Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz emvy #8677 üzenetére

    Szerintem az egyik problema, h nagyon olcson indult.

    Nem nagyon tudtak volna mást csinálni. Piacot kellett szerezni bármi áron. Most, hogy már befutottak se nagyon emelgethetik az előfizetési díjakat, a konkurencia ott van a nyakukban. És nem csak a nagyok (Google, FB). Amikor a FB tavaly nyílt forrásúvá tette a saját nagy modelljét+környezetét (Llama) ledobta az atombombát, elképesztően felpörgött ez a terület (nyilván ez is volt a cél, tudták hogy max harmadikak a sorban, megszorongatták hát máshogy a nagyok tökeit).

    Bárki trainelhet kompetens modelleket, futtathat ChatGPT-hez hasonló szolgáltatást, az eszköztár elérhető, csak ki kell fizetni a futtatás költségeit valami felhő szolgáltatónak. Most, hogy ömlik a befektetői tőke a területre ez nem is egy megugorhatatlan akadály, van az asztalon elég elégethető pénz "piacszerzés" címszó alatt. Ez annyira így van, hogy konkrétan a poszt írásakor se az elérhető legokosabb modellt, se a legjobb ár/érték arányú szolgáltatást nem az OpenAI nyújtja, hanem egy Anthropic nevű, kevésbé ismert cég (Claude 3). Személyes példa: nekem májusban lejár a github copilot előfizum, én is dobbantani tervezek más szolgáltatásra. És nem is elsősorban az ár miatt.

    Ha a GPT5 tényleg nagy dobás lesz és megint beelőzi az OpenAI vele a piacot fél-egy évvel (ami ebben a pörgős iparágban nagy előnynek tűnik, de megtérülés szempontjából meg lehet katasztrofálisan kevés), lehet tudnak valamennyit emelni az árakon, de kétlem nagyságrendi léptékben. Nem véletlen, hogy a nagyok (OpenAI, Google) mind a saját hardver irányában tapogatóznak, ezen a téren nyilván a kisebb szereplők erősen hátrányban vannak.

Új hozzászólás Aktív témák