- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
perempe
addikt
Más is megoszthatná, mennyi volt, hogy változott az éves gázfogyasztása!
Családi házban élőkre gondoltam elsősorban.* Brahms: 4. szimfónia *
-
veterán
válasz perempe #7655 üzenetére
Jópáran beírták már, (én pl itt) olvasgass visszafelé.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
dobolan
senior tag
Sok értelme nincs, de tessék:
22.nov 94m3
22.dec 110m3
23.jan 126m3
23.feb 145m3
23.márc 110m3
Össz 585 m3 meleg vízzel együtt. November előtt nem volt fűtés bekapcsolva.
Tavalyi ugyanez az időszak 602m3, de ez nem annyira pontos, mert nem mindig olvastam le a mérőt, csak hasaltam egy értéket. -
kiir
tag
Nekem nincs kétévnyi konzisztens adatom, költöztem.
Viszont az enyhe időjáráshoz támpont, hogy az MVM által megadott "hivatalos" hőmérsékletek szerint a 2023.03.31-én lezárt év elvileg 10%-kal kisebb fogyasztást indokolt, mint a 2022.03.31-én lezárt hidegebb év, és 8%-kal kisebbet, mint a húszéves átlag (legalábbis az én fogyasztási helyemen, vegyes profillal).
Mióta drága a gáz, az ember öntudatlanul is spórol: hamarabb lecsavarja a termosztátot, jobban rászól a gyerekekre, hogy csukják az ajtót, rongyot tesz a küszöb elé, mert húz a hideg, stb. Szerintem a fogyasztáscsökkenés jelentős részét ez adja sok helyen, még ha nem is javult a ház energetikája.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
válasz perempe #7660 üzenetére
Én csináltam pár dolgot amit már írtam többször. Most április közepén nagyjából 50%, kicsit alatta becsülöm az éves fogyasztás csökkenést. De ehhez cseréltem víz melegítőt, fürdőszoba fűtéseket gázról villanyra, és szigeteltem a tetőt gyapottal. A villany emelkedésre tettem fel még pár napelem panelt.
Októberben lesz a leolvasás. Most a tavalyi 2450 m3 hez képest 1056 m3 nél tartunk.
Ezekhez képest Te nagyon jól állsz -
axioma
veterán
en egyreszt modositottam sokat (honapokra arambol ment a hmv gaz helyett), aztan szerencsere idoben eszrevettem hogy tultakaritottunk es visszaallitottam, lehet hogy lesz minimalis 70Ft-os aramunk, gaz meg 1500 alatt
viszonyitaskepp ittlakasunk elejen 1850/ev volt atlagosan, covid ota nagyobb teruletet futunk, akkor felszaladt 2900-ra, ezert lett satufek
[van napkollektor es napelem is, tehat nyari hmv energiafogyasztas kb. nincs, telen is van hogy kevesebb, es a napelem-termeles felett leszek a rezsicsoki-hata'ron][ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz perempe #7648 üzenetére
Családiház melegvíz+fűtés 125m2
2019/2020 - 1580m3
2020/2021 - 1600m3
2021/2022 - 1284m3
2022/2023 - ?
December 17 az elszámolás dátuma.
2021 októberben át lett mosva a 7 kör a padlóban.
2022 októberben kazán+HMV tartály csere (kondenzációsat kondenzációsra) még nem tökéletes a rendszer...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz leslieke #7668 üzenetére
Átmosos 2021 október vége, kazán csere (kondenzációst, kondenzációsra) 2022 október eleje, (enyhébb tél) de írtam is szöveggel mikor mi volt
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
-
Goose-T
veterán
Sziasztok!
Van itt ez a beépített erkélyünk (így vettek, nem mi csináltuk):
Sajnos minden télen áll benne a víz, mert az oda kivezető nyílászáró elég régi, és a párás benti levegő lecsapódik a lehűlt csupasz vasbeton lapon, ami ugye csak így kint lóg a levegőben. Emiatt penészedik is, meg minden.
Eldöntöttem már, hogy leszigeteltetem kívülről, alul és körbe lesz szigetelve: alul 20 centi vastag lapok lesznek, a szegélyhez 5 centis fér, körben az ablakok alatt pedig 15 centis. Felmérték már, és kiadták, hogy miből mennyit vegyek, már csak az a kérdés, hogy milyen típusú szigetelést vegyek? EPS, grafitos EPS, hővédő bevonatos EPS, kőzetgyapot? Vagy van valami új űrtechnológia esetleg, ami megérheti? Nem nagy a felület, 20 négyzetméternyi lap kell összesen, szóval annyira nem számít, hogy mennyibe kerül.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
axioma
veterán
válasz Goose-T #7672 üzenetére
a vastagsagot gondolom sima eps-re szamitottak ki (a grafitosnak jobb a hoszig. kepessege, ua. vastagsag jobban szigetel), szoval ha az nem a levegobe irt szam volt, akkor grafitosbol kisebb vastagsag is hozza ugyanazt
kozetgyapot legateresztesenek semmi ertelme itt, de legalabb draga
a hobevonatos az passz, hogy mire jo
[off, nem lenne jobb azt a rossz erkelyajtot cserelni, ha nem hasznaljatok te'len aktivan az erkelyt? vagy ha le lenne szigetelve, osszenyitnatok plusz te'rnek?] -
Goose-T
veterán
Én mondtam, hogy legyen a lehető legvastagabb, a költségekben úgysem számít sokat a kis mennyiség miatt. Megnéztem, mit írnak a hővédős bevonatról, az alapján nincs rá szükségem: ha kezeletlen sötétszürke táblák közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, úgy hajlamosak lesznek arra, hogy a túlzott felmelegedés következtében beálló dilatáció hatására még a ragasztó megkötése előtt elváljanak a faltól.
A nyílászáró cseréjére én is gondoltam, de az sem lenne olcsóbb, mint a szigetelés, és a belső térrel való integráció lehetősége sem nyílna meg tőle. Ha meg szigetelünk, akkor onnantól akár össze is nyithatjuk az egészet, ha akarjuk.Köszi a tanácsot, akkor szerintem grafitos EPS lesz. A munkadíj mellett már annyira mindegy, hogy 20-30 ezerrel több vagy kevesebb az anyagköltség.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
nagyúr
Szerintetek egy sima régi fajta kazán (Radiant RCA 28/40 supreme) bírhatja azt, ha okos-konnektorról kapcsolom ki-be?
Ebben már elég sok elekrtonika van, háttérvilágítású LCD kijelző.
Kicsit tartanék attól, hogy megviseli.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
nagyúr
A melegvíz miatt.
Mert ha be van kapcsolva, akkor sokat fogyaszt.
Ha viszont nem kapcsolom ki, akkor is ( )
Távvezérelve szeretném a melegvizet kapcsolgatni (fűtési szezonon kívül), de ezt a kazán önmagában nem tudja. Ezért.Azt tudni kell, hogy mióta az utolsó ember fürdése után kikapcsolom (éjszakára, illetve ugye nappalra), kevesebb lett a gázfogyi'. Ezt egyrészt automatizálnám, másrészt pedig telefonról tudnám vezérelni.
[ Szerkesztve ]
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
nagyúr
válasz dobolan #7678 üzenetére
Igen, van.
És ha este kikapcsolom, akkor reggel, sőt még délelőtt is egészen megfelelő hőmérsékletű.(Persze igény szerint vissza szoktuk kapcsolni, ha kell - és itt lenne lényeges az "okos megoldás", mert azt bármely családtaggal meg tudom osztani, így önnállóan szükség alapján ők is tudnák kapcsolni, én meg jó kontroll lennék, ha elfelejtik (vagy simán csak programozva off-ra tenném - ekkor a kazán áramtalanított /feszültségmentesített/ állapotba kerülne).
[ Szerkesztve ]
-
dobolan
senior tag
válasz cappa72 #7679 üzenetére
Ehhez nem muszáj kikapcsolnod a kazánt. Gondolom a melegvíz készítést egy PT100 érzékelő kapcsolja ki/be.
Veszel egy relés időzítőt, egy megfelelő ellenállást, és ugyanoda párhuzamosan bekötöd a PT100-al. Az időzítő fogja neked váltani a kettőt, amikor te szeretnéd. A lényege az, hogy az ellenállással kvázi átvered a kazánt, azt fogja hinni, hogy a tartály fel van fűtve.A fentiből a relés időzítő a legdrágább tétel, de kínából az is meg van 10-15 dollárból, a többi filléres tétel.
Olyan időzítőt kell venni, ahol van manuális ki/be, mert akkor egy gombnyomással tudod váltani, ha esetleg valakinek nem időzítve kell a melegvíz, hanem instant. -
nagyúr
válasz dobolan #7680 üzenetére
Hm... ez mondjuk nem jutott eszembe. De nem elvetendő ötlet, mert van otthon mindenféle relé (din sínes időzítő), ellenállás (vajh' mekkora teljesítményű kellhet?), okos relé (fizikai mikrokapcsolóval).
Mondjuk az okoskonnektoros megoldás egyszerűbb, de ez a hőelem átverés azért elegánsabb. 👍
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Degeczi #7682 üzenetére
Ez igaz (elolvastam a manual-t), viszont kerestem modult... hát ennyi idős kazánhoz már nem reméltem, hogy találok, nem is találtam....
(ha esetleg van linked nagyon megköszönöm)@#7683 balojazz
Ennyire futotta akkor, hogy ilyen kazánunk lehessen.
Persze fogyaszt is. Évi 3400 köbmétert.
Reszelgetni meg jobban megéri, ha ezzel csökkenthető a fogyasztás, mert az megvan szerintem 4e Ft-ból (mert egy csomó elektromos/elektronikai alkatrészem van idehaza), egy kazán meg azért milliós tétel (új gáztervtől elkezdve...)[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz cappa72 #7684 üzenetére
ha ennyivel tobb (a mokolas utan is tobb lesz) mint a rezsicsokis, akkor elektromos futobetet a hmv tartalyba ha nem is ilyen olcson, de tobb forintot takaritana meg - persze kerdes, hogy milyen a tartaly
(ha mar egyszer beszeltuk akkor bocs, nem jegyzem meg a nick-eket)
rezsicsoki gazbol hmv kb. ua ft. mint rezsicsoki arambol, ellenben a hatar felett a gaz 7x-es, a villany csak 2x-es. -
313313
addikt
Folyamatos ki-be kapcsolgatást nem hiszem, hogy jót tenne a kazánnak.
A fentebb említett vízhőfok szabályozásra feküdnék rá. Vagy ha ennyire gáz a helyzet, akkor vezérelt áram sima/komfort tarifa + villanybojler....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
balojazz
aktív tag
Az lehet, hogy milliós tétel, nem tudom. De az évi 3400 m3 nagyjából 1.4 misi gáz. Ha azonban kondenz kazán van átfolyós rendszerrel (nincs tároló), és le is van szigetelve a ház jó nyílászárókkal, akkor ötödét-hatodát fogyasztod, és egyhuszadát (5%-át) fizeted ennek. Gondolom, nem olyan jó szigeteléssel is leötödölheted a gázköltségeket.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
nagyúr
válasz balojazz #7688 üzenetére
Mindezekhez pénz kellene.
"Nem vanból" meg nem lehet költeni.
Fejleszteni akkor lehet, ha van akkora mértékű megtakarítás, amiből ez kivitelezhető.
Majd a következő 5 éves tervben .Amúgy szerintem nem egészen jó a számításod, mert mai áron számolsz (feltételezem), az eddigi fogyasztások voltak ezen a szinten. A 3400 a 2021-es fűtési szezonra értendő (nagyjából 400k körül volt az össz kifizetés). Az idei szezon vélhetően nem üti meg a 2300-at, így bele is férünk a limitbe. #7497
@#7685 Degeczi
A telefonos modulra gondoltam... (csak arra; CT)
Köszönöm, hogy rávilágítottál, hogy máshol kell keresni a lehetőséget! Kicsit nyugisabban kell megnénzi asszem' (paraméterek értelmezésével együtt).@#7687 313313
Terv van rá, padláson van egy vill. bojler, de azért átgondolás tárgyát képezi.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Degeczi
nagyúr
válasz Frankie50 #7693 üzenetére
Nem annyira elenyésző. Nálam pl. 35.4 MJ/m3 volt a legutóbbi fűtőérték (ami itt rekord az utóbbi év során!), 1.1015 korrekcióval, vagyis ha ez egész év során így lenne, még az is 1771 m3-t adna. De mivel bőven 35 MJ alatti átlag jellemző, 1800 m3 fölötti éves limitet ad, nem csak pár m3 különbséget.
-
Frankie50
tag
válasz cappa72 #7696 üzenetére
Megértelek! 3 unokám van a lányoméknál, mindketten dolgoznak, de nem veti fel őket a lé Én is apránként csináltam tavaly amiket leírtam. Mindenképpen a legnagyobb fogyasztó kiiktatásával célszerű indulni, meg amit maga meg tud csinálni az ember, meg a barátok tudnak segíteni.
-
Frankie50
tag
válasz Degeczi #7697 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy nem ez a meghatározó mennyiség, de az a 600 m3 már jól érzékelhető. Persze ha mindent csökkentő tényezőt összeadunk, és pont ezzel a mennyiséggel van meg a cél, akkor van értelme.
Ellenben ahogy fentebb írtam, a tavalyi változásokból kiindulva, bármi és az ellenkezője is megtörténhet bármikor Tehát csökkenteni kell a fogyasztást amennyire lehet
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- OpenWRT topic
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs