Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bdzsana

    csendes tag

    Valaki írta, hogy a fejlesztők amint meggazdagszanak elkezdenek kapzsik lenne és megakarják kaparintani még a maradék 30%-ot is. Mint nem dollármilliárdos fejlesztő elárulom, hogy a kisebb fejlesztőknek sem nagyon tetszik. Kezdjük ott, hogy Apple talán elsőként létrehozott egy app storet, ami a fejlesztőknek rohadt nagy segítség volt, és tényleg boldogan odaadták a 30% százalékot mert előtte rémálom volt a terjesztés.
    Azóta eltelt 12 év, ami a tech világban rengeteg, az app storeok innovációból általános terjesztő eszközzé váltak. Ma már nem adnak annyit hozzá, illetve nem adnának annyit hozzá ha lenne verseny. Maradjunk a Fortnite példánál, ha most eltűnne az Apple, akkor a Fortnite usereker akik iPhonet használnak nem tűnnének el, hanem vennének másik fajta telefont és azon játszanának Fortniteot. Így az Apple-nek már olyan nagy hozzáadott értéke nincs. Régen igaz volt, hogy létrehozott egy piacot és örüljünk, hogy kapunk belőle egy szeletet. Ma viszont nem létrehozza a piacot, hanem kivág belőle egy darabot. Az embereket betereli a saját kerítése mögé, hogy ott ő szedje a vámot.
    Az Apple azt mondja még mindig, hogy látod mennyi pénzt kerestél, ami a mi szolgáltatásunk nélkül lehetetlen lett volna? Ezért jogos a 30% is. Csakhogy van pár szolgaláltatás amire ez szintént igaz. Mondjuk ha nem lenne áram, akkor programozó létemre hajléktalan lennék, szóval jogosan mondja az áramszolgáltató, hogy látod az én segítségem nélkül hajléktalan lennél, inkább add nekem a fizetésed 30%-át és cserébe lesz áram.
    De mondhatá az email szolgátatód is, hogy 200 forintot megért egy email küldése, mert még mindig jobb mint postára szaladgálni.
    De, hogy ne rugaszkodjunk el ennyire a fejlesztéstől ilyen hülye túlzó példákkal, ott vannak a fejlesztő eszközök, amik ma már tényleg nélkülözhetetlenek és kérhetnének ők is százalékot.
    Ha az AppStore-okhoz hasonlóan viselkedne mindenki a fejlesztés során, akkor a végén nekem 0 maradna.
    A legnagyobb probléma hogy nincs verseny. Az egykor innovatív techcégek akkorára nőttek, hogy most ők állnak az innováció és verseny útjában. Hiába lenne most itt éppen a kezemben a világ legjobb opprendszere, mehetnék vele a hídalá, hiszen ezen a piacon már nem az a lényeg milyen jó a terméked, hanem mennyi adatod, kontented és kapcsolatod van és mennyire ismered a usereket, ebben pedig az Apple és a Google behozhatatlan előnyre tett szert. A PC-n monopol helyzetben lévő Microsoft is elbukott a mobil próbálkozásával, elbukott a Samsung, és valószínűleg az Epic is el fog a store miatt a Tencenttel a háta mögött ami a világ egyik legynagobb techcége.
    Kérdem én ha ők nem, kik tudnak a két óriással versenyezni? Ha valaki kitalál valami jobban nem tud vele mit kezdeni, mert ahhoz, le kellene szerződni a telefongyártók hatalmas részével, hogy az legyen rajta mondjuk Droid helyett, de még mindig ott a probléma hogy nincs rá kontent, ami a legnagyobb bukó szokott lenni. Tehát konkrétan előállni egy vetélytárssal ami tartalmalig is képes versenyezni, nem lehet. Az Apple és a Google uralmát megtörni nem lehet. A másik út ami beszokott következni, hogy az innovációt mivel a kicsi nem tud vele mit kezdeni, a nagy felvásárolja, ami megint megakadályozta a kisebb előretörését.
    Ezért fontos, hogy a Google és az Apple platformjára is érvényesek legyenek a szabad piac szabályai, mert ha velük versenyezni már nem lehet, legalább az ő piacterekien legyen szabad a verseny, mert enélkül ők istenek.
    Az Apple pont jó példát hozott, amikor az Unreal Engine fejlesztői programját akarja visszavonni, holot nagy valószínűséggel egy külön jogi egység Epicen belül mint a Publishing aminek saját licence van.
    Az Apple visszavonja a Publishing divíziótól a kiadás jogát, de mivel az Apple fejlesztő program szerződésében az is benne hogy azt indok nélkül bármikor visszavonhatja ezért úgy gondolja, hogy a szükséges él vele és akkor már az Unreal Engine-től is elveszi.
    Na ez itt már egy probléma ha a ő különösebb indok nélkül képes taccsra vágni egy ilyen céget + több ezer fejlesztőt és jelenleg is fejlesztés alatt álló projectet.
    Ha én nyitok egy kocsmát akkor nem válogathatok kit engedek be és kit szolgálok ki különben a hatóságok megbüntetnek. Kivéve ha nincs alapos indokom, pl valaki részeg stb, de itt az Unreal Engine az égvilágon semmi rosszat nem csinált.
    Ez egy túl nagy hatalom egy túl nagy cég kezében amit a törvénynek szabályoznia kell!
    A versenykorlátozó hatására meg a Steam a legjobb példa a játékosok között. Tök jó store nem? Mindenki szereti ugye? Tök jó szolgáltatásai vannak nem? Na hát ha a Windows az Apple példáját követte volna még az ötlete sem születhetett volna meg.
    A mobilok a "modern PCk". Általános használatra vannak így véleményem szerint ugyanolyan nyiltnak kell lenniük mint a PC-knek.

    Ennyit az Appleről. Ha valaki nem érti egyébként platformtól függetlenül miért sok a 30% leírom tömören hogy zajlik a fejlesztés.
    Beraksz egy csomó pénzt kisebb-közepes mobiljátéknál nálunk 20-30 millió forintot. Elkészül a játék.
    Kockáztatsz hiszen mindig benne van a pakliban hogy bukó lesz az egész. De attól még el kell juttatni a userekhez. 2 út van, vagy saját magad kezded reklámozni és megint rádobsz kb ennyi pénzt, és bízol benne hogy jól csinálod, vagy odaadod egy kiadónak.
    A kiadók kb úgy szoktak működni, hogy fizetik a reklámot és a kapcsolataikon keresztül elinzézik a jó helyet az AppStoreokban.
    A teljes bevételt elteszik mindaddig amig ők meg nem térülnek utána a legjobb ajánlatok is 50/50 share-től kezdődnek.
    Szóval itt a store kap 30%-ot csak azért mert megjelenhettünk, a kiadó aki kis kockázatot vállalt legalább 35%-ot és a fejlesztő aki a legtöbbet max 35%-ot.
    És az a szomorú, hogy hiába vesz le a store "csak" 30%-ot kb nekik lehet köszönni és rohadt hozzáállásuknak, hogy szükség van kiadókra, hiszen az un. "feature" kiemelés nagyrészt kapcsolatokon keresztül történik, amik meg a kiadóknak vannak.

    Az Epic meg nyilván nem egy hős, neki is meg vannak az érdekei amik mozgatják, de az amit el akar érni nekem nagyon is szimpatikus.
    Nem tudom hogy az hogy megszegte a szerződést direkt, az egy szinpadias belépője volt a csatába, vagy az ügyvédeinek volt erre szükség igazából nem is érdekel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák