Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • SaGa59

  őstag

  Nos így lehet büszkén elárasztani a világot műanyaghulladékkal...
  Nekünk is ilyen kispingvinünk van, de az első perctől használunk hozzá utántölthető kapszulát. Próbáltuk a gyárit utántölteni, de szinte lehetetlen úgy, hogy ne folyna valahol a víz.
  Kicsi kínai barátaink kitalálták ezt a cuccot, (nem itt a legolcsóbb, de most nincs kedvem keresgélni, de erről van szó), egy-egy kapszula simán kibír 100 feltöltést mielőtt elfáradna a szilikon fedő. Mi még egy rendes kávészűrőből kivágott kis korongot teszünk az aljába a fémszűrőre, így a nagyon finomra darált (szigorúan szemeskávét veszünk és otthon daráljuk) kávétól se lesz zaccos, ellenben erős. Csak a papír szűrőkorong lesz hulladék, illetve pár havonta maguk a kapszulák. De csak egy, minden 100 főzésből. És olyan kávét teszel bele, amilyet jólesik, mindig friss darálás (na jó, este töltjük fel a reggeli kávéhoz).

  STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

 • SaGa59

  őstag

  Ránézésre igen, bár az e-bay-es változat piros szilikongumija jóval sötétebb, de gyanítom ez csak a fotó minőségi hibája. Arra is minimum 50 utántöltést írnak, nekünk eddig száznál többször sikerült mindegyiket használni, mielőtt elkezdett szivárogni a víz a fedél alól menet közben. A harmadik hatdarabos készletet nyűjük éppen.
  Amikor elkezd érezhetően felpuhulni a szilikongumi, akkor kell kidobni. A fedő ennél hamarabb le szokott szakadni a csészét körülvevő részről, mert vékony a "nyelv" ami tartja, de ettől még tökéletesen működik. A csészére való rész is kell, mert az "szorítja" be a kapszulatartóba a csészét.
  A két részt összetartó "nyelvnek", kell előre (azaz feléd) néznie, amikor használod, mert ott van elvékonyítva annyira a szilikongumi, hogy át tudja bökni a tű. Ha máshol próbálod átszúratni, nem éri át és csak a szivattyút terheled, de kávé nem jön. Nem kell minden használatnál mindig ugyanoda "bökni", a szilikon elég jól "kezeli" a lyukakat. Az elsőnél tettem egy kis festékpöttyöt a kapszulatartó első részére, és ahhoz igazítjuk a "nyelvet".

  Ez árban is valahol ott van, ahol a Hong-Kongból rendelhető verzió.

  Arra azért vigyázni kell, hogy ne tömd meg túlzottan, mert nem lesz erősebb, de nehezebben jön át a víz, jobban terheli a masinát. Az első 5-6 próbánál ki lehet tapasztalni mennyit tehetsz bele, mennyire kell ledarálni, stb. A szűrőpapír nagyon hasznos, egy doboznyi párszáz forint, és egy évre elegendő korongot lehet vagdosni belőle. Az alsó fémszűrőt kell körberajzolni, akkora kell és a szűrő fölé kell tenni. Előbb a fémszűrő, arra a papírszűrő, erre a kávé, a "bordáig" (ezt majd meglátod, ha veszel ilyet, az a "perem, amire a műanyagszűrő fel tud akadni) feltöltve, erre a műanyagszűrő (ez oszlatja el a vizet a teljes felületre), majd a teteje, amit jól be kell nyomni a helyére. Kell egy kis előkészület, de utána pillanatok alatt tudod tölteni, hamarabb megy, mint a hagyományos főzők töltögetése.

  [ Szerkesztve ]

  STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

 • SaGa59

  őstag

  Már lejárt a szerkesztési idő, bocs, de most nézem ezt az oldalt és látom, hogy valaki valamit nagyon elkavart. A felső sorban a 2. és 3. kép sorrendjét felcserélték.
  Ismétlem, a helyes sorrend: fémszűrő, papírszűrő (ha akarsz), kávé, műanyagszűrő.

  Ezeken a képeken nagyjából olyan a színe a szilikonguminak, mint valójában.
  Előre ki ne szúrd a fedelet, azért van a tű a masinában, majd átböki magának. A többi stimmel.

  Legkönnyebben úgy tudod megállapítani, hogy túltöltötted-e kávéval, hogy amikor feltöltöd és lezárod a fedelét, megnyomkodod a közepét. Ha kicsit be tud rugózni, akkor jó, ha keményen ellenáll, túltömted és a műanyag szűrő szilárdan felfekszik a kávén. Ilyenkor már gondjai vannak a víz átpréselésével. Akkor a legjobb, ha a műanyag szűrő meg a kávé között van úgy egy milliméter hézag úgy, hogy a kávét lenyomkodtad. Én csináltam egy megfelelő méretű "tunkolót" (nem tudom, mi a szakszó rá, a baristák használják), úgy egy milliméterrel kisebb az átmérője, mint a műanyag szűrőnek, így lenyomja a "perem" alá a kávét, a szűrő meg felül a peremre, így mindenhová jut víz és az egész mennyiséget forrázom, nem csak egy kisebb részt..

  Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni, majd rájössz.

  [ Szerkesztve ]

  STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

 • SaGa59

  őstag

  Ezekkel az automata gépekkel két gond van, amellett, hogy egész iható kávét lehet belőlük nyerni.

  1: bármelyik kapszuláshoz képest minimum kétszeres (de inkább nagyobb) mennyiségű kávéból főz nagyjából ugyanolyan minőséget.
  2: amit eddig láttam (jó pár típus), mindnek elkopott a darálójában valami műanyag fogaskerék egy-másfél év alatt. Mondjuk ha hozzászámolom, hogy cégesek, azaz nagyjából 8-10-szeres a terhelése egy otthoni használathoz képest, ezen túl lehet lépni, mert így is 8-10 évet kell bírnia, viszont amikor megmakkan, majd egy új ketyere ára a javítás.
  Összességében mindenképp drágább az üzemeltetésük (már ha a kapszulásba nem a legdrágább kapszulákat veszed, mert ha igen, akkor Az utóbbi "nyer"), még ha a beszerzési ár egy javított olcsóbb fajtánál ott van, ahol egy jobb fajta új kapszulásé.

  A kapszulás ellen a rengeteg szemét szól, amit termel, ha nem használsz utántölthetőt.

  [ Szerkesztve ]

  STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

Hozzászólok Aktív témák