- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzsolesz
nagyúr
Amúgy eddig 30-as szilkát (gázbeton) házban éltünk. Szigeteletlenben. Annak jobb a szigetelő képessége?
Nyáron megfőttünk benne, télen hamar kihűt az is. -
balojazz
aktív tag
válasz tzsolesz #9353 üzenetére
Jó kis táblázatokat lehet találni a neten különböző falazatok hőátbocsátási tényezőire, különböző vastagságú szigetelésekkel együtt, így jól összehasonlíthatók az anyagok és a szigetelésekkel együtt a jóságuk. Én pl nem tudom, hogy pl egy 1990-es évekbeli gázszilikát fal hogyan viszonyul egy vályoghoz, vagy épp egy 2020-as évekbeli Ytong gázbetonhoz. Valószínűleg találsz egy közelítő becslést erre is.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Frankie50
tag
válasz Frankie50 #9335 üzenetére
Ma rápillantottam az órára, ebben a hónapban 100 m3-nél tartunk. Ez egyenlőre kevesebb mint fele az általuk adott jelleggörbés értéknek. Ellenben tavaly 110 m3 volt a teljes novemberi fogyasztásunk. Most vagy hidegebb ez a hónap, vagy már nem vagyunk annyira beparázva a számlától
-
balojazz
aktív tag
válasz Frankie50 #9356 üzenetére
Nekem a tavalyi november 80 m3 volt, most reggel 41-nél jártam, valahol 60 és 80 között lesz diktálásig. Érzésre tegnapig melegebb is volt, mint tavaly, ma is 8 fok volt, vagyis én 200-nál sokkal kisebbre várom a novemberi jelleggörbét.
-
Frankie50
tag
válasz balojazz #9357 üzenetére
Az utóbbi napokban errefelé is hűvösebb volt. De a lényeg, hogy harmada az ezt megelőző éveknek, és kb fele vagy kevesebb lesz a hónap, mint a jelleggörbés mennyiség. Nem tudom mennyit csökkentene a hőmérsékleti görbe a kereten, de amíg az éves rezsi csökkentett kereten belül van a fogyasztás, addig szerintem nem sok jelentősége van. Persze a határon billegőknél lehet meglepetés a számláknál.
-
koko52
nagyúr
válasz tzsolesz #9355 üzenetére
De jó kis táblázat. Durva, hogy mennyivel jobb egy Leier38nf+20cm mint egy 44-es porotherm dryfix+2cm. Utóbbi kb 3X annyiba kerül.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
axioma
veterán
Mert gondolom erre megy ki a tablazat... Miert nincs benne a 25-os drifix, az mennyi cm-rel [grafitos...] tudja ugyanazt, es mennyi m2 nyereseg ez a kombo az altalad favorizalt 58cm-es fallal szemben hasznos teruletben? [Ha az a celod h minek 44-es tegla manapsag, akkor ertem.]
-
balojazz
aktív tag
Ezt a hasznos terület fétist sosem értettem amúgy: a házakat hasznos alapterületre tervezik. Ehhez tervezik hozzá a falazatot. Mit számít ekkor, hogy 5-10 cm-rel kisebb az előkert és a hátsó kert? Ki nem szarik bele, hogy 25 dekával több vagy kevesebb fűmag kell? Hacsak nem utólag szigetelsz, de akkor meg úgysem a belsővel van gond, hanem kívülről az ablakkal, a párkánnyal meg a lábazattal: úgysem bontod vissza a falazatot.
-
koko52
nagyúr
Hát nem tudom kit érdekel, hogy az udvarból mennyit foglal, ahogy előttem is írták, belméretet tervezünk. Nálam 1970m2 a telek, elfértem.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
axioma
veterán
válasz balojazz #9361 üzenetére
A helyi epitesi eloirasok - ha nem a pusztaban epikezel nagy es 20+% beepithetosegu telekre, hanem varoson belul a megveheto aru telkekre tervezel minel jobb eletteret.
Ma az ujaknal az eloirasok miatt nem lehet utolag hizlalva a beepithetosegen tullogni, egybol jonak kell lennie.[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
Nálunk 45% a beépíthetőség, az mindenre elég. És ha mégsem, ott vannak a szintek. És ha tényleg kellene 5-10-20 centi, megoldod okosban, pl az engedélyt szigetelés nélkül kéred, oszt szevasz. De nem is mérik lézerrel, ha a terven stimmel minden, úgyhogy annyit csalhatsz. Nálam kb 25-30% lett, de ki nézi. Most megnéztem, 20%.
[ Szerkesztve ]
-
sharp4
őstag
válasz balojazz #9364 üzenetére
Azért 45% beépíthetőség elég ritka. Leginkább a kertvárosi övezet 20%, a régebbi település részeken esetleg 30% még megtalálható.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
Dorian
félisten
Képzeld, városon belül is van normális méretű telek, nagyobb beépíthetőséggel.
Esetemben pl. 720 m2 telek 30% beépíthetőséggel (kertváros) Most van rajta egy emeletes ház, ami a telekből 140 m²-t foglal el, + némi apró, pl a ház körüli járda.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
asdf_
veterán
válasz balojazz #9361 üzenetére
Ezt a hasznos terület fétist sosem értettem amúgy: a házakat hasznos alapterületre tervezik. Ehhez tervezik hozzá a falazatot.
A kivitelező meg bruttó m²-re számláz. Tobb beton is kell, több tégla is, tetőből is nagyobb kell így, több fából, rögtön beugrik plusz egy sor cserép, amit szintén nem ingyen raknak fel, ha 15-15 centivel szélesebb a ház
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
Értem én ezt is, de ha ésszerűen tervezel, a szélsőségeket úgyse veszed figyelembe, a maradék szóba jöhető falazatok közül pedig nem a falvastagság alapján választasz. Amúgy is, ha mai elvárásoknak akarsz megfelelni (kb "passzívház" követelmény), még grafitos szigeteléssel sem mehetsz 45-46 cm + vakolat alá (szumma 47-48), nagyon fölé meg szintén nem nagyon kerülsz, maximum a kb valódi passzívház esetén, ahol már 25-35 cm grafit kell, illetve vályogfalak utólagos szigetelésekor, de ugye ott már adott a vastag fal. Szóval újépítésűnél ökölszabályként 50 pluszmímusz 2 cm a falvastagság.
-
balojazz
aktív tag
Ez csak egy példa volt. Lehetne 5 cm szugetelés is. Egyébként még sokáig lesz moratórium a szigorúbb szabályok alól. Azt érzékeltettem, hogy ha ebbe a problémába fut bele az építtető, ki fogja játszani, ha nem idióta. Ez nem kérdés. Egyébként VAN engedély szigetelés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
balojazz
aktív tag
Az meglehetősen ingoványos terep, ha valaki úgymond "nem rezsicsökkentett árra" tervezi energiahatékonysági szempontból a házat. Ha megfelel az épület a minimum BB elvi elvárásoknak (mert ugye a moratórium miatt nem kell!), akkor elég érdekesen alakul a matek. Ekkor ugyanis pl gázfűtésnél 100 m2-re vetítve, kb 400 m3-ből megvan a fűtés, további 100-ból a hmv, ez nagyságrendileg évi 60 ezer. Ha hosszú távon 500 forinttal számolsz m3-enként, ami egy elég elrugaszkodottan piaciatlan ár, akkor ugyanez évi kb 260 ezer forint, az 10 év alatt 2.6 misi, 20 év alatt meg 5.2. Ennyi ráfordítással nem tudom, mit kapsz, de max a fűtésen fogsz valamennyit, de nem az összeset, a hmv-n meg semmit. Ha napelemezel, az talán árban van, de az inverter 20 év alatt 2-3 alkalommal cserélendő, és a napelem is lassan újratelepítendő, vagyis ugyanennyit megint rákölthetsz, plusz ugye nincs éves szaldó sem, de van egy drága hőszivattyúd, amit szintén cserélhetsz. Stb. És ha csak 300 lesz a gáz? Ha 500-nál sem éri meg túltervezni, akkor mi van? És 20 évig csak drukkolsz, hogy dráguljon a gáz? Én inkább maradnék a BB-nél, még legrosszabb esetben sem buksz nagyot, legjobb esetben meg nem kell megtérülést számolgatni, és nagyot nyersz. Ez ingoványos terep, én nem terveznék a talánra meg a mivanhára.
-
balojazz
aktív tag
válasz balojazz #9377 üzenetére
És még egyszer, hogy világos legyen. 100 m2-re számolva 20 év alatt 4 millió forint a különbség a rezsicsökkentett és az ahhoz képesti ötszörös ár közt BB ház esetén. Ebből a 4 misiből csak 3.2 millió a fűtés. Ezt a bő 3 milliót nem tudod hasznosan elkölteni, hogy érdemben lecsökkentsd, nullázni meg nem tudod sehogy, 3 millióból meg nem is kapsz semmit. És 200 m2-nél sem lesz dupla, azaz 8 misi a gázkülönbség, mert egyrészt a hmv nem változik, másrészt pl emeletes háznál a külső felület per lakótér m2 arány jobb lesz, vagyis nem kell duplaannyit fűteni. Következtetés? Nyugodtan tervezz rezsicsökkentett gázárra, mert az ötszörösével is jól jársz.
-
axioma
veterán
válasz balojazz #9378 üzenetére
Tokre igazad van, csak en ugye a szigeteles nelkuli epitkezesre mondtam hogy a rezsicsokis arral nem kene hosszutavon szamolni. En tuti teljesitem vagy tulteljesitem az eloirasokat ha epitkezek, ha tologatjak akkor is. Most is van napelem (nem futeni, az hulyeseg), meg most is boven az epitesi idoben elvart szigeteltseg fole mentunk.
-
G@ben
addikt
Elvesztem az infók között, azt meg tudnátok mondani, hogy ha most pályáznék napelemre, ami ki tudja, mikor lenne beépítve, akkor milyen elszámolásba kerülnék? Éves szaldó, havi szaldó, bruttó? Illetve most mekkora támogatás van az építésre? Köszi!
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
MarKoo
addikt
Sziasztok!
Új ház építése előtt állok, és sajnos már rögtön a legelején megoszlik a szakemberek véleménye. Az eredeti felállás szerint Viastein Viablokk D450/30 NF+GT pórusbetonból épülne, 10-15-ös grafitos szigeteléssel. Néhányan próbálnak lebeszélni a polisztirol szigetelőanyag használatáról és helyette a jóval drágább multipor ásványi hőszigetelő lapot javasolják. Nem vagyok híve az ilyen mértékű felesleges kiadásoknak, ezért most szóba jött a 37,5-es Viablokk szigetelés nélkül - hogy ne halmozzuk a rétegeket, amitől szintén ódzkodok kicsit. Tényleg ennyire problémás lenne a polisztirol hőszigetelők alkalmazása pórusbeton estén, vagy csak próbálnak jóval drágább megoldásokat eladni a felhasználónak? Az építész szerint nem kell ilyen komolyan venni, nem fog penészedni ha lezárom grafitos szigeteléssel a külső oldalát, csupán gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről, de ő is inkább a vastagabb pórusbetont javasolja lehetőleg szigetelés nélkül.
Előre is köszönöm a segítséget!
https://tabla.hu/ - Minden ami tábla.
-
veterán
Én a minél vékonyabb teherhordó falazat + polisztirol hőszigetelés híve vagyok. Új épületeknél szerintem nincs objektív előnye a gyapotnak (grafitosnak sem). Mi a tosztól lenne penész, ha nincs hőhíd? Egy vadiúj épület eleve hőhídmegszakításokkal épül. A szellőztető rendszert pedig úgyis be kell építeni, ez független a felhasznált anyagoktól.
-
MarKoo
addikt
Pusztán laikusként (nem kötekedésnek szánva) kérdezem, hogy miért vagy híve a minél vékonyabb teherhordó falazatnak? Amúgy szellőztető rendszer nem lesz, nem kedvelem allergiásként. Másban szeretem az "innovatív" dolgokat, de itt amennyiben lehetőségem lesz rá a hőszivattyút is mellőzni szeretném, mert nem nagyon hiszek se a hatékonyságában se a megtérülésében és brutális módon megoszlanak róla a vélemények amiket eddig meghallgattam.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
miért vagy híve a minél vékonyabb teherhordó falazatnak
Válasszuk ketté a dolgot. Statikai szempontból nyilván olyan vastagság kell, ami a terhelést elbírja. Ezt kiszámolja a statikus, csókolom. Ezt felülméretezni értelmetlen, ergo pénzkidobás. De a gyakorlatban sokan a hőszigetelő képesség miatt választanak vastagabb teherhordó falazatot. Na, ez nagyon nem megérős! Egységnyi keresztmetszeten a polisztirol/szálas hőszigcsó sokkal jobb választás.
Amúgy szellőztető rendszer nem lesz, nem kedvelem allergiásként.
Ezt nem értem. Pont allergiásként jó választás, hiszen többlépcsős szűrőt kell egyébként is elhelyezni benne. Szellőztetni mindenképpen kell, hiszen egy korszerű ház szinte teljesen légtömör. Miért jobb az ablakot folyamatosan résszellőzésen tartani?itt amennyiben lehetőségem lesz rá a hőszivattyút is mellőzni szeretném
Hát, de mi az alternatíva?...brutális módon megoszlanak róla a vélemények amiket eddig meghallgattam.
Na jó, de ezek hiteles vélemények voltak? Én elmentem egy hőszivattyús képzésre is, de őszintén szólva nem nagyon látom az alternatíváját egy zöldmezős projekt esetén. -
-
Catman
aktív tag
Hasonló cipőben járunk mi is. Van esetleg valahol objektív tanulmány a különböző fűtési módokról? Tehát nem hőszivattyú/gázkazán kereskedő blogbejegyzései...
A napelem szaldó megszűnése után kicsit én is elbizonytalanodtam a hőszivattyúval kapcsolatban. Jelenleg kondi kazánunk van, évi 800m3 a fűtés/melegvíz. Egy hőszivattyú vajon tud ennél költségtakarékossbb lenni? Akár úgy is, ha egyszercsak megszűnik a H tarifa? -
Madwe
nagyúr
Usaban könnyűszerkezetes épületekl vannak zömében, azok nyilván rosszabbul szerepelnek tornádó ellenében.
Az meg hogy 30as vagy 38as téglából épült e a falad nem hiszem hogy jelentős különbség lenne
Fal vastagsága tényleg csak teherbírás miatt legyen fontos, szigetelést hőszigeteléssel olcsóbban és méreteiben is vékonyabban meg lehet ugrani.
Nyilván hőtároló közeg nem árt ha van,, de ha nem könnyűszerkezetesről beszélünk akkor az azért adott. Pláne ha beton födémes. -
sharp4
őstag
Hőszivattyút ne kérdőjelezd meg. Mi másfél éve költöztünk be az új házunkba.
Két szinten 133 m2. 30-as téglafal, 15 cm grafitos szigeteléssel, fűtés hőszivattyúval.
H tarifát tavaly nyáron kezdtünk el intézni, idén január elején szerelték fel az új mérőt, a sok napelemes igénybejelentés miatt csúszott meg az ügyintézés ideje. Tehát H tarifa csak januártól volt elérhető. 2022. májusától 2023. májusáig az éves villanyszámlánk mindössze 290.000 Ft volt. Ebben volt némi elektromos autó töltés, fűtés, hűtés, 300L HMV tartály állandó 41 fokon tartása.Napelemünk még nincs, de így is elég baráti, nem?
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
MarKoo
addikt
Így már értem...
A tervező kapásból lebeszélt a szellőztető rendszerről amikor felhoztam, hiába a többlépcsős szűrő, mégis keringteti a port - de ezt lehet érdemes lesz újragondolni.
Lakossági felhasználók és víz-, gáz-, fűtésszerelő szakik által elmondott tapasztalatokból tudok jelenleg döntéseket hozni és eddig egy ember kivételével senki sem volt teljesen megelégedve vele - ahhoz képest hogy milyen volumenű befektetés pl. egy kondenzációs gázkazánhoz képest. Vagy az üzembiztosság a probléma, vagy az hogy egy mennyezet hűtés esetén nem annyira hatékony nagy melegben, mint amire számítottak.
Már az elején felhívták a figyelmem arra hogy ahány ember annyi különböző véleménnyel fogok találkozni - amiről persze teljes mértékben meg vannak győződve hogy az úgy jó ahogy ők gondolják (és ezt most nem rád értem).
Köszönöm hogy leírtad te is a gondolataidat, ezek alapján igyekszem újra gondolni ezeknek a kivitelezését és addig változtatni rajtuk amíg van rá lehetőség.
-
Madwe
nagyúr
Új építés esetén nem feltétlen drágább a hőszipka a gázkazánnál. Hőszipka esetén drágább a gép ugyan, de a kábelezése h tarifával már lehet ugyanott lesz mint a gázkazán + csüvezés + kémény + gázterv.
pjen: kérdés mekkora radiátorok… azért ha 800m3 gáz neki a fogyazstása valószínű jól szigetelt uh kis hőveszteséget kell csak pótolni + ha normálisan méretezett radiátorai vannak s elég lehet 40-50 fokos előremenő akkor sok olyan hőszipka van ami ott gazdaságos!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexus, Toyota topik
- Tőzsde és gazdaság
- AMD A10, A8, A6, A4 7xx0 "Kaveri" & "Godavari" APU
- Elektromos autók - motorok
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- Xbox One
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851