ott a döntéshozók hogyan gondolhatták, hogy ez így rendben van, mielőtt kidobták volna a közösségnek a terméket. Jól láthatóan hatalmas a verseny és pánikszerű kapkodás van, hibát hibára halmoznak a vezetők.
A nagy multik woke retardkodása ironikus módon meg nem visszaveti a fejlődést hanem elképesztő iramban katalizálja. Ugyanis elsősorban ennek köszönhető, hogy ezek a nagy cégek nem uralták le teljesen a szcénát, hanem valós piaci igény van a független, nyílt, lokálisan futtatható modellek iránt, amik nincsenek így szarrácenzúrázva. A nagy cégek hatalmas modelljei (amik egyébként totálisan gazdaságtalanok jelenleg) elviszik a rivaldafényt, lásd Sora, lásd Gemini. De a mélyben, a kis, lokális modellek világában is zajlik a forradalom és ki tudja onnan még mi potyog ki majd. Jéghegy csúcsát jelentik a Stability AI termékei pl (Stable Diffusion vs. DALL-E vs. Midjourney)
-
User_2
tag
válasz julius666 #8229 üzenetére
SA-ra hivatkozva azt írják, h
- kb 2 éves a publikussá tett verzió.
- a publikussá tett verziók a társadalom hozzászokását szolgálják, a megismert hibákon keresztül a társadalmi egyeztetés gyorsabbá tehető
- a hallucinációknak mondott dolgok valójában a kreativitás próbálgatásaitudni azt, h amit most látsz az kb 2 éve kész, a szoftveres és hardveres feljődés exponenciális:
a ma aktuális verzió lehetőségei valóban kapkodásra késztetnek tulajdonképpen mindenkit. -
j0k3r!
senior tag
Trash content crypto fanoknak: [link] (görgesse át, akit nem érdekel a téma)
some men just wanna watch the world burn...
-
student
őstag
[Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is]
A nagyobb arányú, vagyis nem a 75, hanem a 100 bázispontos kamatcsökkentésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank, átmenetileg begyorsítva ezzel a csökkentés ütemét.
Miért fontos ez? A kamatcsökkentés ütemének kismértékű növelésére a forint azonnal gyengülni kezdett, öt hónapja nem látott magasságba, 391 forint fölé emelkedett egy euró értéke, ami jól mutatja, hogy mire számíthatunk papírforma szerint a következő időszakban.
idén az euró-forint árfolyam átlépi majd a 400 forintos határt, jövőre pedig elmozdul tőle, és valahol 403-418 forint között mozoghat majd. -
bandus
veterán
dekarbonizáció, clean energy, net zero, és hasonlók. elsősorban az energiaellátással kapcsolatos remek slide gyűjtemény a nagy gondolkodóknak, kíváncsiskodóknak, ráérőknek nagyon sok érdekesség van benne, kemény, hogy a csóka ezt évente frissítgeti, meg hozzárakosgat: [link]
-
attiati
veterán
Ismerős kérdezi, hogy coinról mit gondolok.
Tett bele pénzt és 2 hónap alatt duplázott.
Mehet bele több millió is? -
bandus
veterán
válasz szabi__memo #8245 üzenetére
surprise mudafuka majd azt gondolta, hogy a bíróságok, a hivatalok, meg az egyetemek után pont a jegybank függetlensége nem lesz sose megtámadva?
-
pictigjis
senior tag
válasz szabi__memo #8245 üzenetére
-
Ixion77
Topikgazda
válasz pictigjis #8247 üzenetére
Az mindig jót tesz egy ország megítélésének ha a kormány és a jegybank egymásnak esik.
Már feltéve hogy nem csak színjáték az egész hogy eljátsszák a függetlenségeket. A tegnapi 100-as csökkentés alapján elképzelhetőnek tartom.
Persze csak a címet olvastam el, annál több ártana a lelki békémnek
-
Segal
veterán
válasz Ixion77 #8248 üzenetére
Mindenesetre ha most ezt váltotta ki a 100 bázispontcsökkentés, akkor fel van adva a lecke az mnb-nek jövő hónapra...
Szerintetek bátrak lesznek és marad a 100 vagy inkább már márciusban visszavágják 75-re?"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem nem izgatja őket a második, harmadik, negyedik inflációs kör sem. Plusz tudják hogy egyre nagyobb réteg van legatyásodva, nem vásárolnak, így moderált az inflációs veszély.
A forintgyengülést is kifejezetten szeretik, csak akkor ijednek meg ha nagyon hirtelen nagyot gyengül. Tehát ha egy hónapon belül nem lesz 420 felett akkor én azt mondom hogy 100 lesz ismét.
Meg az számíthat, hogy lesz-e akkoriban jelentős nemzetközi esemény. Úgy vettem észre, hogy mostanában nagyon érzékenyek lettek a napi eseményekre. Tehát ha a döntés előtti egy-két hétben lesz jelentős hangulatromlás, akkor lehet hogy elgondolkodnak a 75-ön."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest