- iPhone topik
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Véroxigénszintet is mér a Honor Band 5
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
Hirdetés
-
Mozgásban az F1 24
gp A Forma 1 versenyek rajongói hamarosan végre belevethetik magukat az idei epizódba.
-
Letartóztatták a bitcoin-Jézust
it Amerikai adókerülés vádjával, Spanyolországban tartóztatták le a bitcoin-Jézusként ismert Roger Vert.
-
Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
ma Részletes anyag került fel az internetre a Sony idei középkategóriás telefonjáról, három helyett két hátlapi kamera várható.
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attici
őstag
Wieselburger Bier forgalmazót vagy sörözőt nem tudtok valahol?
Régen volt az Oktogon környékén, de nem találom."Minden, ami a “DE” előtt elhangzik, lényegtelen."
-
looser
addikt
válasz jookomak #10356 üzenetére
Ratebeeren is vannak ciderek :-)
Bati0501: soroksári (de felteeszem a többi) Auchanban is van Kopparberg, meg még 4-5 féle cider. Angol, ír, francia. Gyönyörű palackban mind.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Bati0501 #10358 üzenetére
De, szívesen megiszom, de a sör a kedvenc :-) Kopparberget pont nem, de a két nálunk kapható kommersz cidert (Somersby és Strongbow) kóstoltam különböző ízekben és nekem bejöttek. Ahogyan a gyömbérsörök is :-)
A szmájlik ellenére tényleg!
:-)
szerk: a palackos megjegyzés is komoly volt, nekem bejönnek a GB-italok címkéi és palackjai.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Bati0501
őstag
válasz looser #10359 üzenetére
Nekem nagyon bejött a Kopparberg íze,tavaly ittam egyet,azt hiszem epres-lime* ízben,remélem sikerül találni Miskolcon is vmelyik boltban.
És tényleg szép üvegekben vannak.*: mobilnetesek,eléggé nagy képre mutat a link
-
balintdavid
tag
Ottakringer Gold Fasslből betáraztam most hogy akciós. Rizi Cortez óta nem ittam ilyen kukoricaízű sört, vmi borzalom. A Staro világost és Kozel világost bőven megelőzi az elkúrtuk listán. Pécsi sörfőzdének gratulálnék, hogy sikerült egy újabb ihatatlan sörrel bővíteni a repertoárt.
A Sparos sajátmárkás Eichbaum stout viszont teljesen korrekt. Mondjuk nincs valami markáns stout íze, inkább dark lageres, de 300 ft-ért 7,5%-osan abszolút jó berúgósörnek is
[ Szerkesztve ]
kazuár
-
Jhonny06
veterán
válasz Bati0501 #10360 üzenetére
Én Rekorderlig cider-t vettem anno az Auchan-ban, ott is érdemes körülnézni. Ez mondjuk Pesten volt, nem biztos, hogy vidéken is hasonló a kínálat és árulnak egyáltalán. Gondolom még ez is messze van az igazi cider-től, de sokkal jobb, mint a Strongbow és társai. Olyan 800.- Ft körül volt.
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Csakajósör To ol imperial milk stout. Azt a mocskos rézfánfütyülő.... Nagyon jó.
-
Kergeboci
tag
Nem elfelejteni, ma nyit a Cseh Napok a Szabadság téren.
Holnap, holnap után csodálatos szerénységemmel is lehet majd koccintani (tervek szerint).
Egy nem biztos hogy kompatibilis lista a kicipeltek közül:
ez itten promontor munkájaOs iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
Jhonny06
veterán
válasz jookomak #10368 üzenetére
Nekem sincs, sőt. Nincs keresgélés, "nem tudok visszaadni", fusizás, stb. A főzdefeszten kifejezetten kényelmes volt. Csak ez a lehúzós 1000 ft-os pohár ne lett volna, bár ez meg a környezet szempontjából jobb (legalább), nincs húszezer eldobált műanyag pohár a feszt után.
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Kergeboci
tag
válasz looser #10375 üzenetére
Mire én kiértem az a 700 forintos Bernard már 800 forint volt Gondolom látta a csajszi, hogy így is veszik, miért ne. Ma már 900 lesz.
A többi bódé amúgy rendben van, azért lehet találni egy-két érdekesebb darabot (bár több az, ami nincs kint). A Koutská Desítka valami eszméletlenül finom volt, de a Svijany gyárnak is kint van fél tucat söre (a búzája és szűretlen 11-ese kiváló).
Tény, ha korán mész ember nincs (meg bódé se) később meg azért szépen be tudják lakni ezt a kis területet. Azt hittem nagyobb méretben fog terpeszkedni.
[ Szerkesztve ]
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
frici70
csendes tag
Volt alkalmam venni Dreher Bak (7,3%) barna-sört. Krémes vastag hab lett kiöntés után, és jól kupán-vágott 3 üveg.... Finom karamellás, ízek voltak benne, igaz én kicsit elfogult vagyok, mert barna-sör kedvelő lennék.
A magyar nagyüzemi sörök közül ez az egyik leges- legfinomabb sör talán és minden túlzás nélkül mondhatom: NEM ITTAM EHHEZ FOGHATÓ BOLTI SÖRT EDDIG!
-
-
nemi tapasztalatok a hetvegerol:
Lindemans / Mikkeller Spontanbasil: Totalis dafuq. A spontanerlelesu belga soroket sose tudtam hova rakni, a tradicionalis lambic sorok felerol a hutoben rohado gyumolcs jut eszembe. Viszont Mikkeller cuccokat szeretem. Nem tudtuk hova rakni, nagyon fura. Tobbieknek se ment.
Brewdog Tokyo*: Egyik kedvenc imperialom, bar meg mindig iszonyatosan testes. Sorkostolasra nem tulzottan idealis, tipikusan egeszestes sor. Azert szerettuk. Cocoa Psychonal jobb cegen belul, ami eleg sokat elmond. Ajanlott.
Bocq Saison: Ez az idei kedvenc szezonalis alenk. Szagra es izre egy teljes belga viragosret, friss kaszalas utan. Ajanlott.
Saison Dupont Biologique: A Bocqnal viragosabb, ugyanakkor mint sor gyengebb. Szuretlen.
(volt egy negyedik seasonal belga is, de nem emlekszem a nevere. az volt a leggyengebb).
Corsendonk Variety Pack (Blanche, Rousse, Agnus, Palek): A Rousse az est sore lett, mig a Palek egy picit eltero, de mindketto kb a jobb belga alek tokeletes peldai. Finom, csuszos, telt darabok. a Blanche picit gyengebb, mig az Agnus a maga 4.8fokaval talan a legkevesbe izgazdag, bar meg igy is finom. Ajanlott.
Oceanbryggeriet Ocean: Ferfias, izekben gazdag, telt lager.
Mikkeller: Drinking the Sun: Meg mindig ez a kedvenc alkoholmentes sorom. Kicsit sok a habja de csuszik es egesz jol eladja magarol, hogy konnyed nyari sor.
frici70: A Dreher Bak az utolso ihato magyar mainstream sor amit nem szurtak el veglegesen a kukoricaval (mint a sima Drehert). Talan meg a Soproni 1895 elfogadhato, de az is max a nemet/cseh mainstream vonal kozepmezonyeben tud labdaba rugni.
Masik reszrol azert egy rendes bock sorhoz meg mindig nem er fel.
Budapesten pl a Stexben lehet kapni, boltban nem nagyon lattam.
Jhonny06: Evil Twin es Mikkeller jelenleg a kedvenc fozdeink kozott van. A vicc az, hogy a jelenlegi ket kedvenc lagerem toluk jon (Yellow Cab Taxi / American Dream). Evil Twinnek az imperialjai is nagyon finomak, a Christmas Eve in a NY Hotel Room picit savanyubb, mig az Imperial Donught Break kb edessegtuladagolas imperial formaban.
To Øl a harmadik [link], a Final Frontier DIPA es a Sur Maelk imperial milk stout zsenialis. Utobbihoz belga csokolade, esetleg 70-80%os Lindt ajanlott. elobbi pedig az egyik legtestesebb DIPA amit probaltam.
Amager Bryghusnek szinten vannak erdekes cuccai, viszont a masik haromnal jellemzoen dragabban es nem jobban.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
-
Luser2000
addikt
válasz proci985 #10382 üzenetére
Sziasztok!
Telefont cseréltem. Note 4 --> S6.
Telepíteném a Ratebeer alkalmazást, de mindig "ismeretlen hibakód az alkalmazás telepítésekor -505" üzenetet adja. Volt már újraindítás, cache törlés.
Mi a manó lehet? (Mind két telefonon Android 5.0.2 fut).Köszi, üdv.:
BalázsApple iPhone 15pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"
-
frici70
csendes tag
-
truefx
aktív tag
Most hogy kiesett a Csakajó (szabira mennek), tud valaki mondani jó webshopot sörrendelésre? Jó lenne, ha lehetne fizetni előre bankkártyával, meg lenne jó választék, nem csak belgából... Van ilyen egyáltalán?
-
Jhonny06
veterán
válasz truefx #10387 üzenetére
A Csakajósörön kívül a Culinaris az, ami árul jobb söröket (bár nagyon korlátozott számban és sok minden még az előbbinél is drágább), más webshopokban csak belga meg magyar cuccok vannak, esetleg valami cseh. Ha rá tudsz szánni egy normálisabb összeget, akkor ezt az oldalt ajánlom, Franciaországból néhány nap alatt itt szokott lenni: [link]
[ Szerkesztve ]
-
válasz Jhonny06 #10388 üzenetére
"sok minden még az előbbinél is drágább"
elnezve az arakat daniaban olcsobban fogod a sort venni. es a skandinavok a nemetekhez jarnak at sorert, mert annyira draga az alkohol. ertsd uveg 0.7es jäger atszamolva 8000huf, uveg dead pony club kb 700, Hofbrauer München 600 korul.
egyebkent meg Koppenhagabol egy kopesre ott van Malmö, svedeknel elegge draga a sor, de cserebe hatalmas a valasztek.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Birra del Borgo: ReAle in Kilt
Olasz / ir koprodukcio (Brewdoggal), ehhez kepest izre belga apatsagi, feketepeneszes sajttal kombinalva. Illatra szinten eleszto es feketepeneszes sajt dominal. Elvileg specialis sorozat, gyakorlatban tavaly is lattam magnum uvegben. Ajanlott.
Omnipollo: Nebuchadnezzar
A kedvenc sved sorom es egyben a kedvenc IPAm megosztva a Jack Hammerrel. Eroteljes komlo, nemi grape/narancs/szirupos izzel. Barati korben megoszto, vagy imadjak az emberek, vagy utaljak. Ajanlott.
Brouwerij de Molen: Pale Ale Citra
Citrusos ale, nemi enyhe mezes beutessel es minimalis karamellel. Kellemes, bar picit lehetne izgazdagabb is.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
looser
addikt
Most jöttem haza Máltáról és gondoltam leírom a gondolataimat: Máltán nincs jó sör.
:-))
Na jó, szóval az import sörök elmennek, a legjobb amivel találkoztam, a Bombardier, Efes (nem gondoltam volna, de tényleg jó) és utolsó nap találtam egy kis boltban egy Belhaven Best nevű scottish ale-t (annyira azért nem nagy szám, de a British Store Belhaven-jeit annakidején végigkóstolgattam)) és egy Greene King nevű cég 'IPA'-ja (3,6% ABV (az kábé 9 Balling, szóval elég vékonyka)), amiből van smooth (kevesebb szénsav) és nem smooth (több szénsav), de legalább valamilyen komlós jelleget felvonultat (1,3 €-ért).
A futottak még kategóriában fel sem tudnám sorolni, de gyakorlatilag a szupermarketek alsó polcainak izéi, csak máltai, ciprusi, olasz, török kiadásban, nagyjából Arany Ászok kategória. 1-2-t feljegyeztem, ezeket semmi esetre se igyátok meg, ha van más, de hidegen szomjoltásra elegendő (4% körüli alkohol): a Cisk mindenhol reklámozva van, ez a legnagyobb helyi, de viszonyítva a Soproni szerintem jobb, így tessék megítélni :-)
Volt egy 95cl-es kannás (can :-) német schwarzi, ez volt az első sör (valami Kingwalley), utána jött a lejtmenet: Barley (beszédes, ugye? mint a Beer nevű sör), 1585, Bear Beer, Skol, Bavaria (ez mintha nálunk is lenne). Szóval szutyok az egész, de pld. a kannás Bombi 2€, ami szerintem egész jó az 1€ izékhez képest, de ha csapról iszod, akkor sem több 3€-nál. Szóval kábé pesti belvárosi árakon azért el lehet iszogatni azvárosban* országban. Sörért ne oda menjetek :-)*=Málta kábé 2/3-a Budapestnek, durván 400e lakossal.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Mikkeller Erik The Red
Vörös ale, kozepesen keseru, osszeszedett izvilaggal. Kb amit az ember egy red aletol elvar, viszont en hianyoltam azt a pici extrat.Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
NoLF
addikt
válasz looser #10391 üzenetére
Aki a greene king ipa-t kitalalta hogy ipanak nevezzek, azt felakasztanam. John smith's fele smooth bitter mindenfele test nelkul, komlonak nyima sincs... Egyszer futottam bele de soha tobbe. Ezerszer inkabb a belhaven best...
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
somasz
addikt
A nyár végén szeretnék saját sört szürcsölni.
Pár kérdés:
Itt kinéztem a 35l-es rozsdamentes fazekat (24e ft).
Ennek a mintájára lenne voile anyagból zsák BIAB-hoz.
Deluxe vagy Coopers start szettet vegyek?0,33-as üvegem van itthon rengeteg (Bakancslistás), van valami hátulütője a méretének?
A tűzhelyen főzném, van wok-fej, elég lenne?
Vagy vegyek kisebb fazekat (24l = 16e ft) és kisebb erjesztőket? Nem tudom, hogyan praktikusabb.
hőmérő
gramm mérleg
Starsan
Kell még üvegpucoló kefe (+ egy akkus csavarozó).Hűtésre azt hiszem kreálnom kéne egy ellenáramú hőcserélőt. (ebből ha van egyszerűbb, akkor lehet nem vágnék még bele)
A terv az volna, hogy a nem túl nehéz receptektől indulnék, kezdve egy-két viszonylag könnyebb komlóhangsúlyos nyári sörrel. A kettő erjesztőtartály és a BIAB módszer lehetőséget ad, ha jól értem arra, hogy párhuzamosan két különböző sörprojekt fusson.
Tanácsokkal bombázzatok légyszíves!
Tegnap elkezdtem a Hughes könyvet. Receptnél pl. 7 hét szerepel elkészítési időként, főerjedés 18°C, utóerjedés 12°C. Ezeket gyakorlatilag csak hűtővel tudnám elérni, szigorúan be kell őket tartani? Pincébe most vittem hőmérőt, sztem a 18°C kb. tartható állandóan.[ Szerkesztve ]
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
Jhonny06
veterán
válasz proci985 #10389 üzenetére
Hát nem tudom, Aalborgban nem ezt tapasztaltam. Pl. az egyik legolcsóbb Brewdog (Dead Pony Club), átszámolva 2500 huf a nagyobb pohár és ott asszem 2dl/4dl mértékek vannak, tehát még csak nem is 0,33l/0,5l, mint itthon. Ez itthon 1000 ft alatt szokott lenni csapon.
De még a dán sörök is olcsóbbak itthon IMPORTÁLVA (!), pedig ott főzik kint..
Az már egy más kérdés, hogy a fizetések sokkal jobban igazodnak az ottani árakhoz, mint itthon. Egy egyszerű diákmunka (egyetemet folytatom ott) órabéréből kijön egy komolyabb sör (ami mondjuk itthon 2500-3000 ft), plusz még talán marad egy olcsóbbra is. Itthon a diákmunka 500 ft/óra..
Mondjuk ott főleg drágább söröket próbáltam, nem annyira tűnt fel, csak most kezdtem számolgatni..
[ Szerkesztve ]
-
Jhonny06
veterán
válasz Jhonny06 #10397 üzenetére
Egyébként minél drágább, annál kevésbé érződik az árkülönbség, ott jellemzően azok a sörök is high-end árban futnak, amik máshol olcsóbbak (Dead Pony Club példája). Ahogy ültünk a Basement Beer Bar-ban (remek hely egyébként), nézegettem az árakat (egy baromi nagy táblára van krétával felírva vagy 30 sör) és valami teljesen kommersz búzasör is gyakorlatilag prémium IPA árban ment, eléggé nagyot néztem. Oké, hogy importálni kell, de ez azért durva. De pl. egy komolyabb imperial stout hasonló árban van mint, nálunk. Drágább ugyan, de nem annyira vészes a különbség.
Szerk.: Sorry, kifutottam a szerkesztési időből.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10396 üzenetére
Sorba megyek a kérdéseiden:
-a nagy fazék sosem árthat, mindenesetre én otthon az elektromos üveg főzőlapon amiért legomboltak súlyos pénzeket kb. 4-5 liter vizet tudok forralni, nem tudom a tied mennyit tudhat.
-Legalább két-három műanyag vödröt vegyél még az edényen kívül, egy idő után rájössz, hogy jó ha az egyikbe megy a mash, másikba főző vizet tárolsz, közbe a fazékba melegíted a vizet ha föl kell önteni a masht forró vízzel néha mert hül le folyamatosan, a végén a kivett zsákot valamelyik még üres vödörbe tárolod, hogy kicsöpögjön stb. párhuzamosan mennek a dolgok.
-A Coopers szerintem sűrítményes cuccokhoz lehet te meg all-grain főzől
-0,33 az "industry standard"
-erről előbb írtam, én még a kültéri gázzsámolyt is gyengének érzem néha pedig 17l-nél többet nem forraltam még vele
-az elsődleges erjesztő mérete mindegy, (magyarán 5 liter sört is erjeszthetsz a 20-as vödrökben) másodlagos erjesztés meg ma már kvázi nem létezik mert előnye nincs viszont sok hibalehetőséget hordoz magában, (oxidáció, fertőzés) kb. már csak ilyen brettes söröknél, lambicoknál meg egy évig érlelendő nagyvadaknál megy
-hűtés: nálam van a mosókonyhába egy elég nagy csap amibe belefér a 20 literes fazekam, ott szoktam hűteni hidegvizzel meg néha jeges palackot is dobálok mellé de mióta no-chillel is jó eredményeket érnek el emberek azóta nem nagyon aggasztom magam rajta, pláne, hogy a legjobb IPA-kba mostanában elég húzós hopstandeket nyomatnak ahol fél órákat áll a komló a 80 fok körül és csak utána hűtenek.
-recept: "könnyebb komlóhangsúlyos nyári sör": ezeket szinte a legkönnyebb elbaszni Mondjuk tanulni is sokat lehet belőlük.
-Belgát, saisont nyomathatsz hűtő nélkül is ilyen melegben, a többi ale élesztőnek kell a 18-20 fok.
-Gyakorlatilag bármilyen sörnek jó a 2 hét elsődleges, 3 hét palack. (ale élesztők esetében) Mondjuk 1.070-80 fajsúly fölött mehet néha 3 hét elsődleges is ha életképtelenebb az élesztő. Nem jó dolog beleméregetni az erjedő sörbe állandóan szerintem de általában ha 2-3 napig nem változik a fajsúly akkor lehet palackozni, ez gyengébb söröknél akár 5-7 nap elsődleges után is megtörténik. Palackból viszont nem nagyon ittam még 3 hét előtt jó sört sajna. Ha kegben nyomatnánk CO2-vel akkor 1-2 hét alatt is lehet iható gyengébb söröket csinálni (búzasörök, APAk)
-
somasz
addikt
válasz Daneeka #10399 üzenetére
Akkor gondolom érdemes lehet először kisebb főzetekkel próbálkozni, kisebb fazékkal? Sajnos csak 8 literes a legnagyobb itthoni fazék. 35 literesnek bele sem gondoltam a méretébe.
Sajnos a pince 22°C-os most, nem elég hideg.
Esetleg kéne egy kiszuperált hűtő, de az meg nem hiszem, hogy tudna közel fixen 18°C-ot tartani. Vagy?Ennek a KEG-es CO2-es módszernek mi a minimális anyagi vonzata szerinted? Búzával és APA-val kihúznám az egész nyarat azt hiszem.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- iPhone topik
- Sorozatok
- Diablo 3
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen