Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz vond #35016 üzenetére

    Mi mindig a feladatok miatt fejlesztettünk - kvázi a megrendeléstől függöt hogy mibe invesztálunk. És a fejlesztések is csak akkora összegeket szabad hogy felemésszenek ami meg fog térülni a közeljövőben. Max 2 év, ha nem hozza vissza az árát akkor az felejtős ilyen kicsi vállalkozásoknál.

    #35018PuMbA Akiket ismerek és fotózásból élnek nem tudják 8-10 évig használni a felszerelést. Érdemben akkor váltanak- váltunk ha valami többlet tudás jelenik meg és érdemes kifizetni a felárat. Bár kérdés hogy igazából van-e felár. 2013-ben D700-al fotóztam. (2009-tól, tehát mondjuk 4 évet) D3 -al próbálkoztam de ott portré állásban még nem társítottak af mező választót, és kényelmetlen volt a használat. 2014-ben a D750 megjelenésekor hiába volt építésre visszalépés, a 2 kártyahely, nagyobb felbontás, sokkal jobb szenzor miatt váltás lett belőle. 660ezer volt a váz bevezető ára. És 150e a markolat.
    Ehez képest most az utódmodell a Z6II 700e körül mozog, a markolat 160e. Közben eltelt 7 év. És 7 évnyi infláció. Évi 120-140 fotózásom van. 4 év alatt elkopik egy váz. 4 év egy obit is meg tud viselni, főként a nagyon gyakran használtakat. (másnál pl egy 24-70 mindenes, nálam 3 év alatt ment bele pár ezer expo összesen)
    Szóval nem tudok általánosítani, de az a profi akinél 7-8 évet kibír egy váz az nagyon kevés expos feladatokat végez. És itt nem arra gondolok hogy sok selejtet gyárt hanem hogy a megrendelő akar választani és egy kampányfotózáson el kell lőni 1000 képet amiből 10 lesz használva- de az 10 olyan amin ülni kell retusban egy hetet.
    Tegnapelőtt ételeket fotóztam. 20 expo volt kb egész este. Ebből 14 ment étlapra, falra. Előtte 2 nappal 40 expo, ebből 10 lett kiváalsztva reklámra. (nem óriásplakát csak sima web és nyomtatott szóróanyag) Tegnap ékszerkatalógus, 818 expo, ebből 28 kép lesz. Divatfotózás webshopnak 500 expo ebből 150 kép lesz retusra. Szóval könnyű koptatni a szettet.

    #35021lugosi
    Elhiszem hogy külföldön is divat és mindenki beleugrik a fotzásba, de a többség itthon azt hiszi ez
    1. aranybánya
    2. baromi kreatív meló
    3. csak úgy dőlnek a megrendelők mert annyi fotót lát...
    Amikor rájön a gazdag anyuka hogy 1 vakuval detto mindig ugyanúgy fotózik, a háttér színe változik (ha változik és nem mindenki a batikolt feketét kéri) és mindig ugyanaz a preset kerül rá és csak az arcok változnak... plusz a férj hazavisz havi 2 millát ő meg 3 fotózással keres egy százast, akkor átértékeli 1-2 év után a nagy kreatív önmegvalósítást :)

    #35022qnadam
    Két napja kérdeze meg tőlem egy fotózáson valaki milyen gépet használok... és nem a megrendelő hanem egy haverja aki ott nézelődött. Lelkes amatőr aki Pana rendszerben utazik. De megbízó még sosem érdeklődött hogy mivel dolgozom. Őket a végeredmény érdekli és az hogy minél olcsóbb legyen :) Közhelyként- mint amikor étteremben finom a pörkölt, nem a lábast dicsérik.

Új hozzászólás Aktív témák