- iOS alkalmazások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segal
veterán
válasz PredatorZoli #6999 üzenetére
Azért az az 5%-os infláció bőven tartalmaz olyan dolgokat is amiket nem vesz az ember havi szinten.
Ha meg főleg az élelmiszer áraknál kezdjük el számolni az áremelkedést (de idevehetjük a márciusban kb 15%-ot emelő szolgáltatókat is) akkor köszönőviszonyban sincs a havi extra kiadás az éves 5%-al."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Drizzt
nagyúr
válasz PredatorZoli #6999 üzenetére
Mi tavaly is 7%-ot kaptunk differenciálatlanul, akkor is csak azért ilyen magasat, mert magas az infláció. Differenciáltan meg maximum némi RSU. Céges szinten meg globálisan az a mondás, hogy akinek nem tetszik, menjen máshova, nulla rugalmasság van. De én máshonnan sem hallok ütemes emelésekről a környezetemből. De tény, hogy kicsi a minta. Álláshirdetések is, amik előjönnek, rendre kevesebbet ajánlanak a mostani fizunál. Egy(, azaz 2, 2022) éve szerintem jobb fizetésekkel is kerestek embereket általánosságban. És semmi okot nem látok rá, hogy ez miért változna idén. Globális piacra termelő globális multinál dolgozom, nem látom mitől lenne nekik érdekük 10%-kal növelniük a ránk szánt bértömeget.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy egy picit jobban fel fognak zárkózni az alacsonyabb jövedelmi rétegek jövedelmileg és ez fogja húzni a átlagot. Ami egyébként igazából nem lenne baj egyáltalán. Ezt a békát én le tudom nyelni, akkor sem panaszkodtam, amikor az én fietésem szaladt meg, tehát ilyenkor sem illik. Viszont ettől például ingatlanpiacon nagy változást nem várnék, mert ott jelenleg nem ezek a rétegek a fő mozgatói a folyamatoknak.
I am having fun staying poor.
-
Ringman
nagyúr
Nekem van egy olyan érzésem, hogy egy picit jobban fel fognak zárkózni az alacsonyabb jövedelmi rétegek jövedelmileg és ez fogja húzni a átlagot.
Mo-n ezt kizártnak tartom azon kívül, hogy a közalk. bértáblák egyre nagyobb részét eléri minimálbér/garantált bérminimum, a társadalom egyre inkább polarizálódik jövedelem tekintetében is. (szerintem ez cél is, de az meg nem a topik témája)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
válasz Ringman #6992 üzenetére
"mármint a lakosság kivenné pmápból a pénzt és elköltené a piacon (lakásra, autóra, etc)"
A költségvetés jelenlegi állapotaban akkor az államnak valahonnan be kellene porszívóznia pár ezer milliárdot => állami hitelfelvétel (= kamatemelkedés) és/vagy adóemelés/kiadáscsökkentés (gazdasági lassulás).
-
szabi__memo
nagyúr
-
concret_hp
addikt
aki kbc-s volt az az "új" rendszerrel készüljön fel egy időutazásra dizájn szempontjából ilyen win xp feeling kb. a felület de első ránézésre amúgy úgy tűnik több adatot lehet elérni
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Ixion77
Topikgazda
válasz concret_hp #7008 üzenetére
A felület ügyében egyetértek, adatokból inkább más van mint több, viszont kereskedni kevesebb eszközzel lehet.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
addikt
válasz concret_hp #7008 üzenetére
Ezt a borzalmat... Na mindegy, lehet csak meg kell szokni, amire kell, arra jó lesz. De akkor most itt nincs mobilos app, a KBC MobilBroker mehet a kukába?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz concret_hp #7012 üzenetére
Kattints rá, aztán meglátod hogy mennyire aktív valójában. (Spoiler alert: semennyire)
-
Ringman
nagyúr
válasz forceberg #6889 üzenetére
[link]
A kínai központi bank (People's Bank of China - PBOC) 49,1 milliárd dollárt adott kölcsön állami bankoknak, hogy támogassa a nehéz helyzetben lévő lakásszektort.
A PBOC kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy mintegy 49,1 milliárd dollárnyi kölcsönt folyósított a lakáspiac támogatására. A Kínai Fejlesztési Bank, a Kínai Export-Import Bank és a Kínai Mezőgazdasági Fejlesztési Bank fogja felhasználni ezeket a hiteleket – írja a Reuters.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
elő szokott kerülni ez a téma:
Sok magyar gondolja magát tévesen középosztálybelinek, az országát pedig szegény országnakEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
bandus
veterán
ETF-ek adózásával kapcsolatban itt ausztriában egy fontos szempont az alábbi értéknövekedés a jelenlegi megértésem szerint:
"- for all ETFs, capital gains realized within the fund (e.g. due to index changes) are also taxed, and also increase the cost basis"tudtok esetleg csuklóból egy jó forrást arra vonatkozóan, hogy mit is értünk ez alatt: "capital gains realized within the fund" és az egyes ETF-ek beszámolóiban hol található ez az értéknövekedés, pl egy VWCE esetében?
köszi
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
PredatorZoli
senior tag
Ez azt jelenti hogy az ETF-en belül mikor adnak vesznek és ott realizálnak nyereséges pozikat (mert mondjuk egy jól menő papírt lecserélnek egy olcsóbbra) akkor az után is kell adózni, akkor is ha te magát az ETF-et nem adod el. Meg kell nézni az éves jelentéseit az ETF-eknek és abban benne kell legyen ez is. De nem tom pontosan hol.
Amúgy ilyen adózási szabályokkal mindenképp olyan ETF-et vegyél, aminek alacsony a turnoverje (vagyis keveset realizál), pl VWCE. -
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #7019 üzenetére
köszi, ez a turnover egy külön számszerűsített mutató, vagy más indikátorokból kell nekem megállapítanom, hogy adott etf turnoverje magas-e vagy alacsony? a vwce mindenesetre jó kiindulási alap, átnézem ma részletesebben a dokumentációját. amúgy az tteni adózás igazi pain in the ass
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
szabi__memo
nagyúr
-
PredatorZoli
senior tag
Igen, a turnover az egy valós egzakt mérőszám, amit százalékban adnak meg. Ha ez például 32%, akkor a teljes állomány 32%-a lett átforgatva valami másba mint amiben volt.
A VWCE turnoverje jelenleg 7%, ami alacsonynak számít.
Olyan ETF-ek amik nem kapitalizáció súlyozottak hanem valami más szabály szerint tartják a cuccokat, ott ez jóval magasabb. Pl a momentumos ETF-eknek olykor ez ilyen 50-80%. Tehát a piaci kapitalizációjúaknál sokkal kevesebb eredményt realizálnak ami neked kedvezőbb.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz PredatorZoli #7024 üzenetére
én ezt a fact sheetet találtam VWCE-re a justetf-en keresztül, és itt turnoverre -18%-kot ad. azt azt hiszem értem, amit írsz, azt nem, hogy ez hogyan lehet szerinted negatív szám?
[link]"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
travix
aktív tag
válasz szabi__memo #7023 üzenetére
Ha tippelnem kellene azt mondanám hogy idén kisebb lakásár növekedés lesz kb 0-5%, jövőre viszont ahogy már kisebbek lesznek a kamatok 10%-t tippelek.
-
travix
aktív tag
válasz szabi__memo #7027 üzenetére
forintban, feltéve h nem lesz nagy gyengülés, mondjuk 400 lesz év végén az euró
-
PredatorZoli
senior tag
válasz szabi__memo #7029 üzenetére
Ez nem ennyire egyszerű. Az ingatlanpiacon a ft/eur mozgás egyáltalán nem mutatkozik meg, pláne ha "csak" ilyen 5-10% elmozdulások vannak.
-
Ringman
nagyúr
Nagy Márton az EU-tól kapott 3,9 ezer milliárd forintból akarja beröffenteni a gazdaságot
Az uniós Ginop-forrásokból lesz egy támogatott hitelprogram vállalkozásoknak, illetve a Ginop-pénzek „meghatározó része” a foglalkoztatottság növelésére megy majd.
A miniszter szerint a hazai munkaerőtartalék meghaladja a 300 ezer főt, ezt a tartalékot aktivizálni kell – arról nem beszél, pontosan hogyan,csodálatos, eddig is kiválóan hasznosultak ezek a pénzek.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dare2Live
félisten
A voda, digi... vonal ugrott be. 4ig/ner bevásárolt majd különadók kivezetve, áremelkedés indul.
Persze nem sírok az egész a tkomot is erősen belökte kb megvan a 100% egy év alatt. Kár csak a tőkém ~5%át raktam bele.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #7031 üzenetére
Szerintem a már futó beruházások mellett/után elfogyott a munkaerőtartalék.
Közben a munkaképes koru lakosság száma már erősen csökken.Az EÜre rá kellene feküdni. Legalább a 65év alattiak kapjanak érdemi ellátást, hogy dolgozni tudjanak, adót tudjanak fizetni a NERnek.
És az oktatást kéne baromira belökni. Nagyon nem ugyanannyi adót fizet a NERnek aki 350-400k bruttoért dolgozik az aksigyárba mint aki 1.4-2misiért ITben.
Meg persze kéne olyan családtámogatás ami eléri, hogy bevállalnak érdemben +1et a családok. Mondjuk nem konténeriskola, meg hogy ha gyerek beteg 60% maximalizált tp és hogy ~midnen rá van tolva a szülőkre.
btw édesanyának volt egy beszólása, hogy olyan mint az onkoszűrés 65 felett. Mondom wtf erre kifejtette, hogy két betege is van akik mellrákosak mert 65 felett nincs mamográfia. Magánba meg drága. obazm*egdon't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ringman
nagyúr
válasz Dare2Live #7034 üzenetére
állami oktatásra és eü-re minimális pénz lesz költve, költsd el magánban.
érdemi támogatást meg az kap, aki utána magán/alapítványi iskolába tudja küldeni a gyereket, a többi nem számít, de igazából igény sincs rá.
miféle szűrés, minek az?
szerk:
mai mfor-cikk, klickbait-címet hagyjuk: [link]
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Dare2Live #7034 üzenetére
Nem kötekedni akarok, csak néhány megjegyzés ami miatt szerintem a helyzet már reménytelen:
elfogyott a munkaerőtartalék... munkaképes koru lakosság száma már erősen csökken.
Ezekben egyetértünk. Aki képes és hajlandó volt dolgozni már vagy dolgozik vagy távozott.Az EÜre rá kellene feküdni.
Már hiába. Kellett volna mögé egészséges életmódra, étkezésre, öngondoskodásra nevelés. Távoztak a szakemberek, elmaradt a folyamatos fejlődés tudásban és felszereltségben egyaránt. Ezt visszaépíteni szerintem minimum egy évtized lenne.És az oktatást kéne baromira belökni
Megtérülés: 20+ év. Ráadásul az alapja az lenne, hogy elismerjük a tanulást, tudást mint erényt. Ez egyre inkább hiányzik az általános magyar mentalitásból.bevállalnak érdemben +1et a családok.
Felesleges, mert tőlünk nyugatra akkora munkaerőhiány van és lesz, hogy aki megteheti, úgyis távozik.65 felett nincs mamográfia
Pedig az az egy korosztály, amelyikben a statisztikák szerint még lenne is némi értelme."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
forceberg
veterán
válasz Ringman #7035 üzenetére
+ ha hozzáveszed az inflációt... 22-től még nagyobb a lejtés. 100 helyett már csak 50 tekercs WC papírt lehet venni... Az ország látens kivégzése, kb. pár 100e ember képes ezt egyáltalán felfogni... a többiek közül csak azok veszik észre, akik épp szembesültek már valamivel, de azok jórésze is úgy van vele, hogy a fia legalább nem a fronton van...
Eközben, MOB-elnök: "Mi sokkal jobb olimpiát tudnánk rendezni, mint Párizs!"
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
aAron_
őstag
Jólvanezígy.
Ebben sok új nincs (kevésbé szakmai beszélgetés Surányihoz képest), de itt is téma volt a teljesen abszurd, perverz redisztribúció. Meghallgatni azért érdemes:
Húzós podcast / Surányi György - Agymosás és szemfényvesztés[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
stingy2
senior tag
"költsd el magánban"- ezzel csak az a gond, hogy nem old meg semmit. Szűrésre simán lehet menni államiba, ott nem számít az idő faktor, ki lehet várni pl. az hasi uh-nál 3-4 hónapot.
Én évek óra úgy járok szűrésekre, hogy bemegyek a háziorvoshoz, panaszkodok egy sort olyan tünetekkel, amivel oda küld, ahová szeretném, és mivel nem találnak semmit küldözgetnek tovább vizsgálatokra. 2 éve pl. tetőtől talpig kivizsgáltak 6 hónap alatt.
A gond akkor van, ha komoly a baj, mert azt a magánban nem gyógyítják (komoly műtét, kemó) államiban meg kifutsz az időből.INTJ
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #7036 üzenetére
A helyzet nekünk már reménytelen de az országnak hosszú távon baromira nem. Nagyon nem mindegy, hogy +1 gyerek, hogy sokkal több munkaképes él mert pl EÜ és az oktatásról már ne is beszéljek.
Persze értem és jogos amit mondasz: mi már engedjük el és ha van eszünk lépjünk külföldre.@ringman
Ez most nagyon kegyetlen lesz de gondolkodj "NEResként".
1+év alatt 85000 gyerekből 9 újszülöttnél lett kiszűrve. 9nél. A kezelés ára 500millió/gyerek.
Ennyi genetikai szűrésből, ilyen drága kezelés mellett sorolni lehet a genetikai szűréseket/területeket ami brutális megtérülést nyújtanak.
A fenti helyett ha mondjuk egy kiterjesztett prena lenne ingyenes a az 100as nagyságrendben szűrné ki a down/edwards... szindrómásokat. Közben a qvartet teszt fizetős és kötelező. vicc.Az üzemorvosi rendszer kvázi felszámolása amúgy nagyon sokat fog rontani a helyzeten. Rengete 20-30éves csak ott találkozott orvossal.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Dare2Live #7040 üzenetére
"Persze értem és jogos amit mondasz: mi már engedjük el és ha van eszünk lépjünk külföldre."
Bár nem tudtam hogy ezt akarom írni, de igen, igazad van. Ha ma egy magyar fiatal megkérdezné tőlem hogy mit tanácsolok, sajnos csakis ezt, pedig tudom hogy rengeteg áldozattal és nehézséggel jár.
Mindaddig, amíg a vezetők céljai kizárólag a hatalom megtartása és minden érték magukhoz csatornázása, addig ez is marad. Ha egyszer majd azt látom, hogy változik a szemlélet, és elkezdenek újra országot és jövőt építeni, akkor idővel majd az én véleményem is változni fog. Remélem megélem."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Mercutio_
félisten
válasz Ixion77 #7041 üzenetére
Az ebben a szomorú, hogy jórészt pont az a réteg ment/megy el az országból, aki akarna és talán tudna is tenni azért, hogy változzon az irány...
Hasonló zajlott/zajlik az olaszoknál, annyi különbséggel, hogy ott magasabb a GDP és vannak versenyképes ágazatok...
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ringman
nagyúr
válasz szabi__memo #7044 üzenetére
ezt már belinkelted 2 napja #7007
-
j0k3r!
senior tag
Talán elfér: A Deep Dive Into Global Demographics
some men just wanna watch the world burn...
-
-
Ixion77
Topikgazda
Peter Zeihan videóit érdemes a témában nézegetni. Rövidek, velősek és elég tájékozott az ürge. Kicsit elfogultnak tűnik nekem US ügyben, de az meg vannak alapozva az állításai.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest