Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz col #1385 üzenetére

    Nem gondolnám, hogy erőltetett lenne a mobiltelefonokkal kapcsolatos innováció. Alapvetően a fő felhasználói igényeket szolgálják ki a gyártók.

    - a legtöbb embernek igénye, hogy legyen a zsebében egy készülék, amivel jó minőségű fotót (neadj' isten videót) tudjon készíteni jártában-keltében, márpedig az tényleg nem reális, hogy az embernél legyen egy fényképezőgép, ellenben a telefon mindig ott van. Szerintem ezzel legitimáltuk a kamera jelenlétét, márpedig ha már van, az legyen használható, minél jobb minőségű

    - a legtöbb embernek igénye, hogy legyen nála egy készülék, amivel zenét tud hallgatni, márpedig az nem reális, hogyha már amúgy is van nála egy készülék, ami képes ezt az igényét kielégíteni, akkor miért tenne a másik zsebébe egy másikat (mp3-lejátszót). Szerintem ezzel legitimáltuk a multimédiás opciók jelenlétét is

    - manapság egyre több embernek igénye, hogy navigáció legyen a zsebében. Nagyon sok ember (a normálisabbak) egyből behelyezik a telefont az autós tartóba, ahogy beülnek a volánhoz. Ha már ott a készülék, akkor minek legyen még egy, külön erre dedikált készülék a szélvédőn, ami csak arra jó, hogy állandóan el kelljen pakolni, mikor kiszállok az autóból, különben feltörik miatta a kocsit. A telefont meg amúgy is reflexből leveszem és zsebre vágom. Szerintem ezzel legitimáltuk a GPS jelenlétét is a telefonokban, ami viszont legyen minél jobb minőségű, ne maradjon el a külön erre a célra dedikált készülékektől (simán megoldható)

    - nagyon sok embernek igénye a netelérés, böngészés - szerintem ezzel is kár lenne vitatkozni, engem pl. nagyon sok alkalommal mentett már meg kellemetlenségektől. Márpedig minek hordjak állandóan a hónom alatt/laptop-táskában egy böszme nagy készüléket, mikor egy megfelelő telefonnal kompromisszummentesen böngészhetek is. Márpedig ha már így, akkor legyen minél nagyobb kijelzője a telefonnak, de legyen akkora, ami még kényelmesen elfér a zsebben (megoldott kérdéskör). Szerintem ezzel legitimáltuk a böngésző kérdéskört is.

    - nagyon sok embernek igénye van az internetelérésen alapuló szolgáltatásokra (árfolyamindex, időjárás-jelentés, közösségi oldalak kliensei, stb.), amelyek ennek megfelelően bele is kerülnek a szoftverekbe. Szerintem ez nem erőltetett.

    - az embernek igénye van arra, hogy a fent felsorolt, megnövekedett igények ellenére normális sebességgel működjön a telefonja, ki tudja szolgálni a funkciókat hardverileg. Szükség van tehát az egyre nagyobb processzorokra a készülékekben, ezek megjelenését tehát megint legitimáltuk.

    Alapvetően milyen olyan funkcióra gondolsz, amit fölöslegesen pakolnak a gyártók a készülékekbe? Szerintem mindennek megvan a felhasználói oldalról kiinduló kiváltója, többnyire a fejlesztés az emberek igényeit igyekszik kiszolgálni. Persze mindig lesznek olyanok, akiknek túl sokat tud egy telefon, de szerintem ez nem ok arra, hogy megálljon a fejlődés. Bőven elérhetők manapság is a rendkívül egyszerű és kvázi az alapfunkciókon kívül semmit nem tudó készülékek - az ilyen felhasználóknak most is van és mindig is lesz lehetősége ilyen gépet vásárolni.

    Miért van baj a marketinggel? Mert úgy reklámozza a mobilcég a telefonját, hogy itt van a legújabb modellünk 1 GHz-es processzorral, még nagyobb kijelzővel, független operációs rendszerrel? Pontosan azért reklámozzák így a terméket, mert a felhasználói visszajelzések és igények alapján fejlesztették ilyenre a telefont. Most az a baj, hogy az olcsóbb kategóriás telefonokat nem reklámozzák? Ez utóbbi meg ráadásul nem is igaz.

    A fentiek kapcsán felmerülhet, hogy "viszont mi lesz így az üzemidővel, ha minden funkciót a telefonunk lát el?" Az üzemidő szerinted valós probléma manapság? Ki az ma, 2010-ben, aki napi szinten nem tölt 1,5-2 órát (de ne is legyen annyi, elég 20 perc is) olyan helyen egyhuzamban, ahol nincs konnektor? A töltők kb. gyufásdoboz méretűek, a zakó belsőzsebében elférnek, 1-2 eFt-ért beszerezhetők, simán megoldható, hogy legyen egy a munkahelyen, egy otthon, stb. A laptopoknál sem jelent gondot, itt miért okozna nagyobbat?

    "Csak gondolj vissza pl. az Ovi Maps 3.04-es térképpel kapcsolatos megközelítésbeli különbségre köztünk. Én azt mondtam valszeg szoftverhiba, mint kiderült nagy valószínűséggel van benne igazság."

    És ez most hogy jön ahhoz, hogy milyen igények alapján fejlesztik a gyártók a telefonokat?

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák