Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    Jöjjön kis ellenvélemény. Számomra kimagasló a Sárkányok Háza, megkockáztatom, hogy jobban kezdődik, mint a Trónok harca. Óriási fegyvertény az írók neve mellett, hogy hiába mozgatnak rengeteg karaktert itt is, nincs az embernek olyan érzése, hogy egy az egyben kopiznák a GoT szereplőit, személyiségjegyek ugyan egyeznek, de mindenki eléggé más, mint az előd sorozatban.
    Amit viszont jelen topik és más internetes fórumokon látott vélemények alapján láthatóan nem ad át jól a sorozat, bár szerintem eléggé igyekeznek szájbarágni, hogy mennyire más helyzetben van ez a világ, mint a GoT-ban volt: itt most egy vihar előtti csendet látunk, egy látszólag eseménytelen királyi udvarral és az érzelmileg és fizikailag gyenge királlyal, akinek az állapota miatt a segítői és alattvalói nem mernek egyszerűen őszintén fogalmazni. Az egyik legjobb párbeszéd Lyonel és Viserys között volt arról, hogy jó király volt-e, mire Lyonel se tudott mást mondani, minthogy inkább legyen uncsi, de békés, mint háborús a királyság. :D Visszatérő motívum az inkább csendben maradó szereplő, a folyamatos köntörfalazás és minden információ elmismásolása, ezt érdemes összevetni a GoT első évadának párbeszédeivel, mennyivel nyíltabban, ámde naivabban álltak egymáshoz a szereplők (v.ö. Ned Stark).
    Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy itt még épp csak most alakultak ki a felek és a frontvonalak, a bábuk nem álltak fel úgy, mint 10 évvel ezelőtt Robert Baratheon utolsó évében. Az is pozitívum számomra, hogy láthatóan a két nő személyiségére fogják felfűzni a konfliktust, ugyanakkor egyikük sem egy kifejlett intrika, Rhaenyra naivitása, Alicent puffogása még nagyon erősen jelen van a hideg számítás helyett (v.ö. Cersei vagy Olenna Tyrell). Alicent szerintem egy különösen jól megírt karakter, Otto elhintette a kétség és félelem magját benne, ami az anyai ösztönök által szépen szárba szökkent és egy évtized alatt ilyen paranoid személyiséggé vált, viszont nincs meg benne az az eltökéltség és tettvágy, mint Cersei-ben volt például.
    Az is egy ügyes húzás volt, hogy a könyvvel ellentétben Daemon látványosan háttérben maradt és nem zargatta a királyi udvart, ezzel is csak erősítették az írók azt az érzést, hogy itt ugyan látszólag béke honol, de afelszín alatt kimondatlanul mindenki sejti az igazságot, Daemonnal az udvarban ez nehezen működött volna.
    Azért is pacsi jár, hogy nem akarták már most előre démonizálni vagy piedesztálra emelni a gyerekeket, hisz ekkor még nagyon messze vannak attól, amivé majd fejlődni fognak., erre lesz még pár évadnyi idejük, ha minden igaz.

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák